Ενωτικές, καλά συντονισμένες και κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.
Του Αντώνη Δημάκη. Μέλους του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων στο «Περιβολάκι»
Στο δεύτερο κατά σειρά, ακόμα μαζικότερο Συντονιστικό που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 11 Σεπτέμβρη στο Ε.Κ.Α. οι εργαζόμενοι σε φορείς ψυχοκοινωνικής φροντίδας αποφασίσαμε και προτείνουμε σε κάθε συνάδελφο και σε κάθε σωματείο του χώρου:
• Συνέχιση του συντονισμού
των εργαζομένων με τακτικές εβδομαδιαίες συσκέψεις του συντονιστικού – επόμενο συντονιστικό την Παρασκευή 16/9.
• Διεύρυνση του μετώπου.
Απευθύνουμε κάλεσμα στους άλλους φορείς και οργανισμούς του υπουργείου Υγείας και στους εργαζομένους των δημοσίων νοσοκομείων για ενιαία δράση.
• Κοινή κινητοποίηση την Παρασκευή 16.09.11,
ημέρα έναρξης του προγράμματος μεθαδόνης στα νοσοκομεία, στις 12:00 στο Υπουργείο Υγείας με στάσεις εργασίας όπου αυτό είναι δυνατό και τη μαζική παρουσία των εργαζομένων.
• Διοργάνωση σειράς εξωστρεφών δραστηριοτήτων για ενημέρωση.
Συστράτευση των ληπτών των υπηρεσιών, οικογενειών, επιστημονικής κοινότητας, τοπικών κοινωνιών, πολιτών.
• 48ωρη προειδοποιητική απεργία με προοπτική κλιμάκωσης.
Προτεινόμενη ημερομηνία 22 και 23/9 με την πραγματοποίηση συγκέντρωσης έξω από το Υπουργείο Υγείας και τη διοργάνωση ανοιχτής εκδήλωσης σε κεντρικό σημείο της Αθήνας.
• Δίνουμε τη μάχη της καθημερινής ενημέρωσης των συνάδελφων,
αποφασίζουμε σε όλους τους χώρους για την ανάγκη κλιμάκωσης των κινητοποιήσεων.
Αγώνας αντοχής και όχι αγώνας ταχύτητας
Οι υποσχέσεις του υπουργείου Υγείας, μετά την τελευταία μας κινητοποίηση έξω απότο Υπουργείο, ότι τα χρήματα που κόπηκαν από τους κωδικούς χρηματοδότησης των φορέων ψυχοκοινωνκής φροντίδας (ξαφνικά…) βρέθηκαν ή θα βρεθούν, δεν μας πείθει και δεν μας ικανοποιεί! (Διαβάστε: Ψυχική Υγεία, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, κα: Η πιο μεγάλη κινητοποίηση μέχρι σήμερα, ο συντονισμός προχωρά!)
Πάγιο αίτημα των εργαζομένων είναι η ανάκληση της απόφασης της 26ης Αυγούστου που ρίχνει στον Καιάδα εργαζόμενους και λήπτες των υπηρεσιών.
Η «υποχώρηση» αυτή του υπουργείου, αυτών που έχουν καταφέρει να διαλύσουν σε χρόνο ρεκόρ το κοινωνικό κράτος, δεν είναι τίποτε άλλο παρά αποτέλεσμα της δικής μας πίεσης!
Παρόλα αυτά λέμε όχι στις ψευτοϋποσχέσεις και τις ψευτοδεσμεύσεις τους! Λέμε όχι σε περικοπές και στην εργασιακή εφεδρεία που οδηγούν σε απαξίωση τη δουλειά μας!
Αν θέλουμε να λέμε ότι έχουμε πιθανότητες να αντικρούσουμε αυτή την επίθεση πρέπει να επιμείνουμε και να εντείνουμε τον αγώνα μας σε όλα τα επίπεδα. Κινητοποιήσεις οργανωμένες από τους εργαζόμενους με μαζική συμμετοχή, άνοιγμα στην κοινωνία με εξήγηση της δουλειάς μας, συμπόρευση με τους συλλόγους ληπτών και τις οικογένειές τους, χτίσιμο ενός μετώπου εργαζομένων στην Υγεία γενικά αλλά και με κάθε χώρο που παλεύει για την επιβίωσή του!
Χρειάζεται προσεκτικός και δημοκρατικός σχεδιασμός της δράσης μας σε κάθε βήμα και υπομονετική εξήγηση σε όλους τους συναδέλφους για τις μορφές πάλης που πρέπει να υιοθετήσουμε.
Χρειάζεται να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για έναν κλιμακούμενο και σε βάθος χρόνου αγώνα. Μια και μόνο κινητοποίηση-όσο δυνατή και να είναι, δεν θα είναι αρκετή.
Το Συντονιστικό είναι κατάκτηση και πολύτιμο εργαλείο!
Η ενότητα στη δράση και τα κοινά αιτήματα του χώρου είναι οδηγός σε κάθε μας απόφαση.
Το Συντονιστικό που χτίζουμε και που πρέπει να μαζεύεται τακτικά, σε εβδομαδιαία βάση, δίνει κίνηση σε όσα σκεφτόμαστε και προτείνουμε για να γίνουν πράξη.
Οι αποφάσεις που παίρνουμε είναι προτάσεις για συντονισμένη δράση του κάθε χώρου. Χρειάζεται όσοι αναλαμβάνουμε να τις πραγματοποιήσουμε να έχουμε τη στήριξη των συναδέλφων μας και να είμαστε υπόλογοι για τα καθήκοντα που αναλαμβάνουμε να πραγματοποιήσουμε.
Μόνο έτσι μπορούν οι εργαζόμενοι να ελέγχουν πραγματικά ότι οι αποφάσεις εφαρμόζονται έτσι όπως συζητήθηκαν και καταλήχτηκαν.
Οργάνωση της απεργίας και κλιμάκωση
Ένα πρώτο βήμα πρέπει να είναι μια καλά οργανωμένη 48ωρη απεργία.
Δεν υπάρχουν περιθώρια για ηπιότερες μορφές δράσης εφόσον παίζεται το κεφάλι μας και οι ζωές των ληπτών κυριολεκτικά. Μια δυναμική πρώτη κινητοποίηση που ακολουθείται από νέα κλιμάκωση, αμέσως μετά, είναι μονόδρομος αλλά χρειάζεται να οργανωθεί σωστά.
Θέλουμε μια ζωντανή απεργία με δράσεις προς την κοινωνία και όχι μια πιστολιά στον αέρα σαν τη 48ωρη της ΓΣΕΕ του περασμένου Ιούνη.
Συγκέντρωση τη μια μέρα έξω από το υπουργείο Υγείας και διοργάνωση ενός κεντρικού γεγονότος τη δεύτερη για τη συσπείρωση των άμεσα και έμμεσα πληττόμενων και την ευαισθητοποίηση του συνόλου της κοινωνίας.
Η βιωσιμότητα των φορέων μας εξαρτάται άμεσα από την κλιμάκωση αυτής της προσπάθειας.
Μέτωπο κοινής δράσης με όλους τους εργαζόμενους στο χώρο της υγείας αλλά και με άλλους χώρους και προοπτική πολυήμερων απεργιακών κινητοποιήσεων δεν είναι εξωπραγματικό αίτημα αλλά κοινή λογική εδώ που έχουμε φτάσει.
Η κυβέρνηση αναίρεσε ψηφισμένο προϋπολογισμό για να ικανοποιήσει τα γούστα της τρόικας και των τραπεζιτών τοκογλύφων σε βάρος του κοινωνικού κράτους και της κοινωνίας.
Παλεύουμε για τις δουλειές μας και τις υπηρεσίες που προσφέρουμε ενάντια στη βαρβαρότητα ενός συστήματος απάνθρωπου και δολοφονικού.