Ψυχική Υγεία: Χορτάσαμε τα ψέματα και την υποκρισία τους!

Ανακοίνωση του "Νέου Ξεκινήματος-για μια άλλη υγεία" για την κινητοποίηση στο Υπουργείο Υγείας την Πέμπτη 17/7

Να πληρώσουν! Και τους μισθούς, και τη στάση τους!

Αφού μέχρι το 2005 οι κυβερνήσεις που αρέσκονται να το παίζουν "κοινωνικά ευαίσθητες" μοίραζαν λεφτά της ΕΕ αφειδώς και χωρίς κανένα έλεγχο σε δομές της Ψυχικής Υγείας, όταν ήρθε η ώρα να δώσουν από τον κρατικό προϋπολογισμό ανακάλυψαν πως "δεν έχουν". Όμως την ίδια ώρα μείωναν τη φορολογία στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων από 45% στο 25%!

Αφού οι ίδιοι ώθησαν τις δομές Ψυχικής Υγείας να μετατραπούν σε κερδοσκοπικές επιχειρήσεις, μετά ανακάλυψαν ότι υπάρχουν σκάνδαλα. Σκάνδαλα που εμείς οι εργαζόμενοι γνωρίζουμε πολύ καλά, καθώς η κερδοσκοπία πάει αναπόφευκτα μαζί με τη διαφθορά και με τα σκάνδαλα.

Η "ψυχιατρική μεταρρύθμιση" που επεδίωκε να λύσει τα προβλήματα στα δημόσια ψυχιατρεία/ άσυλα, αποδείχτηκε μια απάτη. Ένα ακόμη ψέμα. Όπως τόσα άλλα ψέματα από αυτή την κυβέρνηση και τις προηγούμενες. Τώρα πια το ξέρουμε, όλοι!

Η κυβέρνηση δεν ενδιαφέρεται ούτε για τους εργαζόμενους, ούτε για τους ασθενείς, ούτε για τις οικογένειές τους. Όταν είναι όμως να μιλήσουν για την ψυχική υγεία χύνουν κροκοδείλια δάκρυα, μπροστά στις κάμερες στήνουν θεατρικές παραστάσεις – είναι κυνικοί, είναι υποκριτές.

Αυτή την εικόνα, της εγκατάλειψης, της αδιαφορίας, της μετατροπής του πόνου των ασθενών σε κέρδη για κάποιους λίγους, μπορεί να ανατρέψει η αντίσταση των εργαζομένων. Και μόνο αυτή!

Η κρίση στην ψυχική υγεία έχει ξυπνήσει συνειδήσεις και ώθησε τους εργαζόμενους στον συνδικαλισμό. Ένας χώρος που δεν είχε καμία παράδοση, σήμερα συνδικαλίζεται. Και, ακόμα, οι χρήστες οργανώνονται και μαζί με τους συλλόγους των οικογενειών / συγγενών και με τα σωματεία των εργαζομένων κινούνται, μαζί, σε κάτι πρωτόγνωρο για την ελληνική κοινωνία, για να ανατρέψουν τα σημερινά, απαράδεκτα, απάνθρωπα δεδομένα.

Η πάλη μας πρέπει να συνεχίσει και να ενταθεί. Γιατί τελικά μόνο με τους αγώνες μας μπορούμε,

– Να κατακτήσουμε το αυτονόητο: να παίρνουμε το μισθό που δικαιούμαστε!

– Σε βάθος χρόνου να υποχρεώσουμε την κυβέρνηση να αναλάβει την ευθύνη για την πλήρη χρηματοδότηση της ψυχικής υγείας.

– Να σταματήσουμε τις τρίμηνες συμβάσεις πρόσληψης και να επαναφέρουμε τις προσλήψεις αορίστου χρόνου

– Να χτυπήσουμε τη διαφθορά στους χώρους της ψυχικής υγείας. Υπάρχουν νοσηρά φαινόμενα κατασπατάλησης, απάτης ακόμα και κλοπής των συντάξεων των ασθενών.

– Είναι απαραίτητη η συμμετοχή των εργαζομένων στον έλεγχο και τη διαχείριση των χώρων γιατί δεν έχουμε καμία εμπιστοσύνη στην κυβέρνηση ότι πρόκειται να ελέγξει αυτή τη διαφθορά.

– Τελικός μας στόχος είναι να περάσει όλη η ευθύνη της πολιτικής της Ψυχ. Υγείας στο δημόσιο, σε δημόσιους οργανισμούς και δομές κάτω από συνθήκες επαρκούς χρηματοδότησης και πλήρους διαφάνειας. Με την ευθύνη για τη λειτουργία αυτών των δομών στα χέρια των ίδιων των εργαζομένων, των χρηστών και των οικογενειών τους, αφού αυτοί είναι οι μόνοι που καταλαβαίνουν τις πραγματικές ανάγκες και ξέρουν τι πρέπει να γίνει.

Για να τα πετύχουμε αυτά πρέπει να επεκτείνουμε το συνδικαλισμό σε νέους χώρους, με νέα σωματεία. Να χτίσουμε σωματεία δημοκρατικά, συλλογικά, με την ζωντανή συμμετοχή των εργαζομένων, για να αποφύγουμε την γραφειοκρατικοποίηση που βλέπουμε στο παραδοσιακό συνδικαλιστικό κίνημα. Να αποτρέψουμε τον κυβερνητικό συνδικαλισμό, δηλαδή τον υποταγμένο στις κυβερνητικές πολιτικές συνδικαλισμό, από "συνδικαλιστές" που είναι ενσωματωμένοι στους μηχανισμούς των κομμάτων εξουσίας και βλέπουν τον συνδικαλισμό σαν καριέρα.

Τέλος να προχωρήσουμε σε μόνιμο συντονισμό μεταξύ μας. Κατ’ αρχήν οι εργαζόμενοι μέσα από συντονιστικά όργανα και τη δημιουργία Ομοσπονδίας στον χώρο μας. Και στη συνέχεια να βαθύνουμε τον συντονισμό ανάμεσα στους εργαζόμενους, τους χρήστες, και τις οικογένειές τους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,007ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα