Ψυχική Υγεία, ΚΕΘΕΑ, ΟΚΑΝΑ, κα: Η πιο μεγάλη κινητοποίηση μέχρι σήμερα, ο συντονισμός προχωρά!

Της Αγγελικής Συλλιγαρδάκη,
(Πρόεδρος Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.)

Ο αγώνας ξεκίνησε και συνεχίζεται για την άρση της απόφασης που περικόπτει τον προϋπολογισμό για μονάδες που υπηρετούν τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς της κοινωνίας

Την Τετάρτη, 7/9/2011 οι εργαζόμενοι στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης και τις μονάδες του Προγράμματος Ψυχαργώς πραγματοποιήσαμε δεύτερη κινητοποίηση στο υπουργείο Υγείας, με αίτημα την κατάργηση της απόφασης περικοπής των προϋπολογισμών, που οδηγεί αναπόφευκτα σε διακοπή λειτουργίας όλων των μονάδων.

Η κινητοποίηση ήταν πολύ επιτυχημένη καθώς η συμμετοχή ξεπέρασε κάθε άλλη αντίστοιχη που έχει γίνει έως τώρα έξω από το Υπουργείο Υγείας.  

Πραγματοποιήθηκε συνάντηση αντιπροσωπείας εργαζομένων, εκπροσώπων σωματείων, ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας και εκπροσώπων του Δικτύου Αργώς με τον υφυπουργό Υγείας Μ. Μπόλαρη, το γενικό γραμματέα Γ. Κατριβάνο και την προϊσταμένη Διεύθυνσης Ψυχικής Υγείας Σ. Κατσικάρου.

Κατά τη συνάντηση, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το υπουργείο Υγείας ζήτησε εγγράφως από το υπουργείο Οικονομικών να περιοριστεί η περικοπή του προϋπολογισμού των μονάδων του προγράμματος Ψυχαργώς στα 12 εκατομμύρια ευρώ, από 37 όπως προβλέπει η απόφαση Σαχινίδη.
Το ποσό αυτό δήλωσε πως θα καλυφθεί από το υπουργείο Υγείας, μέσω του 2% των προμηθειών των νοσοκομείων.
Σχετικά με την υποχρηματοδότηση των υπηρεσιών αντιμετώπισης της εξάρτησης, ο υφυπουργός δεν έδωσε καμία απάντηση, αναφέροντας ότι δεν είναι δική του αρμοδιότητα.

Οι παραπάνω απαντήσεις κάθε άλλο παρά ικανοποιητικές μπορούν να θεωρηθούν αφενός γιατί όσες υπόσχονται χρήματα είναι προφορικές και αφετέρου γιατί δε άρουν την απόφαση της 26ης Αυγούστου που περικόπτει τη χρηματοδότηση σε μια σειρά από φορείς που παρέχουν υπηρεσίες στους πλέον ευαίσθητους πληθυσμούς.

Με αυτά τα δεδομένα τα σωματεία εργαζομένων, ληπτών και οικογενειών που δραστηριοποιούνται στην ψυχική υγεία και στην απεξάρτηση θα πρέπει να συνεχίσουν την ενωτική προσπάθεια για να υπερασπιστούν την ύπαρξη των υπηρεσιών τους αλλά τις θέσεις εργασίας.

Η μέχρι τώρα στάση της κυβέρνησης έχει αποδείξει ότι το τελευταίο που την ενδιαφέρει είναι η στήριξη του κοινωνικού κράτους, απεναντίας το χτυπά ανελέητα δημιουργώντας νέα τεράστια κοινωνικά προβλήματα με προεξέχον αυτό της ανεργίας.
Με αυτή την «παράλογη» λογική της η κυβέρνηση καταργεί ψηφισμένους προϋπολογισμούς ισοπεδώνοντας τα πάντα και αυξάνει τον αριθμό των ευάλωτων ανθρώπων που τους πετά στη συνέχεια στον καιάδα.
Δεν πρέπει να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη ότι το όποιο κοινωνικό κράτος θα συνεχίσει να υπάρχει αν δεν το υπερασπιστούμε εμείς, οι εργαζόμενοι, οι λήπτες και οι οικογένειες  τους.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, όσοι ξεκινήσαμε αυτή την ενωτική προσπάθεια, οι εργαζόμενοι και οι εκπρόσωποι σωματείων στο ΚΕΘΕΑ, τον ΟΚΑΝΑ, τα Κέντρα Πρόληψης και τις μονάδες του Προγράμματος Ψυχαργώς.

Καλούμε όλους όσους πλήττονται από τις πρόσφατες περικοπές να έρθουν στη 2η συνάντηση συντονισμού, την Κυριακή 11/09/2011 στο Εργατοϋπαλληλικό  Κέντρο Αθήνας, 3ης Σεπτεμβρίου 48 Β & Μάρνη στις 16:30 για να διεκδικήσουμε την άρση της απόφασης περικοπών όλων των κωδικών που κοινοποιήθηκε στις 26/8/11.

Αθήνα 8-9-2011
Αγγελική Συλλιγαρδάκη
Πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευάλωτων Κοινωνικών Ομάδων (Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο.)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα