Ψυχική Υγεία: Η τρομοκρατία δεν μας σταματά!

Κλοτσιές και Χημικά ήταν η απάντηση του Υπουργείου Υγείας στους εργαζομένους στην ψυχική υγεία που διεκδικούν τα δεδουλευμένα 11 μηνών και στους λήπτες των υπηρεσιών που παλεύουν για πρόσβαση σε επαρκής και αξιοπρεπείς υπηρεσίες.

Του Αντώνη Δημάκη,
(Προέδρου του Σωματείου Εργαζομένων στο «Περιβολάκι – Το Ελληνικό Κέντρο για την Ψυχική Υγεία και Θεραπεία του Παιδιού και της Οικογένειας»).

Σήμερα 4 Απρίλη, 9 σωματεία εργαζομένων στην ψυχική υγεία απ’ όλη την Ελλάδα καλούσαν σε συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο Υγείας. Ενώ εκπρόσωποι των εργαζομένων και των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας βρισκόμασταν εντός του Υπουργείου σε συνάντηση με τον γ. γ. Καλλίρη, τα ΜΑΤ τα οποία είχαν παραταχθεί στην είσοδο του κτιρίου επιτέθηκαν στους συγκεντρωμένους συναδέλφους μας με κλωτσιές και ρίψη χημικών στο πρόσωπο! Το ξύλο και τα χημικά δεν τα γλίτωσαν ούτε οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ που συμμετείχαν στη συγκέντρωση έξω από το Υπουργείο εκφράζοντας την αλληλεγγύη τους σε εμάς, αλλά και διαμαρτυρόμενοι για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν και οι ίδιοι.

Οι εργαζόμενοι στη ψυχική υγεία είμαστε απλήρωτοι από 6 έως 11 μήνες (ανάλογα με το φορέα), ενώ οι δομές στις οποίες εργαζόμαστε κυριολεκτικά καταρρέουν μέρα με τη μέρα. Εδώ και δυο χρόνια η ηγεσία του υπουργείου περιέκοψε τα ήδη λιγοστά κονδύλια για την ψυχική υγεία κατά 50% με αποτέλεσμα να μην καλύπτονται ούτε οι βασικές ανάγκες, ανάμεσα στις οποίες είναι και η μισθοδοσία μας. Για τις συνέπειες που βιώνουμε τόσο στα σπίτια όσο και στους χώρους εργασίας μας το Υπουργείο αδιαφορεί επιδεικτικά!

Απρόκλητη επίθεση στους εργαζόμενους και τους λήπτες…

Σήμερα λοιπόν πήγαμε για πολλοστή φορά να διαμαρτυρηθούμε έξω από το Υπουργείο. Όσο εκπρόσωποι των εργαζομένων και των ληπτών υπηρεσιών ψυχικής υγείας βρισκόμασταν στη συνάντηση με τον γ. γ. Π. Καλλίρη οι δυνάμεις «ασφαλείας» προσπάθησαν να κατεβάσουν τα ρολά της εισόδου του Υπουργείου αποκλείοντας έτσι την πρόσβαση στο χώρο για τους υπόλοιπους εργαζόμενους και τους λήπτες που ήταν συγκεντρωμένοι απ’ έξω. Οι εργαζόμενοι εξοργίστηκαν και κινήθηκαν προς την είσοδο του Υπουργείου. Τότε κάτω από τα μισόκλειστα ρολά, τα ΜΑΤ που «φύλαγαν» την είσοδο του Υπουργείου άρχισαν να κλωτσούν τον κόσμο ενώ ταυτόχρονα μια δεύτερη διμοιρία άρχισε να ψεκάζει εργαζόμενους και λήπτες από κοντινή απόσταση στο πρόσωπο με χημικά.

Τα όσα ακολούθησαν με ανθρώπους, εργαζόμενους και λήπτες, να προσπαθούν να πάρουν ανάσα εν μέσω ξύλου και χημικών είναι πραγματική ντροπή και αποκαλυπτικά για το που έχουμε φτάσει.

…και το Υπουργείο τα παραμύθια του

Οι εκπρόσωποι των εργαζόμενων αποχωρήσαμε, όπως ήταν φυσικό με την εξέλιξη αυτή, από τη συνάντηση με τον γ. γ. καλώντας τους υπεύθυνους να σταματήσουν την επίθεση. Έτσι κι αλλιώς το μόνο που ψελλίζανε οι υπεύθυνοι και σήμερα στο Υπουργείο ήταν ότι θα «πιέσουν», θα «ψάξουν», θα «προσπαθήσουν»… Για μια ακόμα φορά δεν υπήρξε καμία συγκεκριμένη δέσμευση για απολύτως τίποτα. Το μόνο που προσφέρθηκε απλόχερα ήταν κλοτσιές και χημικά.

Οι αγώνες μας μονόδρομος

Αυτό που μας μένει να κάνουμε είναι να συνεχίσουμε γιατί δεν έχουμε κανένα περιθώριο ούτε να δουλεύουμε σε άθλιες συνθήκες, εξαθλιωμένοι και εμείς μαζί με τα άτομα που φροντίζουμε, ούτε να περιμένουμε ή να ελπίζουμε. Οι δομές θα κλείσουν σύντομα αν δεν δοθούν άμεσα χρήματα. Λήπτες και εργαζόμενοι θα μείνουμε στο δρόμο. Έτσι απλά είναι τα πράματα. Η σημερινή κινητοποίηση θα πάρει αξία αν συνεχιστεί με επόμενες, με κλιμάκωση και συντονισμό με άλλους χώρους της υγείας που είναι σε κινητοποίηση (πχ ΟΚΑΝΑ).

Οι παρόντες στη σημερινή κινητοποίηση, εκπρόσωποι σωματείων καλούμε ΟΛΟΥΣ τους συναδέλφους να ξεκινήσουμε έναν αγώνα που είναι μονόδρομος. Καλούμε να παρθούν αποφάσεις για νέες κινητοποιήσεις ανά πόλη την επόμενη εβδομάδα – προτεινόμενη μέρα είναι η Τετάρτη 10 Απρίλη, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στη Λάρισα και αλλού. Την πρόταση αυτή στηρίζουν και οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ που είχαν επίσης συγκέντρωση στο ΥΥΚΑ σήμερα και χτυπήθηκαν εξίσου από την αστυνομία.

Ακολουθεί η ανακοίνωση – κάλεσμα του κλαδικού σωματείου ΣΕΨΑΕΚΟ (Σωματείο Εργαζόμενων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων) καθώς και η κοινή ανακοίνωση – κάλεσμα των 9 σωματείων για τη σημερινή συγκέντρωση στο ΥΥΚΑ

Ο αγώνας των εργαζομένων είναι μονόδρομος για να σωθεί η Ψυχική Υγεία

Δυστυχώς, όλα όσα γράφαμε το προηγούμενο διάστημα σχετικά με τους κινδύνους που εγκυμονούσε η πολιτική που ακολουθείται, τα ζούμε πλέον καθημερινά. Το κοινωνικό κράτος βρίσκεται κυριολεκτικά υπό διάλυση, ενώ η κατάσταση στην πολύπαθη ψυχική υγεία έχει πλέον ξεπεράσει κάθε όριο.

Η ηγεσία του ΥΥΚΑ όμως συνεχίζει να λειτουργεί σαν το νεκροθάφτη των εργαζομένων και των ληπτών υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας. Τη στιγμή που υπάρχουν συνάδελφοι απλήρωτοι από 6 έως και 11 μήνες η ηγεσία του ΥΥΚΑ αρνείται να χορηγήσει άμεσα ένα ποσό από τον προϋπολογισμό του 2013 ικανό να καλύψει κάποιες από τις άμεσες ανάγκες σε μισθοδοσία. Την ίδια στιγμή αρνείται να παρουσιάσει οποιοδήποτε συγκεκριμένο σχέδιο και χρονοδιάγραμμα για την χρηματοδότηση των δομών, κωφεύει για τα χρωστούμενα των προηγούμενων ετών, ενώ η αύξηση της χρηματοδότησης στο επίπεδο των πραγματικών αναγκών παρουσιάζεται σαν όνειρο θερινής νυκτός.

Και για να τα θέσουμε τα πράγματα εντελώς πρακτικά: με βάση την τελευταία ενημέρωση που είχαμε ως σωματεία εργαζόμενων στην συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στο ΥΥΚΑ την περασμένη Πέμπτη (ενημέρωση που είχαμε από τότε μεταφέρει σε όσους συναδέλφους έχουμε πρόσβαση) τα μόνα χρήματα που θα έρθουν στους φορείς είναι τα 9,9 εκατ. € του β’ τριμήνου του 2013 και τίποτε άλλο. Επίσης η συμφωνία με την Ε.Ε. για συνέχιση της χρηματοδότησης των δομών ψυχικής υγείας εκκρεμεί, δίχως να έχει προχωρήσει η διαδικασία ούτε ως προς το ποσό διάθεσης αλλά ούτε και ως προς το χρόνο διάθεσης.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, τόσο οι χρωστούμενοι όσο και οι μελλοντικοί μισθοί μας περικόπτονται καθώς η κυβέρνηση επέβαλε και σε εμάς το «ενιαίο μισθολόγιο».

Παράλληλα, τα εργασιακά δικαιώματα που θεωρούσαμε κάποτε δεδομένα, εξαφανίζονται με ταχύτατους ρυθμούς. Μια σειρά εργοδότες όταν διεκδικούμε τα αυτονόητα, συχνά μας εκβιάζουν, ενώ προβαίνουν και σε απολύσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί το νόμιμο δικαίωμα μας να κάνουμε επίσχεση εργασίας μετά από 6-7 μήνες απλήρωτης εργασίας, το οποίο καταγγέλλουν ως παράνομο και καταχρηστικό (ευτυχώς χωρίς να δικαιωθούν από τα δικαστήρια όποτε έχουν φτάσει μέχρι αυτά) αλλά και οι απολύσεις όσων σηκώνουν κεφάλι, προς παραδειγματισμό των υπολοίπων. Και, δυστυχώς, επειδή η ανεργία είναι η τεράστια απειλή που κρέμεται πάνω από το κεφάλι όλων μας πολλοί συνάδελφοι λυγίζουν και δεν τολμούν να καταγγείλουν τις αυθαιρεσίες.

Η σημερινή κινητοποίηση πρέπει να γίνει η αφετηρία για δυναμικές αγωνιστικές και με διάρκεια κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα. Με μια παράσταση διαμαρτυρίας δεν θα πιεστεί το υπουργείο. Και αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο. Πώς το υπουργείο θα υποχρεωθεί να στηρίξει οικονομικά τις υπηρεσίες μας και να διασφαλίσει τους μισθούς μας (δεδουλευμένους και μελλοντικούς). Δε διαμαρτυρόμαστε για να τους πείσουμε ότι έχουμε δίκιο ή για να τους εξηγήσουμε ότι οι υπηρεσίες μας είναι ήδη υπό διάλυση, ή ότι μιλάμε για ανθρώπους που υποφέρουν. Αυτά τα γνωρίζουν πολύ καλά και επιλέγουν να σφυρίζουν αδιάφορα.

Για να υπάρξει μέλλον στην ψυχική υγεία, πρέπει να αφήσουμε την κούραση, την απογοήτευση και τον φόβο και να παλέψουμε μαζί όλα τα σωματεία εργαζομένων, ληπτών, οικογενειών. Χρειάζεται το άμεσο επόμενο διάστημα να συναντηθούμε και να σχεδιάσουμε όλοι μαζί ένα νέο κύμα αγώνων, ικανό να λυγίσει την ηγεσία του ΥΥΚΑ. Ένα κύμα αγώνων που να περιλαμβάνουν πέρα από τις συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας, εκδηλώσεις για μεγαλύτερη δημοσιοποίηση της δραματικής κατάστασης της ψυχικής υγείας, απεργιακές κινητοποιήσεις, καταλήψεις κ.α. καθώς και συντονισμό με χώρους που αντιμετωπίζουν τα ίδια προβλήματα με εμάς όπως π.χ. οι εργαζόμενοι του ΟΚΑΝΑ που έχουν προχωρήσει σε κατάληψη των κεντρικών γραφείων του Οργανισμού εδώ και 17 μέρες. Ο καθένας μόνος του είναι αδύναμος. Όλοι μαζί αν προχωρήσουμε σε αγώνες με συντονισμό, μαζικότητα και διάρκεια μπορούμε να πετύχουμε σημαντικές νίκες.

Απαιτούμε:

 • Άμεση καταβολή των δεδουλευμένων μας τα οποία σε πολλές περιπτώσει φτάνουν και τους 11 μήνες

 • Άμεση τήρηση των δεσμεύσεων της πολιτικής ηγεσίας του ΥΥΚΑ, υπογραφή του συμφώνου και άμεση διάθεση των αναγκαίων ποσών για να βγούμε από το αδιέξοδο στο οποίο έχουμε φτάσει

 • Έγκαιρη και επαρκή κρατική χρηματοδότηση της Ψυχικής Υγείας από τον κρατικό προϋπολογισμό και όχι με διαρκή μπαλώματα ποτέ δεν επαρκούν και τελικά γιγαντώνουν τα οικονομικά, λειτουργικά και κατ’ επέκταση θεραπευτικά προβλήματα

 • Οικονομικός και διαχειριστικός έλεγχος σε όλες τις περιπτώσεις καταγγελιών που έχουν γίνει από εργαζόμενους. Να επιταχυνθούν άμεσα οι έλεγχοι. Να πάψει η εργοδοτική ασυδοσία όπου αυτή αποδεδειγμένα υπάρχει

 • Σχεδιασμός και έλεγχος της χρηματοδότησης από το σύνολο των φορέων που τους αφορά (εργαζόμενοι, σύλλογοι ληπτών, κοινωνικοί φορείς)

 • Δημόσιο και δωρεάν Σύστημα Ψυχικής Υγείας για όσους το έχουν πραγματικά ανάγκη

ΣΕΨΑΕΚΟ (Σωματείο Εργαζόμενων σε φορείς Ψυχικά Ασθενών και Ευαίσθητων Κοινωνικά Ομάδων)
Πέμπτη, 4 Απριλίου 2013

Ανακοίνωση εργαζομένων στη Ψυχική Υγεία

Αγαπητοί συνάδελφοι, 

Σύμφωνα με τελευταίες πληροφορίες το αίτημα για αύξηση του ποσοστού διάθεσης του ΚΑΕ 2544 της ψυχικής υγείας κατά 75% τείνει προς απόρριψη. Η εξέλιξη αυτή οδηγεί όλους τους φορείς σε αδιέξοδο καθώς απορρίφθηκε ταυτόχρονα και το αίτημα της επέκτασης της ασφαλιστικής ενημερότητας. Πρακτικά αυτό μεταφράζεται στο ότι θα διατεθούνε για το Β τρίμηνο του 2013 μόνο 10 εκ. €.

Από τα 10 εκ € στους εργαζόμενους θα φτάσουν ελάχιστα ή καθόλου χρήματα καθώς έχουν λήξει οι ασφαλιστικές ενημερότητες σχεδόν σε όλους τους φορείς.

Πανελλαδικά οι εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας είναι απλήρωτοι από 6 ως 11 μήνες και θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τον Αύγουστο 2013 για να τους καταβληθούν ελάχιστες μισθοδοσίες. Δυστυχώς τα προβλήματα ολοένα και μεγαλώνουν με άμεσο και ορατό κίνδυνο την βιωσιμότητα των δομών.

Οι κινητοποιήσεις ξεκινούν την Πέμπτη 4/4/13 10:30 πμ. με συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το υπουργείο υγείας στην Αριστοτέλους 17 με αίτημα την άμεση εξόφληση των δεδουλευμένων μας.

Καλούμε κάθε εργαζόμενο ξεχωριστά να παραστεί στη συγκέντρωση. Επίσης καλούμε και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να συμπαρασταθούν στον αγώνα μας!!

Αναγκαία η παρουσία όλων….

Στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας συμμετέχουν:

 1. Σωματείο εργαζομένων Δ.Ε.Υ.Ψ.Υ. ΔΡΑΜΑΣ

 1. Σωματείο εργαζομένων Ε.Ψ.Υ.Κ.Α ΔΡΑΜΑΣ

 1. Σωματείο εργαζομένων Ε.Ψ.Υ.Κ.Α. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

 1. Σωματείο εργαζομένων ΕΔΡΑ Αθηνών

 1. Σωματείο εργαζομένων ΠΥΞΙΔΑ Ιωαννίνων (εργαζόμενοι από τους φορείς Ε.Π.Ρ.Ο.Ψ.Υ.Η, εργαζόμενοι Τ.Α.Κ.Τ., εργαζόμενοι από το Ε.Π.Σ.Ε.Π. και εργαζόμενοι από τον ξενώνα ατόμων με αυτισμό ΕΛΕΝΗ ΓΥΡΑ.)

 1. Σωματείο εργαζομένων Συλλόγου εργαζομένων, γονέων και φίλων Ατόμων με Αυτισμό Νομού Λάρισας

 1. Εργαζόμενοι του οικοτροφείου ΜΑΖΙ στο φορέα ΔΙΟΔΟΣ Βόλου

 1. Σωματείο εργαζομένων Σ.Ε.Ψ.Α.Ε.Κ.Ο 

 1. Σωματείο εργαζομένων ΠΕΡΙΒΟΛΑΚΙ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,198ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα