Ψήφισμα των πανεπιστημιακών του Βόλου – στο πλευρό των απεργών πείνας!


Με το ψήφισμα της χθεσινής του Γενικής Συνέλευσης, ο Ενιαίος Σύλλογος Διδασκόντων του Πανεπιστημίου της Θεσσαλίας στέκεται στο πλευρό των απεργών πείνας, στηρίζει το αίτημα για νομιμοποίηση, καταγγέλλει την εχθρική στάση της πλειοψηφίας των κομμάτων και των ΜΜΕ, όπως και της ηγεσίας της ΠΟΣΔΕΠ και υπερασπίζεται τον κοινωνικό ρόλο του ασύλου.

ΕΝΙΑΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΘΕΣΣΑΛΙΑΣ

Ψήφισμα Γενικής Συνέλευσης

Για τους μετανάστες στη Νομική Αθήνας και το πανεπιστημιακό άσυλο

Στις 25 Ιανουαρίου 300 μετανάστες άρχισαν απεργία πείνας σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη διεκδικώντας την νομιμοποίησή τους, που δεν είναι παρά μόνον ένα πρώτο βήμα για την ισότιμη αντιμετώπισή τους από την ελληνική πολιτεία.

Ειδικότερα, στην Αθήνα, ύστερα και από απόφαση του φοιτητικού συλλόγου της Νομικής, οι απεργοί πείνας φιλοξενούνται στο παλιό κτήριο της Νομικής Σχολής χωρίς να παρεμποδίζονται διδακτικές ή άλλες λειτουργίες του Πανεπιστημίου.

Η κίνησή τους αυτή αντιμετωπίσθηκε από την πλειοψηφία των πολιτικών κομμάτων και των ΜΜΕ, αλλά και από τμήματα της ακαδημαϊκής μας κοινότητας (ενδεικτική προχθεσινή ανακοίνωση του προεδρείου της ΠΟΣΔΕΠ) απαξιωτικά, ως μια κίνηση υποκινούμενη από ξένα κέντρα για αλλότριους σκοπούς, ως ένα πρόβλημα απλά και μόνον δημόσιας τάξης, ως μια επίθεση στο «κράτος δικαίου».

Ταυτόχρονα, η κινητοποίηση αυτή χρησιμοποιήθηκε και χρησιμοποιείται από κυβερνητικούς και κομματικούς εκπροσώπους και τα ΜΜΕ (αλλά δυστυχώς και από τμήμα της ακαδημαϊκής μας κοινότητας) ως άλλοθι για την καταπάτηση, κατάλυση ή τη νομοθετική κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου. Ως η «παράνομη» παρουσία των χωρίς χαρτιά μεταναστών στο παλιό κτήριο της Νομικής στο οποίο δεν διεξάγονται καν μαθήματα να συνιστά απειλή για την ακαδημαϊκή ελευθερία. Ως το ακαδημαϊκό άσυλο να είναι πλήρως αποδεσμευμένο από τον εγγενή κοινωνικό του χαρακτήρα και από ευρύτερες διεκδικήσεις για την διεύρυνση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, και ακόμη περισσότερο, ως αυτό να μην «χωρά» άτομα διαφορετικού χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας.

Για τούτο, η Γενική Συνέλευση του Ενιαίου Συλλόγου Διδασκόντων του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας

εκφράζει την αλληλεγγύη της στους μετανάστες απεργούς πείνας στα δίκαια αιτήματά τους για μια αξιοπρεπή ζωή με ίσα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα

• καλεί την πανεπιστημιακή κοινότητα και όλους τους κοινωνικούς και πολιτικούς φορείς της Θεσσαλίας να εκφράσουν την αλληλεγγύη τους και να πιέσουν για μια ριζική αλλαγή της μεταναστευτικής νομοθεσίας, που σήμερα περιθωριοποιεί τμήμα των μεταναστών που ζουν στη χώρα μας, δημιουργώντας πολίτες τρίτης κατηγορίας

• δηλώνει ότι ο κοινωνικός χαρακτήρας του πανεπιστημιακού ασύλου είναι αδιαπραγμάτευτος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,181ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,012ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα