Ψήφισμα διαμαρτυρίας προς την ιρλανδική πρεσβεία: Καταγγέλλουμε τη φυλάκιση των Τζο Χίγγινς και Κλερ Ντέιλι

Πραγματοποιήθηκε χτες συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από την ιρλανδική πρεσβεία στην Αθήνα για να καταγγείλει τη φυλάκιση των Τζο Χίγγινς και Κλερ Ντέιλι.

Γύρω στις 1.00 αντιπροσωπεία των διαδηλωτών αποτελούμενη από τους Π. Λαφαζάνη (βουλευτή ΣΥΝ) Δ. Στρατούλη (εκ μέρους της ΓΣΕΕ), Τ. Γιαννόπουλο και Α. Παγιάτσο (Ξεκίνημα) επέδωσε το ακόλουθο υπόμνημα στον αντιπρόσωπο της πρεσβείας.

Διαμαρτυρία έγινε και στη Θεσσαλονίκη, προχθές, Τρίτη απόγευμα, έξω από το κτίριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην οδό Εγνατίας.

Εμείς, αντιπρόσωποι κοινωνικών κινημάτων στην Ελλάδα, συνδικαλιστικών οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και οργανώσεων, περιβαλλοντικών ομάδων, γυναικείων κινήσεων, φοιτητικών συλλόγων.

Διαμαρτυρόμαστε

Για τη σύλληψη και φυλάκιση των Τζο Χίγγινς και Κλερ Ντέιλι, βουλευτή και δημοτική σύμβουλο αντίστοιχα του Σοσιαλιστικού Κόμματος στην Ιρλανδία, εξαιτίας του ηγετικού ρόλου που παίζουν στον αγώνα για την κατάργηση του "φόρου για τα σκουπίδια" – bintax.

Σημειώνουμε πως

– Το 76% του ιρλανδικού πληθυσμού θεωρούν τον φόρο αυτό άδικο και υποστηρίζουν την κατάργησή του.

– Η Ιρλανδία αποτελεί φορολογικό παράδεισο για τις επιχειρήσεις, εθνικές και πολυεθνικές, με τη χαμηλότερη φορολογία κερδών στην Ευρώπη (12,5%) και την υψηλότερη συμμετοχή των μισθωτών στο φόρο εισοδήματος (πάνω από 80%)

– Την τελευταία διετία έχουν γίνει φορολογικές παραχωρήσεις ύψους 1,5 δις ευρώ στις επιχειρήσεις

– Η προσπάθεια της ιρλανδικής κυβέρνησης να παρουσιάσει το φόρο σαν "περιβαλλοντικό" αποτελεί προσβολή της κοινής λογικής, για τον επιπλέον λόγο ότι (σύμφωνα με στοιχεία του 2001) από τα 80 εκ τόνους απορριμάτων και λυμάτων στη χώρα μόνο 1,2 εκ τόνοι οφείλονται στα νοικοκυριά.

Κάτω απ’ αυτές τις συνθήκες θεωρούμε απόλυτα κατανοητή την άρνηση των απλών ιρλανδικών νοικοκυριών να πληρώσουν το φόρο bintax ενώ θεωρούμε εντελώς απίστευτη την απόφαση της ιρλανδικής κυβέρνησης και των τοπικών διοικήσεων να μαζεύουν τα σκουπίδια μόνο όσων πληρώνουν φόρο – μια απόφαση που είναι εντελώς αδιέξοδη και δεν μπορεί παρά να οξύνει τις κοινωνικές αντιστάσεις ενάντια στις νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές πολιτικές της ιρλανδικής κυβέρνησης.

Θεωρούμε τη φυλάκιση του Τζο Χίγγινς και της Κλερ Ντέιλι, επίθεση ενάντια στα δημοκρατικά δικαιώματα. Πρόκειται για μια προσπάθεια να "σπάσει" ένα κίνημα το οποίο έχει την υποστήριξη της πλειοψηφίας. Ακριβώς επειδή η ιρλανδική κυβέρνηση δεν έχει καμιά ελπίδα να αποκτήσει την υποστήριξη της πλειοψηφίας, καταφεύγει στα δικαστήρια.

Δεν είναι η πρώτη φορά που τα δικαστήρια έχουν κληθεί για να κτυπήσουν ένα κίνημα. Στην πραγματικότητα τα δικαστήρια πάντα χρησιμοποιούνται ενάντια σε κάθε μαζικό κίνημα που αναπτύσσεται. Όμως η ιστορία διδάσκει κάτι ακόμα: τα δικαστήρια ποτέ δεν νικούν στο τέλος.

Συμπαραστεκόμαστε στις εργατικές οικογένειες στην Ιρλανδία που παλεύουν ενάντια στον άδικο νόμο της κυβέρνησης σας.

Συμπαραστεκόμαστε στον Τζο και την Κλερ και θα τους υποστηρίξουμε με όλα τα μέσα που έχουμε στη διάθεσή μας.

Αθήνα, 24.9.03.

7,127ΥποστηρικτέςΚάντε Like
587ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,111ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
390ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής