Ψήφισμα αλληλεγγύης στους/στις απεργούς εκπαιδευτικούς

Δημοσιεύουμε το ψήφισμα του «Ξ» για τον αγώνα των εκπαιδευτικών ενάντια στην αξιολόγηση και για ένα πραγματικά δημόσιο και δωρεάν σχολείο.

Αλληλεγγύη στους/στις απεργούς εκπαιδευτικούς που αγωνίζονται για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο

Η Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση Ξεκίνημα εκφράζει την αμέριστη συμπαράστασή της στον δίκαιο αγώνα των εκπαιδευτικών που παλεύουν για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο που θα καλύπτει ολόπλευρα τις μορφωτικές ανάγκες των παιδιών. Τα τελευταία 3 χρόνια η κυβέρνηση του Μητσοτάκη προσπαθεί να διαλύσει ότι έμεινε όρθιο από το δημόσιο σύστημα παιδείας, όπως επιχειρεί να κάνει και με κάθε άλλη δημόσια δομή στη χώρα. Προσπαθεί να επιβάλει χωρίς καμία συναίνεση μία αντιεπιστημονική και γραφειοκρατική αξιολόγηση, διαφημίζοντας μάλιστα πως θα είναι η λύση για τα προβλήματα στην παιδεία. 

Η επιδιωκόμενη «αξιολόγηση» έχει σαν στόχο το διαχωρισμό και την κατηγοριοποίηση των σχολείων και των εκπαιδευτικών. Η εφαρμογή της ανοίγει την πόρτα σε ιδιώτες και χορηγούς, ισχυροποιεί τη θέση του/της διευθυντή/τριας μετατρέποντάς τον/τη σε μάνατζερ διαχείρισης κονδυλίων και προσωπικού, απαξιώνει την παιδαγωγική ελευθερία στην τάξη, καταργεί τη δημοκρατική λειτουργία του συλλόγου διδασκόντων, διαλύει το σχολείο της γειτονιάς και θέλει να συστήσει στη θέση του επιχειρήσεις. Οι εξαγγελίες για ελεύθερη επιλογή σχολείου από τους γονείς δεν πείθουν κανέναν καθώς είναι βέβαιο πως, σε όποια χώρα εφαρμόστηκε, η επιλογή των παιδιών θα γίνεται από το σχολείο. Τη στιγμή, μάλιστα, που η χρηματοδότηση και η προσέλκυση χορηγών θα γίνεται με βάση τις επιδόσεις και όχι τις πραγματικές ανάγκες των παιδιών. Το σχολείο θα μετατραπεί σε ένα χώρο στείρας μετάδοσης γνώσεων και δεξιοτήτων με μοναδικό σκοπό την επιτυχία των παιδιών στις εξετάσεις. Η ολόπλευρη γνώση και η παιδαγωγική ελευθερία των εκπαιδευτικών θα καταργηθούν.

Ο εκπαιδευτικός κλάδος, οργανωμένος γύρω από τα πρωτοβάθμια σωματεία και τις ομοσπονδίες του, έδωσε και συνεχίζει να δίνει έναν πολύμορφο αγώνα. Οι συνεχείς απειλές του Υπουργείου Παιδείας μέσω του γενικού γραμματέα καθώς και οι προσφυγές του Υπουργείου στα δικαστήρια εναντίον των κινητοποιήσεων των εκπαιδευτικών δεν έχουν λυγίσει τον κλάδο. Αντίθετα, κατάφεραν να συσπειρώσουν ακόμη περισσότερο τον κόσμο γύρω από τα πρωτοβάθμια σωματεία του και να λάβουν κατά πλειοψηφία αποφάσεις συνέχισης των κινητοποιήσεων. Σε όλη τη χώρα πραγματοποιήθηκαν Γενικές Συνελεύσεις με τεράστια συμμετοχή μετά από πολλά χρόνια. Αυτές είναι που ανάγκασαν τις πλειοψηφίες σε ΔΟΕ- ΟΛΜΕ να συνεχίσουν τον αγώνα με επαναπροκήρυξη της απεργίας- αποχής, τη στιγμή που ΔΑΚΕ- ΔΗΣΥ- ΔΙΚΤΥΟ (οι δυνάμεις των ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΣΥΡΙΖΑ) είχαν αποφασίσει να ξεπουλήσουν τον αγώνα. 

Ο αγώνας των εκπαιδευτικών είναι δίκαιος γιατί παλεύει για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο με ολόπλευρη μόρφωση για όλα τα παιδιά! Παλεύει ενάντια σε ένα σχολείο της αγοράς. Παλεύει για αναβάθμιση της χρηματοδότησης στην παιδεία και την εξασφάλιση όλων των αναγκαίων υποδομών για την κάλυψη των σύγχρονων αναγκών. Παλεύει για αξιοπρεπείς θέσεις εργασίας και τη διασφάλιση της παιδαγωγικής ελευθερίας!

Σε αυτόν των αγώνα είμαστε μαζί τους!

Ξεκίνημα- Διεθνιστική Σοσιαλιστική Οργάνωση 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,280ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,004ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα