Πρυτανικές Εκλογές φιάσκο! Ο αγώνας συνεχίζεται!

Εκλογές Φιάσκο

Σήμερα Παρασκευή 30/5 ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα των Πρυτανικών Εκλογών, όπου ο συνδυασμός του κ. Γουργουλιάνη ήρθε 1ος με ποσοστό περίπου 61%. Πρώην και νυν Πρύτανης και πολλοί υποστηρικτές τους βγαίνουν και μιλάνε για την ύψιστη δημοκρατική διαδικασία και το πόσο σημαντικές ήταν οι πρυτανικές εκλογές για το μέλλον του Πανεπιστημίου κλπ.

Ποια Δημοκρατία;

Την ίδια ώρα που ακούγονται όλα αυτά, συντριπτική πλειοψηφία των φοιτητών δεν πήγαν να ψηφίσουν (η συμμετοχή για όλο το Π.Θ. είναι 12%, στο Βόλο πολύ μικρότερη) αρνούμενοι να συναινέσουν στην εφαρμογή του νόμου. Ακόμα, 2 φοιτητικοί σύλλογοι και πάλι αρνήθηκαν να συμμετέχουν στη διαδικασία. Με δυο λόγια οι εκλογές ήταν μια παρωδία. Ένα φιάσκο.

Καίγονται για το νόμο

Η επιμονή των Πρυτανικών αρχών να αναγνωρίζουν σαν εκλογές τη συγκεκριμένη παρωδία και η απόφαση της εφορευτικής επιτροπής να στήσει κάλπες την Πέμπτη 29/5 για τους 6 Φοιτητικούς Συλλόγους που δεν ψήφισαν την 1η φορά δείχνει ένα πράγμα. Ότι το μόνο για το οποίο νοιάζονται είναι η εφαρμογή του νόμου πάση θυσία. Ούτε η δημοκρατία τους ενδιαφέρει ούτε τίποτα άλλο. Για την εφαρμογή του νόμου καίγονται. Αυτή την εφαρμογή άλλωστε είναι που αντιπαλεύει το Φοιτητικό Κίνημα.

Η κυβέρνηση εκβιάζει

Ο Στυλιανίδης και η κυβέρνηση επιλέγουν την μετωπική σύγκρουση. Δηλώνουν ότι θα αναγνωρίσουν μέσα στο καλοκαίρι τα ΚΕΣ και θα ιδρύσουν ιδιωτικά πανεπιστήμια ξεχειλώνοντας το άρθρο 16. Εκβιάζουν και απειλούν λέγοντας «θα κοπεί η χρηματοδότηση σε όποιο ΑΕΙ δεν καταθέσει 4ετές επιχειρησιακό πρόγραμμα», «δεν θα δοθούν βιβλία σε όποιο ΑΕΙ δεν εφαρμόσει τη διάταξη του νέου νόμου για τα συγγράμματα» κοκ.

Δεν κάνουμε πίσω!

Το Φοιτητικό κίνημα δεν πρέπει να υποκύψει σε αυτούς τους εκβιασμούς. Αν κάποια ΑΕΙ δεν έχουν χρήματα και βιβλία για λειτουργήσουν από Σεπτέμβρη αυτό είναι αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης. Όχι των Φοιτητών.

Κατεβαίνει και το 4ετές

Πέρα από τις εκλογές άμεση είναι και η μάχη για να μην περάσει το 4ετές πρόγραμμα στο ΠΘ. Η Σύγκλητος είχε προγραμματίσει συνεδρίαση για την Παρασκευή 30 Μάη η οποία δεν έγινε. Από ‘δω και πέρα το φοιτητικό κίνημα θα πρέπει να είναι σε επαγρύπνηση για να μην επιτρέψουμε να εφαρμοστεί κανένα σημείο του νόμου. Και πρώτο και καλύτερο τα 4ετή αναπτυξιακά προγράμματα.

Απάντηση με μαζικό κίνημα όχι με «ομάδες κρούσης»

Ο μόνος τρόπος για να πετύχουμε αυτό το μπλοκάρισμα είναι ο μαζικός συλλογικός αγώνας, οι αποφάσεις μαζικών γενικών συνελεύσεων και η κινητοποίηση των φοιτητών. Έτσι πρέπει να συνεχίσουμε. Οι λογικές των «ομάδων κρούσης» που κλέβουν τις κάλπες (όπως έγινε στα ΤΕΙ Αθήνας, Πειραιά, Κρήτης, στο Πα.Πει. αλλά και στο Π.Θ.) στο όνομα του φοιτητικού κινήματος, χωρίς το φοιτητικό κίνημα, είναι αδιέξοδες και λάθος. Ρίχνουν μόνο νερό στο μύλο της κυβερνητικής προπαγάνδας ειδικά όταν ξεφεύγουν από κάθε έλεγχο όπως έγινε στο ΑΠΘ στη Θ/η με τον τραυματισμό του πρύτανη Α. Μάνθου. Και τελικά αποξενώνουν και παθητικοποιούν το μαζικό κίνημα, το μόνο που μπορεί να φέρει αποτελέσματα με τον αγώνα του.

Η ΠΚΣ να αλλάξει στάση

Σε αυτόν τον αγώνα η αριστερά πρέπει να συνεργαστεί. Η ΠΚΣ καταψηφίζει τις καταλήψεις, αποχωρεί από τις ΓΣ για να μην πάρουν αποφάσεις ή ακόμη χειρότερο τις καταγγέλλει για έλλειψη απαρτίας. Επιπλέον καλεί τις δικές της πορείες. Αντικειμενικά αυτή η στάση βοηθά την κυβέρνηση. Καλούμε την ΠΚΣ να αλλάξει στάση. Με αυτά που κάνει η ΠΚΣ στην ουσία ακυρώνει τη θέση της για μη εφαρμογή του νόμου.

Όλα τα παραπάνω θα πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη για να καταφέρει το φοιτητικό κίνημα να αποκρούσει την επίθεση της κυβέρνησης.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,006ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα