Προϋπολογισμός 2016: Ούτε πρώτη φορά, ούτε Αριστερά!

Του Παναγιώτη Βογιατζή

Ο φετινός προϋπολογισμός(*) δεν έχει καμιά απολύτως ποιοτική διαφορά απ’ αυτούς των τελευταίων δεκαετιών – είτε προ είτε μετά κρίσης. Με άλλα λόγια είναι ένας ταξικός προϋπολογισμός, που δεν αφήνει κανένα περιθώριο για μια διαφορετική πολιτική.

Όλα του τα στοιχεία μπορούν να βρεθούν σχεδόν αναλλοίωτα σε οποιαδήποτε προηγούμενη χρονιά – κυριαρχία έμμεσων φόρων, υποφορολόγηση και κατανομή των βαρών σ’ αυτούς που δεν μπορούν να ξεφύγουν, δηλαδή σε μισθωτούς και συνταξιούχους.

Έχει μόνο μια διαφορά: Οι συντάκτες του έχουν ξοδέψει πολύ μελάνι για να πείσουν πως αυτή τη φορά λαμβάνονται μέτρα για την προστασία των πιο χαμηλών εισοδημάτων, αυτών δηλαδή  που βρίσκονται πολύ πιο κάτω από τα επίσημα επίπεδα φτώχειας.

Και όμως, όλο κι όλο που δίνει σε τέτοιου είδους δράσεις είναι αισθητά κάτω κι από το εξευτελιστικό 0,2 % του ΑΕΠ (γύρω στα 300 εκατ.) και μάλιστα αφού έχουν βρεθεί «ισοδύναμα». Τι είδους είναι αυτά τα ισοδύναμα, το ξέρουμε όλοι πολύ καλά…

Όσο κουραστικό κι αν είναι, ας δούμε τα πιο χτυπητά παραδείγματα των πιο πάνω:

  • Από μείωση της δαπάνης για Εισφορές και λοιπές παροχές προς τους Οργανισμούς Κοινωνικής Ασφάλισης, 1,1 δισ. €
  • Από αυξήσεις στον ΦΠΑ, 1,3 δισ. €
  • Από τη μείωση του επιδόματος θέρμανσης 105 εκατ. €
  • Από αύξηση στη φορολογία αγροτών και μικρών επαγγελματιών, 250 εκατ. €

Η αναλογία των έμμεσων φόρων, που χτυπούν κατά κύριο λόγο τα λαϊκά στρώματα, σε σχέση με τους άμεσους φόρους είναι στο 1,24 (δηλαδή στο σύνολο των φόρων, οι άμεσοι αποτελούν το 44,7% και οι έμμεσοι φόροι το 55,3%), που  είναι η χειρότερη της τελευταίας 5ετίας (!!), χωρίς καν να ληφθεί υπ’ όψιν ότι η άμεση φορολογία απευθύνεται όλο και περισσότερο στα μεσαία και χαμηλά εισοδήματα, μέσω ΕΝΦΙΑ, τελών κυκλοφορίας κλπ. Χαρακτηριστικό είναι ότι οι έμμεσοι φόροι θα αυξηθούν κατά 1,1 δισ. € (από 23,7 δισ. € που εισπράχτηκαν φέτος σε 24,8 δισ. €)

Φυσικά, με το φετινό προϋπολογισμό διορθώνονται και κάποιες «αδικίες» του παρελθόντος και έτσι θα δοθούν σχεδόν 200 εκατ. € σε αναδρομικά δικαστικών και ένστολων, όσα σχεδόν θα δοθούν για την «αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης»…

Υπάρχουν κι άλλα νούμερα που δείχνουν πως η «πρώτη φορά Αριστερά» έχει απαλλαγεί από τα βαρίδια του παρελθόντος, με πιο χαρακτηριστικό την αύξηση κατά 572% των εσόδων από αποκρατικοποιήσεις, στα 1,8 δισ. € και την αύξηση του ποσού για τόκους κοντά στα 6 δισ. €

Θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε για πολύ ακόμα, αλλά δεν έχει ιδιαίτερη σημασία. Τα βασικά μεγέθη της Οικονομίας που περιγράφονται στον προϋπολογισμό δεν αφήνουν περιθώρια αμφιβολίας: η ανεργία (επίσημα!!) στο 25,4% για φέτος και το 2016, το χρέος στο 187,8% του ΑΕΠ, η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 0,7% και του χρόνου, δείχνουν ότι όσο κι αν προσπαθούν οι κυβερνώντες να το γεμίσουν, αδειάζοντας τις τσέπες μας, αυτό το βαρέλι εξακολουθεί να μην έχει πάτο.

______________

(*) Ολόκληρη την εισηγητική έκθεση  του προϋπολογισμού μπορείτε να τη διαβάσετε εδώ: http://www.minfin.gr/sites/default/files/financial_files/EISHGHTIKH%20EKTHESH%202016.pdf

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
998ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,114ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα