Προϋπολογισμός 2015

Του Παναγιώτη Βογιατζή

Μετά από 6 χρόνια συνεχούς ύφεσης και με το ΑΕΠ να έχει συρρικνωθεί συνολικά πάνω από 26%, το 2015 αναμένεται να είναι η πρώτη χρονιά ανάπτυξης. Αυτό τουλάχιστον αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που κατατέθηκε στη Βουλή. Ας μη βιαστεί κανένας  να χαρεί πάντως…

Αυτό γιατί μια προσεκτική ματιά στα στοιχεία του προϋπολογισμού δείχνει ότι και το 2015 δεν πρόκειται να είναι καμιά ιδιαίτερα ευχάριστη χρονιά. Πραγματικά, ούτε ένα από τα βασικά μεγέθη του δεν κινείται σε μια –έστω και ελάχιστη– αναπτυξιακή λογική, αλλά ούτε καν σε μια λογική ανακούφισης. Εκτός αν θεωρείται ανακούφιση το ότι δεν προβλέπονται νέα εισπρακτικά μέτρα (πράγμα διόλου απίθανο εδώ που τα λέμε…). Αυτό βέβαια δεν είναι καθόλου παράξενο. Είναι ποτέ δυνατόν προϋπολογισμός που στοχεύει σε πρωτογενές πλεόνασμα 3% να είναι αναπτυξιακός; Όχι θα σας απαντήσει οποιοσδήποτε φοιτητής οικονομικών.

Ας τα δούμε όμως συνοπτικά:

Όλα τα μεγέθη που αφορούν εισπράξεις και «οικονομίες» του κράτους είναι αυξημένα, όλα τα μεγέθη που αφορούν επιστροφές προς την κοινωνία είναι μειωμένα!

  • Οι φόροι θ’ αυξηθούν κατά 1,5 δισ. €, με το 1 δισ. € να προέρχεται από έμμεσους φόρους, ακριβώς αυτούς δηλαδή που τους πληρώνουν όλοι, ανεξαρτήτως εισοδήματος. Από την άλλη, ο ΕΝΦΙΑ όχι μόνο δε θα μειωθεί (παρ’ όλες τις υποσχέσεις), αλλά θα είναι κι αυτός ελαφρά αυξημένος.
  • Υπάρχει μόνο μια υποκατηγορία φόρων που εμφανίζεται μειωμένη. Ναι, σωστά μαντέψατε, είναι ο φόρος εισοδήματος νομικών προσώπων.

  • Στον τομέα των δαπανών, η ίδια εικόνα: Κοντά 1 δις μειωμένες οι ήδη άγρια ψαλιδισμένες δαπάνες για υγεία, περίθαλψη και λειτουργικά έξοδα.

  • 400 εκατομμύρια λιγότερα, -7%, για το Πρόγραμμα Δημόσιων Επενδύσεων (ΠΔΕ). 

Κι εδώ βέβαια υπάρχει μια υποκατηγορία που παρουσιάζει αύξηση, αυτή των δαπανών για μισθούς και συντάξεις, κατά 1,3% περίπου. Μήπως αυτό σημαίνει επιτέλους αυξήσεις, έστω και αναιμικές;

Δύσκολο να περισσέψουν, γιατί τα 200 επιπλέον εκατομμύρια που θα δοθούν πρέπει να καλύψουν τις υποσχέσεις της κυβέρνησης για αυξήσεις σε στρατιωτικούς και σώματα ασφαλείας, καθώς και τα αναδρομικά στις ίδιες κατηγορίες συν τους δικαστικούς. Βλέπετε, υπάρχουν και υποσχέσεις που τηρούνται…

Τέλος, οι δαπάνες για τόκους θα ανέλθουν στα 5,7 δισ. €, αυξημένες κι αυτές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά, και σχεδόν ισόποσες μ’ ολόκληρο το ΠΔΕ!

Αυτή η εικόνα, δεν πρέπει να ξεχνάμε, μπορεί μόνο να χειροτερέψει.

Πρώτα πρώτα, η πρόβλεψη για αύξηση του ΑΕΠ 2,9% είναι εξαιρετικά αισιόδοξη, αν αναλογιστούμε ότι ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται σε φάση στασιμότητας ή ύφεσης.

Δεύτερον, τα 2,5 δισ. € που προβλέπονται από τις ιδιωτικοποιήσεις, εκτός του ότι ρημάζουν σταδιακά τη χώρα, δεν είναι εύκολο να πιαστούν με τα χουβαρνταλίκια που δείχνει η κυβέρνηση προς τους «επενδυτές».

Τρίτον, όλα αυτά τα σχέδια πρέπει να εγκριθούν από την Τρόικα, που κάνει τους δικούς της υπολογισμούς και ζητάει ήδη ακόμα 1 δις περικοπές στο ασφαλιστικό και μια σειρά άλλα μέτρα.

Αλλά γι’ αυτά δεν πρέπει να ανησυχούμε. Η κυβέρνηση έχει χαράξει κόκκινη γραμμή.

Εδώ γελάμε.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
423ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα