Προϋπολογισμός 2010

Το ΠΑΣΟΚ έκανε περίπατο στις τελευταίες εκλογές στηριζόμενο κυρίως στην οικονομική του πολιτική, η οποία υποτίθεται ότι ερχόταν σε πλήρη αντιδιαστολή μ’ αυτή της ΝΔ. Ωστόσο η πραγματικότητα, όπως αποτυπώνεται στα νούμερα του προϋπολογισμού που κατατέθηκε στη Βουλή, άλλα δείχνει. Αποδεικνύεται ότι οι διαφορές μεταξύ των δύο κομμάτων είναι δευτερεύουσες και κυρίως ψυχολογικού χαρακτήρα, ακόμη κι αν υποθέσουμε ότι οι εξαγγελίες της κυβέρνησης θα υλοποιηθούν στο ακέραιο. Και εδώ που τα λέμε, δεν έχουμε κανένα λόγο να υποθέσουμε κάτι τέτοιο … Ας τα δούμε λίγο αναλυτικά:

Η βασικότερη διαφοροποίηση που κυριάρχησε στην προεκλογική περίοδο ήταν για την εισοδηματική πολιτική, όπου η ΝΔ μιλούσε για πάγωμα μισθών και συντάξεων, ενώ το ΠΑΣΟΚ υποσχέθηκε αυξήσεις. Πιστό στις προεκλογικές του εξαγγελίες, το ΠΑΣΟΚ προσφέρει 1,5% αύξηση, δηλαδή 15 ευρώ το μήνα για έναν μισθό 1000ευρώ ή 22ευρώ για μισθό 1500 ευρώ. Ας μην υπολογίσουμε την αύξηση στις συντάξεις, γιατί θα εξαγριώσουμε τους αναγνώστες και θα κατηγορηθούμε ότι δυναμιτίζουμε την κοινωνική γαλήνη …

Ο άλλος βασικός πυλώνας του προγράμματος του ΠΑΣΟΚ ήταν το εφ άπαξ επίδομα «κοινωνικής αλληλεγγύης», που ξεκίνησε από το 1,5 δις προεκλογικά για να πέσει στο 1 δις τώρα, δηλαδή στα 400? κατά μέσο όρο ανά δικαιούχο. Και εδώ τελειώνουν οι … παροχές. Μένει να δούμε τώρα από πού θα βρεθούν αυτά τα γενναιόδωρα ποσά.

Υποτίθεται ότι η μεγάλη διαφορά του ΠΑΣΟΚ από τη ΝΔ ήταν ότι το ΠΑΣΟΚ ήταν αποφασισμένο να χτυπήσει τους έχοντες και να αναδιανείμει τον πλούτο προς όφελος της κοινωνίας. Και εδώ βρίσκεται ο «ψυχολογικός» παράγοντας που αναφέραμε στην αρχή. Γιατί πράγματι γίνονται κάποιες τέτοιες κινήσεις, οι οποίες όμως έχουν ελάχιστη πραγματική επίδραση. Υπάρχει πρώτα πρώτα η έκτατη εισφορά των επιχειρήσεων, ύψους 1 δις. Και μόνο η αντίδραση του ΣΕΒ που σχεδόν πανηγύρισε γι’ αυτή την εισφορά … ελεημοσύνη, είναι αρκετή για να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας. Και πώς να μην πανηγυρίζει ο ΣΕΒ, αφού ο συνολικός φόρος των νομικών προσώπων θα είναι φέτος 7.2% χαμηλότερος από πέρυσι. Έτσι, το μεγάλο κεφάλαιο από τη μια παρουσιάζεται σαν φιλάνθρωπο και με υψηλό ποσοστό κοινωνικής ευαισθησίας και από την άλλη έχει και καθαρό κέρδος από πάνω … Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και με τους φόρους στα ακίνητα, όπου καταργείται το ΕΤΑΚ που το πλήρωναν όλοι ανεξαιρέτως και επανέρχεται ο φόρος μεγάλης ακίνητης περιουσίας. Και εδώ τα αποτελέσματα είναι πενιχρά, αφού δεν υπάρχει η δυνατότητα να εντοπιστούν οι πραγματικοί υπόχρεοι αυτού του φόρου, τη στιγμή που οι περισσότεροι έχουν περάσει τα ακίνητά τους σε offshore εταιρίες και φοροδιαφεύγουν κανονικότατα.

Τελευταίο από τα μεγαλόπνοα σχέδια της κυβέρνησης, άμεσα συνδεδεμένο με τα πιο πάνω, η περιβόητη πάταξη της φοροδιαφυγής, ιδίως των γνωστών – αγνώστων μεγαλογιατρών, δικηγόρων, συμβολαιογράφων κλπ. Κανείς δεν θα είχε βέβαια αντίρρηση για κάτι τέτοιο. Φαίνεται όμως ότι ούτε η κυβέρνηση πιστεύει και πολύ αυτά που λέει: Στον προϋπολογισμό εγγράφονται όλα κι όλα 1,2 δις από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την είσπραξη βεβαιωμένων οφειλών, τη στιγμή το σύνολο των διαφυγόντων φόρων υπολογίζεται στα 30 δις το χρόνο.

Έτσι, μένουν τα ίδια πάνω κάτω μετρημένα κουκιά: Η αύξηση των εσόδων θα έρθει για άλλη μια φορά από τους έμμεσους φόρους, που τους πληρώνουμε όλοι, 2 δις περίπου περισσότερους από πέρυσι. Όσα δηλαδή είναι όλα τα … κοινωνικά δίκαια μέτρα που αναφέραμε πιο πάνω.

Η εικόνα δεν καλυτερεύει καθόλου και στο επίπεδο των δαπανών. Π.χ. υπάρχει πολύ μεγάλη μείωση των πιστώσεων του κράτους προς τα ασφαλιστικά ταμεία, που θα καλυφθεί υποτίθεται από την ριζική μείωση της εισφοροδιαφυγής. Με ποιον μηχανισμό θα επιτευχθεί κάτι τέτοιο τη στιγμή που δεν προβλέπονται προσλήψεις; Τέλος, στους τομείς της υγείας και της παιδείας, που είναι οι μόνοι όπου υπάρχει μια αύξηση των δαπανών, 3,1 και 6,9% αντίστοιχα, τα ποσά που θα δοθούν απέχουν πολύ από τις προεκλογικές δεσμεύσεις. Όσο για το περιβόητο 1 επιπλέον δις για την παιδεία δεν φαίνεται πουθενά καταγεγραμμένο. Η συνολική αύξηση των δαπανών για την παιδεία δεν ξεπερνάει τα 500-600 εκατομμύρια, ενώ συμπεριλαμβάνεται σ’ αυτά και το κονδύλι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που πιθανότατα θα είναι το πρώτο που θα περικοπεί εφόσον παρουσιαστούν αποκλίσεις από τον προϋπολογισμό.

Η κυβέρνηση βέβαια ισχυρίζεται ότι η σημερινή εικόνα είναι αποτέλεσμα της δραματικής κατάστασης της οικονομίας. Εμείς είμαστε πρόθυμοι να συμφωνήσουμε μ? αυτόν τον ισχυρισμό, αρκεί να μας δείξει κάποιος έναν οποιοδήποτε προϋπολογισμό της τελευταίας εικοσαετίας στον οποίο τα βασικά μεγέθη να ήταν διαφορετικά από τον φετινό …

Παναγιώτης Βογιατζής

_______________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,179ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,009ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα