Array

Προχωρούν τα σχέδια για διάλυση και ξεπούλημα του ΟΣΕ

Του Γιάννη Παπία

Η αναστολή μέχρι αορίστου της λειτουργίας των δυο από τις πιο φτηνές αλλά και πιο ψηλά στις προτιμήσεις του επιβατικού κοινού αμαξοστοιχιών, από Θεσσαλονίκη για Αθήνα και αντίθετα, δεν είναι καθόλου τυχαία αλλά από πίσω κρύβεται ένα ολόκληρο σκεπτικό απαξίωσης και ξεπουλήματος του οργανισμού από τη μεριά της κυβέρνησης.

Με πρόσχημα ή όχι την έλλειψη τροχαίου υλικού και ανταλλακτικών από τη μεριά του οργανισμού και στα μέσα του Ιουλίου που το σύνολο των εργαζομένων ξεκινούσε ή προγραμμάτιζε τις θερινές του διακοπές, η διορισμένη διοίκηση του ΟΣΕ αποφάσισε να «κόψει» δυο από τις πιο φτηνές αλλά και συνάμα πιο "γεμάτες" αμαξοστοιχίες με πληρότητα που άγγιζε το 120% σύμφωνα με στοιχεία που δίνει ο οργανισμός.

Πώς όμως μπορείς να κόβεις μια αμαξοστοιχία με τέτοια πληρότητα και από την άλλη η κυβέρνηση, το υπουργείο μεταφορών και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης να μας προειδοποιούν εδώ και πολύ καιρό για την περίπτωση να γίνει ο ΟΣΕ μια δεύτερη Ολυμπιακή, μιας και στον ΟΣΕ πλέον το έλλειμμα υπολογίζεται κοντά στα 8 δις ευρώ. Γιατί δεν επιλέχτηκε μια ακριβή αμαξοστοιχία, γιατί δεν επιλέχτηκε μια αμαξοστοιχία με λιγότερη πληρότητα, πού πήγε ο κοινωνικός χαρακτήρας των ΔΕΚΟ;

Οι απαντήσεις σε αυτά τα ερωτήματα βρίσκονται ξεκάθαρες στις προθέσεις της κυβέρνησης .

Η συνειδητή προσπάθεια απαξίωσης του Οργανισμού μέσω της τεράστιας οικονομικής σπατάλης, κακοδιαχείρισης, μειωμένης ασφάλειας για το επιβατικό κοινό – δες τελευταίο ατύχημα που έγινε στον Μπράλο – από τη μια, καθώς και οι πολύχρονες προσπάθειες των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της Ν.Δ. για τη διάλυση, το σπάσιμο και στο τέλος, τέλος το ξεπούλημα του Οργανισμού, δεν μπορούν να μας αφήνουν πια κανένα ερωτηματικό αναπάντητο.

Με μπροστάρη τη ΔΑΚΕ!

Όσο και να μας κάνει εντύπωση, την τελευταία μεγάλη καταγγελία στον Οργανισμό για χρυσοπληρωμένους συμβούλους την έκαναν στελέχη της ΔΑΚΕ μαζί με τρία σωματεία επιστημόνων του οργανισμού!

Και όλα αυτά την ώρα που ο Οργανισμός μπαίνει κάθε μέρα 2 εκ. ευρώ μέσα, την ώρα που όπως μας λέει το υπουργείο μεταφορών ετοιμάζεται να απαλλαγεί από περίπου 3.000 εργαζομένους με πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για να μπορέσουν να εξοικονομηθούν πόροι και να συγκρατηθούν τα ελλείμματα που πλέον καθιστούν τον ΟΣΕ την πιο χρεωμένη ΔΕΚΟ του Ελληνικού δημοσίου.

Βέβαια οι καταγγελίες δε σταματάνε εδώ. Οι εκπρόσωποι των τριών επιστημονικών σωματείων απειλούν το υπουργείο με προσφυγή στη δικαιοσύνη, καθώς υποστηρίζουν ότι ο Οργανισμός θα ακολουθήσει το μοντέλο όπως στον προαστιακό σιδηρόδρομο, όπου πρώτα προσελήφθησαν άτομα άνευ προσόντων και αμείβονται με χρυσούς μισθούς από 6.000 έως και 7.800 ευρώ!

Έτσι θα ξεπουλήσουν τον ΟΣΕ

Τα βήματα για ξεπουλήσουν στους ιδιώτες τον ΟΣΕ στον ένα ή στον άλλο βαθμό τα έχουμε δει και από τις άλλες ΔΕΚΟ όπως τον ΟΤΕ και την Ολυμπιακή που βρίσκονται στον ίδιο δρόμο.

Πρώτα τον χρεώνεις:

Ο υπουργός με πρόσφατες δηλώσεις του μας ενημερώνει ότι το 2011 το χρέος του οργανισμού θα είναι 13 δις ευρώ ποσό δηλαδή που θα ισοδυναμεί με το 5% του ΑΕΠ. Αυτό όμως που δεν μας είπε ο υπουργός είναι ότι το ετήσιο έλλειμμα του οργανισμού και των θυγατρικών του, όπως προκύπτει από τα δημοσιευμένα οικονομικά στοιχεία του οργανισμού, έχει διπλασιαστεί μόλις την τελευταία τετραετία. Δηλαδή, από τα 370 εκατ. ευρώ το 2004 εκτινάχτηκε στα 940 εκατ. ευρώ πέρυσι, ενώ στο ίδιο διάστημα έχει υπερδιπλασιαστεί και το χρέος του ΟΣΕ που από τα 3,5 δις ευρώ το 2004 τώρα είναι πλέον κοντά στα 8 δις.

Μετά την απαξιώνεις στα μάτια του επιβατικού κοινού:

Είναι μοναδικό το παράδειγμα όπου υπουργός μεταφορών ακριβώς μετά από σιδηροδρομικό ατύχημα δηλώνει ότι έχουμε από τις πιο επικίνδυνες σιδηροδρομικές μεταφορές στην Ευρώπη. Αυτό το μοναδικό περιστατικό έγινε μετά από το ατύχημα που έγινε φέτος στον Μπράλο.

Κουβέντα βέβαια για το γεγονός ότι κουβαλούσε 400 τόνους υπέρβαρο φορτίο, ότι είχε κοντά 15 βαγόνια πάνω από το επιτρεπόμενο όριο, ότι έχουν περικοπεί όλες οι θέσεις εργασίας ανθρώπων που ήταν υπεύθυνοι για την ασφάλεια των δρομολογίων, όπως του συνοδού ασφαλείας που υπήρχε μέχρι λίγα χρόνια πριν, και όλα αυτά στο βωμό της οικονομικής εξυγίανσης του οργανισμού.

Και τέλος την πουλάς κομμάτι – κομμάτι:

Με αυτό τον πολύ μεθοδικό τρόπο προετοιμάζεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση του οργανισμού μέσα και από το νομοθετικό πλαίσιο που ισχύει και σήμερα στις ΔΕΚΟ (θυγατρικές εταιρίες, διαχωρισμός της υποδομής από την εκμετάλλευση, κτλ.)

Σήμερα κάτω από την ομπρέλα της μητρικής ΟΣΕ λειτουργούν τέσσερις θυγατρικές (ΕΔΙΣΥ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΓΑΙΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ).

Σε τελική ανάλυση όπως γνωρίζουμε οι υπουργοί μεταφορών της ευρωπαϊκής ένωσης έχουν ήδη αποφασίσει ότι το 2010 θα ισχύει η πλήρης απελευθέρωση των σιδηροδρομικών μεταφορών με ότι συνεπάγεται αυτό.

Ο αγώνας για ένα δημόσιο σύγχρονο και ασφαλή σιδηρόδρομο αφορά όλους τους εργαζόμενους. Έναν σιδηρόδρομο με φτηνά εισιτήρια που θα ικανοποιεί τις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων και όχι του μεγάλου κεφαλαίου, έναν σιδηρόδρομο όπου οι εργαζόμενοι μαζί με την κοινωνία θα πρέπει να έχουν στα χέρια τους τη διοίκηση και τον έλεγχο του οργανισμού. Αυτή θα πρέπει να είναι η προοπτική, και όχι το ξεπούλημα του.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα