Προχωράει, διευρύνεται και δυναμώνει ο αντιφασιστικός συντονισμός!

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Μια από τις πιο σημαντικές εξελίξεις της τελευταίας περιόδου είναι το προχώρημα και η διεύρυνση του αντιφασιστικού συντονισμού σε μια σειρά περιοχές.

Στις 29 Ιούνη στο αντιρατσιστικό φεστιβάλ Αθήνας στο ΟΑΚΑ δημιουργήθηκε μετά από μια μαζική συνέλευση ο αντιφασιστικός συντονισμός επιτροπών-συλλογικοτήτων-πρωτοβουλιών Αθήνας-Πειραιά.

Στις 3 Οκτώβρη στο πνευματικό κέντρο Α. Σαμαράκης στο Κερατσίνι μετά από μια επίσης μαζική σύσκεψη δημιουργήθηκε ο αντιφασιστικός συντονισμός Κερατσίνι-Δραπετσώνα-Πέραμα.

Στις 19 Οκτώβρη πρόκειται να γίνει στο Βόλο σύσκεψη αντιφασιστικών επιτροπών και συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται στην Θεσσαλία με στόχο την δημιουργία ευρύτερου πανθεσσαλικού συντονισμού.

Πρόκειται για πολύ σημαντικά βήματα που στοχεύουν στην καλύτερη οργάνωση, συντονισμό και ενότητα του αντιφασιστικού κινήματος

Μετά την δημιουργία πάνω από 60 αντιφασιστικών επιτροπών πανελλαδικά – στις οποίες δεν υπολογίζουμε τα «μετωπικά» σχήματα πολιτικών οργανώσεων ή χώρων, όπως το Antinazi Zone / YRE, το ΚΕΕΡΦΑ ή την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό – και τις περίπου 100 μαζικές αντιφασιστικές διαδηλώσεις που έγιναν μετά την δολοφονία του Παύλου Φύσσα , τώρα έχουμε το προχώρημα του κινήματος σε ένα ανώτερο επίπεδο: τον αντιφασιστικό συντονισμό σε επίπεδο πόλεων ή περιφερειών.

Οι δυνάμεις που συμμετέχουν στον συντονισμό προέρχονται από ένα πολύ ευρύ φάσμα της αριστεράς, ανένταχτων αγωνιστών από τοπικές κινήσεις και πρωτοβουλίες και στην περίπτωση της Αθήνας περιλαμβάνουν και ένα τμήμα του αντιεξουσιαστικού χώρου – την Αντιεξουσιαστική Κίνηση Αθήνας.

Ουσιαστικά μόνο το ΚΚΕ λείπει μέχρι στιγμής από αυτές τις διεργασίες.
Αυτό δεν σημαίνει ότι όλα είναι ρόδινα ή ότι δεν υπάρχουν προβλήματα και διαφορετικές προσεγγίσεις. Ασφαλώς υπάρχουν. Η διαφορά σε σχέση με το όχι και πολύ μακρινό παρελθόν είναι ότι συζητιούνται και λύνονται μέσα σε ένα κλίμα συντροφικής συζήτησης και ανταλλαγής απόψεων και εμπειριών.

Η ραγδαία άνοδος της Χρυσής Αυγής, οι επιθέσεις της και κυρίως η δολοφονία του Παύλου έχουν συμβάλλει στην κατανόηση ότι κανένας μόνος του δεν μπορεί να σταματήσει τον φασισμό και ότι είναι επιτακτική ανάγκη η δημιουργία ενός ενωτικού μαζικού αντιφασιστικού κινήματος που θα λειτουργεί δημοκρατικά, χωρίς καπελώματα και αναζητώντας τα σημεία συμφωνίας και όχι αυτά της διαφωνίας στο εσωτερικό του.

Ένα κίνημα που να μπορέσει να απαντήσει πολιτικά και κινηματικά στο φασισμό.

Πολιτικά, για να πείσει όσους «μπερδεύονται» ή παρασύρονται από τον ναζιστικό λαϊκισμό και κινηματικά για να συσπειρώσει την κοινωνία και να προστατεύσει τον εαυτό του από τα τάγματα εφόδου των Ναζί.

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά

Ο Αντιφασιστικός Συντονισμός Αθήνας – Πειραιά πραγματοποιεί τακτικές συνελεύσεις στο Στέκι Μεταναστών στην οδό Τσαμαδού στα Εξάρχεια.

Ξεκίνησε τον Σεπτέμβρη, με την έναρξη της σχολικής χρονιάς,  μαζικό μοίρασμα στα σχολεία μιας ανακοίνωσης ειδικά για μαθητές, γραμμένη από εκπαιδευτικούς του Αντιφασιστικού Μετώπου Παιδείας με τίτλο «24+1 λόγοι που δεν γουστάρω την ΧρυσήΑυγή».  Στις 25/9 οργάνωσε μια καλά περιφρουρημένη αντιφασιστική διαδήλωση 15-20.000 ατόμων που ξεκίνησε από τα Προπύλαια, πέρασε από το συλλαλητήριο των συνδικάτων στο Σύνταγμα και πήγε προς τα κεντρικά γραφεία της Χρυσής Αυγής στην Μεσογείων.

Ένα σημαντικό στοιχείο είναι ότι αυτή η αντιφασιστική διαδήλωση, που είναι η μαζικότερη της τελευταίας περιόδου στο κέντρο της Αθήνας, έγινε παρά την άρνηση συμμετοχής τόσο του ΚΚΕ όσο και της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ που αποφάσισε να μείνει στο Σύνταγμα κόντρα στην θέληση σημαντικού κομματιού της βάσης του και ειδικά της νεολαίας που τελικά ακολούθησε την πορεία στην Μεσογείων κόντρα στην επίσημη γραμμή του κόμματος.

Οι επόμενες κεντρικές δράσεις

Μέσα στον Οκτώβρη υπάρχουν 3 πολύ σημαντικές συγκεντρώσεις-πορείες του αντιφασιστικού κινήματος:

1. Το Σάββατο 12 Οκτώβρη 12μμ στην Πλατεία Ηρώων στο Πέραμα
2. Την Παρασκευή 18 Οκτώβρη 6μμ στον τόπο δολοφονίας του Π.Φύσσα στο Κερατσίνι
3. Το Σάββατο 26 Οκτώβρη 12μμ στην Πλατεία Βικτωρίας για πορεία στις υποβαθμισμένες γειτονιές του κέντρου της Αθήνας (Α.Παντελεήμονας κτλ)

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,283ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,000ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα