Πρωτοβουλία Κατοίκων Κρυονερίου: Το ομόφωνο ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου να γίνει πράξη

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Κατοίκων Κρυονερίου – Άνω Τούμπας

Δήμος, Περιφέρεια και όλοι οι αρμόδιοι φορείς να αναλάβουν άμεσα τις ευθύνες τους απέναντι στο δάσος, το ρέμα και τους κατοίκους του Κρυονερίου

Στην συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου του Δήμου Θεσσαλονίκης, την Δευτέρα 27 Ιουνίου, είχαμε μια θετική εξέλιξη, ένα πρώτο βήμα στον αγώνα μας να μην χτιστεί πολυώροφη οικοδομή στο χείλος του δάσους και του ρέματος. Οι δημοτικοί σύμβουλοι υπερψήφισαν ομόφωνα υποστηρικτικό στα αιτήματα μας ψήφισμα, που κατέθεσε το δημοτικό σχήμα Η Πόλη Ανάποδα και εμπλουτίστηκε από την Πρωτοβουλία Κατοίκων και αρκετές ακόμα παρατάξεις και συμβούλους. Οι 900 και πλέον υπογραφές, οι βδομαδιάτικες κινητοποιήσεις μας, η συγκέντρωση μας στο Δημαρχείο και η μαζική, συλλογική, ενωτική δράση στην γειτονιά αποδεικνύεται ότι φέρνουν αποτελέσματα.

Η ευθύνη της δημοτικής αρχής δεν τελειώνει, όμως, με το ψήφισμα. Τώρα είναι η ώρα να κάνουν πράξη αυτά που ψήφισαν, με πρώτο και βασικό την εντολή για αναστολή των οικοδομικών αδειών. Η διοίκηση Ζέρβα να σταματήσει τις υπεκφυγές και να δεχτεί άμεσα την αντιπροσωπεία της “Πρωτοβουλίας” προκειμένου να δούμε με ποιους τρόπους θα σταματήσουμε το έγκλημα που πάει να συντελεστεί στην περιοχή. Ο Δήμαρχος κ. Ζέρβας και ο Αντιδήμαρχος τεχνικών έργων  κ. Κυριζίδης οφείλουν να έρθουν στην περιοχή μας, να συναντηθούν με τους κατοίκους και να δουν ιδίοις όμμασι την κατάσταση που περιγράφουμε.

 Ο αγώνας, λοιπόν, συνεχίζεται. Από εδώ και πέρα όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Δήμος, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Πολεοδομία, Δασαρχείο, και ΕΥΑΘ Παγίων έχουν ευθύνη να κινηθούν άμεσα, να ελέγξουν διεξοδικά το ζήτημα και να προβούν στις αντίστοιχες ενέργειες προκειμένου να διασώσουμε το δάσος και το ρέμα και να προστατεύσουμε την ποιότητα ζωής των κατοίκων στην περιοχή. Πιο συγκεκριμένα, απαιτούμε την αναστολή κάθε οικοδομικής άδειας στην περιοχή και καλούμε την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, ως την καθ΄ ύλην αρμόδια, να προχωρήσει άμεσα στην οριοθέτηση του ρέματος Πολυγνώτου. Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με μια σειρά από περιφερειακές παρατάξεις, που επισκέφτηκαν την περιοχή, ενημερώθηκαν και δήλωσαν ότι στηρίζουν τα αιτήματα μας. Τις επόμενες μέρες θα εντείνουμε την πίεση για να κλείσουμε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Τζιτζικώστα και να τεθεί το θέμα στο περιφερειακό συμβούλιο. Δεν θα ανεχτούμε να γινόμαστε μπαλάκι ανάμεσα στις υπηρεσίες. Δήμαρχος και Περιφερειάρχης έχουν ευθύνη να προστατεύσουν τους κατοίκους.

 Σε μια εποχή, που λόγω της κλιματικής κρίσης είμαστε αντιμέτωπες και αντιμέτωποι με όλο και πιο επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα (Πλημμύρες, Πυρκαγιές), θα ήταν εγκληματικό να πνίξουμε στο τσιμέντο τους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου. Ιδιαίτερα σε μια πόλη ήδη εξαιρετικά επιβαρυμένη, με αρνητικό ρεκόρ πρασίνου ανά κάτοικο και ατμοσφαιρική ρύπανση που εδώ και πάνω από μια δεκαετία βρίσκεται “στο κόκκινο”.  Να πάρουμε παράδειγμα από άλλες πόλεις διεθνώς διαφυλάσσοντας ως κόρη οφθαλμού και αναδεικνύοντας τα ρέματα της Θεσσαλονίκης.

 Εμείς από την πλευρά μας δηλώνουμε ακόμα πιο αποφασισμένες και αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και να κλιμακώσουμε την προσπάθεια μας με νομικά μέσα, με προσφυγή στον εισαγγελέα προστασίας του περιβάλλοντος, με παρουσία στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο και με μαχητικές κινητοποιήσεις. Σας καλούμε, συλλογικότητες και ενεργούς πολίτες, να στηρίξετε και να συμμετέχετε σε αυτόν τον δίκαιο αγώνα. 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
994ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
421ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα