Πρωτοφανείς σε όγκο και μαζικότητα φοιτητικές κινητοποιήσεις σε Ιρλανδία και Αγγλία!

Tου Νίκου Κανελλή

Τις προηγούμενες ημέρες οι φοιτητές στην Ιρλανδία και την Αγγλία κατέβηκαν σε πολύ μαζικές διαδηλώσεις, πρωτοφανείς για την πρόσφατη ιστορία και των δυο χωρών. Κοινή αιτία των διαδηλώσεων ήταν η απόφαση των δυο κυβερνήσεων να αυξήσουν δραματικά τα δίδακτρα των πανεπιστημίων και να περικόψουν εξίσου δραματικά τις δημόσιες δαπάνες για την παιδεία.

Ιρλανδία – 30 χιλιάδες φοιτητές στους δρόμους!

Περίπου 30,000 φοιτητές συμμετείχαν στη διαδήλωση που κάλεσε η «Ένωση Φοιτητών Ιρλανδίας» (USI, αντίστοιχη της ΕΦΕΕ) στο Δουβλίνο στις 3 Νοέμβρη. Σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης ήταν η πιο μεγάλη φοιτητική κινητοποίηση που έχει δει η Ιρλανδία «για μια ολόκληρη γενιά».

 

Αιτία ήταν η απόφαση της Ιρλανδικής κυβέρνησης να προχωρήσει στο διπλασιασμό των διδάκτρων για τα πανεπιστήμια (σήμερα τα δίδακτρα φτάνουν τις 3.000 €!) στα πλαίσια ενός προϋπολογισμού δρακόντειας λιτότητας για το 2011 και σε συνθήκες που οι άνεργοι πτυχιούχοι ξεπερνούν τους 100.000. Όπως είναι προφανές αυτή η κατακόρυφη αύξηση των διδάκτρων θα αποκλείσει από την πανεπιστημιακή εκπαίδευση χιλιάδες νέους όχι μόνο από οικογένειες εργαζομένων αλλά ακόμη και από τα μεσαία στρώματα.

Στα πλαίσια της κινητοποίησης 1,000 φοιτητές έκαναν αποκλεισμό και καθιστική διαμαρτυρία έξω από το υπουργείο οικονομικών ενώ περίπου 30 άτομα προχώρησαν σε συμβολική κατάληψη του κτιρίου. Η κυβέρνηση απάντησε με άγρια καταστολή. Οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας επιτέθηκαν βίαια στη διαδήλωση χρησιμοποιώντας κλομπ, άλογα και σκυλιά τραυματίζοντας δεκάδες φοιτητές, σε μια συνειδητή προσπάθεια να τρομοκρατήσουν το κίνημα και να στείλουν ένα σαφές μήνυμα στην κοινωνία ότι το κράτος θα είναι αμείλιχτο απέναντι στις λαϊκές κινητοποιήσεις.

Η ηγεσία της USI κρατά μια απαράδεκτη, συμβιβαστική στάση. Αντί να καταγγείλει την κυβέρνηση για την βίαιη καταστολή της φοιτητικής διαδήλωσης έριξε το φταίξιμο στους ίδιους τους φοιτητές! Επιπλέον δεν προβάλλει καν το αίτημα να καταργηθούν τα δίδακτρα, απλά ζητάει να μην αυξηθούν.  Η USI έχει αντικειμενικά τη δυνατότητα να οργανώσει ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα διαρκείας ενάντια στα δίδακτρα. Όμως η ηγεσία της «Ένωσης» βρίσκεται πίσω από τις ανάγκες του αγώνα – περιορίζεται σε «αντιπολίτευση» μέσα από την τηλεόραση και την «άσκηση πίεσης» στην κυβέρνηση – που προφανώς και δεν είναι αρκετά.

Τα μέλη του Σοσιαλιστικού Κόμματος (τμήμα της CWI στην Ιρλανδία και αδερφή οργάνωση του Ξ) συμμετείχαν ενεργά στη διαδήλωση της 3ης Νοέμβρη προβάλλοντας την ανάγκη να χτιστεί ένα μαζικό φοιτητικό κίνημα με διάρκεια ενάντια στην κυβέρνηση. Επιπλέον το ΣΚ παλεύει για να συνδεθούν οι φοιτητικοί αγώνες τόσο με τους μαθητές (ήδη πολλοί μαθητές συμμετείχαν στη φοιτητική) διαδήλωση όσο και με τους εργαζόμενους σε ένα κοινό μέτωπο ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης που τους χτυπά όλους.

Αγγλία – πάνω από 50 χιλιάδες στο Λονδίνο

###YOUTUBEVIDEO###

Λίγες μέρες μετά τους Ιρλανδούς φοιτητές, στο δρόμο κατέβηκαν και οι φοιτητές της Αγγλίας σε μια διαδήλωση που ξεπέρασε κάθε προηγούμενο τα τελευταία 30 χρόνια! Πάνω από 50,000 φοιτητές από όλη τη χώρα ταξίδεψαν στο Λονδίνο για να πάρουν μέρος στην φοιτητική διαδήλωση στις 10 Νοέμβρη. Τη διαδήλωση είχε καλέσει η «Εθνική Ένωση Φοιτητών» (NUS) σε συνεργασία με το Εθνικό Συνδικάτο των Διδασκόντων στα Πανεπιστήμια (λέκτορες).

Η κινητοποίηση καλέστηκε σαν απάντηση στην άγρια επίθεση της νεο-Θατσερικής κυβέρνησης των Συντηρητικών και Φιλελευθέρων ενάντια στην παιδεία. Τα μέτρα προβλέπουν τον τριπλασιασμό των διδάκτρων στα πανεπιστήμια (από 3.000 λίρες θα φτάσουν τις 9.000) και την περικοπή των κρατικών δαπανών για τη διδασκαλία κατά 80%!

Η NUS κάλεσε την κινητοποίηση υπό την πίεση της οργής των φοιτητών. Όμως η ηγεσία της δεν είχε επεξεργαστεί καμιά πρόταση για τη συνέχεια και κλιμάκωση του αγώνα. Μάλιστα, όχι μόνο δεν περίμενε τέτοια μαζική συμμετοχή αλλά πίστευε πως η διαδήλωση θα είχε ολοκληρωθεί μέσα σε μισή ώρα… πράγμα που φανερώνει πόσο πίσω από τις διαθέσεις των φοιτητών βρίσκεται.

Σαν αποτέλεσμα η οργή των φοιτητών εκφράστηκε με αυθόρμητο τρόπο μέσα από την κατάληψη των κεντρικών γραφείων των Συντηρητικών. Απέναντι σε αυτή την κίνηση η αστυνομία απάντησε με βίαιη καταστολή ενώ τα ΜΜΕ βρήκαν την ευκαιρία να κατηγορήσουν τους φοιτητές για επεισόδια και καταστροφές. Ο πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον δήλωσε πως

«Όσοι καταστρέφουν ξένη περιουσία και προκαλούν συγκρούσεις με την αστυνομία πρέπει να συλλαμβάνονται»,

για να του απαντήσουν οι καθηγητές του Goldsmiths University ότι

«Στις σημερινές συνθήκες η πραγματική βία δεν αφορά ένα σπασμένο παράθυρο αλλά τις βίαιες επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης που θα ακολουθήσει αν περάσουν οι τεράστιες αυξήσεις των διδάκτρων και οι μαζικές περικοπές της κρατικής χρηματοδότησης».

Οι «Socialist Students» (Σοσιαλιστές Φοιτητές) φοιτητικό κομμάτι του Σοσιαλιστικού Κόμματος (Αγγλικό τμήμα της CWI) μοίρασαν πάνω από 10.000 προκηρύξεις στη διαδήλωση προτείνοντας επόμενο σταθμό πανεθνικής κινητοποίησης, με απεργίες, καταλήψεις και πορείες, την 24η Νοέμβρη.

Παράλληλα καλούνε τους φοιτητές να πιέσουν την NUS για να καλέσει νέα πανεθνική κινητοποίηση στο Λονδίνο την επόμενη περίοδο.

Η επανεμφάνιση των αγώνων της νεολαίας στην Αγγλία έχει πολύ μεγάλη σημασία καθώς οι σκληρές αντιλαϊκές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της κυβέρνησης προκαλούν ήδη τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά των εργαζομένων. Όπως άλλωστε έγραψε και η μαζικής κυκλοφορίας έγκυρη εφημερίδα Independent

«οι φοιτητικές κινητοποιήσεις αποτελούν το τέλος της περιόδου χάριτος του συνασπισμού Συντηρητικών και Φιλελευθέρων».

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα