Πρωτοβουλία του σ. Τζο Χίγγινς για πανευρωπαϊκή εβδομάδα διαμαρτυρίας, 21-26 Ιουνίου

Ανταπόκριση από τις Βρυξέλλες

Ο Joe Higgins, ευρωβουλευτής του Σοσιαλιστικού  Κόμματος Ιρλανδίας (CWI) πήρε την πρωτοβουλία για μια συνάντηση με συντρόφους ευρωβουλευτές με στόχο την καταπολέμηση τόσο των εθνικιστικών συκοφαντιών των διεθνών μέσων ενημέρωσης και των Ευρωπαίων ηγετών κατά των Ελλήνων εργαζομένων και της νεολαίας, όσο και των αυταπατών ότι το τεράστιο πακέτο διάσωσης ύψους 750 δις ευρώ, – που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τα κράτη – μέλη της ευρωζώνης και το ΔΝΤ – αποτελεί την αρχή μιας σταθερής ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών.

Ο Νίκος Χουντής, ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε για το πόσο θετική ήταν η ανάληψη της πρωτοβουλίας του Τζο Χίγγινς για μια πανευρωπαϊκή μέρα διαμαρτυρίας ενάντια στην κρίση. Ο σ. Χουντής  εξήγησε τις συνέπειες που θα έχουν τα μέτρα λιτότητας στην ελληνική εργατική τάξη και τη νεολαία. Επίσης, αναφέρθηκε στην ενδεχόμενη αναδιάταξη του πολιτικού τοπίου στην Ελλάδα, ως αποτέλεσμα των σκληρών μέτρων που θα τεθούν σε εφαρμογή από την "σοσιαλιστική" κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Σωστά, ο Νίκος Χουντής επεσήμανε ότι η διαμαρτυρία δεν πρέπει να αποσκοπεί απλά και μόνο στην οργάνωση της διεθνούς αλληλεγγύης με τους Έλληνες εργαζόμενους και τη νεολαία. Εξήγησε ότι η προσπάθεια επιβολής του "Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης" από τους Ευρωπαίους ηγέτες θα επηρεάσει το σύνολο της ευρωπαϊκής εργατικής τάξης, γι αυτό και πρέπει να καταπολεμηθεί με συντονισμένες κινητοποιήσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Ο Søren Bo Søndergaard, Δανός ευρωβουλευτής της «Λαϊκής Συμμαχίας Ενάντια στην ΕΕ» εξέφρασε επίσης τη στήριξη του στην πρωτοβουλία του Joe Higgins. Ο σύντροφος Σορέν τόνισε ένα σημαντικό σημείο στη συζήτηση λέγοντας ότι τα δανέζικα μέσα ενημέρωσης και κατά πάσα πιθανότητα τα μέσα ενημέρωσης στις άλλες χώρες (οι οποίες δεν έχουν επηρεαστεί άμεσα από την υποτίμηση από τους οίκους αξιολόγησης και την υπαγόρευση της εφαρμογής τεράστιων περικοπών) διαδίδουν ψέματα για τους Έλληνες εργαζόμενους και το βιοτικό τους επίπεδο, κάτι που πρέπει να αποκαλυφθεί ώστε να κινητοποιηθεί ο κόσμος και να υποστηρίξει τους Έλληνες εργαζόμενους. Ο Σορέν πρόσθεσε επίσης ότι η θέση «να πληρώσουν οι πλούσιοι για την κρίση τους» θα πρέπει να ενσωματωθεί στο υλικό μας.

Ο Κυριάκος Τριανταφυλλίδης από το ΑΚΕΛ Κύπρου τόνισε την ανάγκη για μια «πραγματική» κινητοποίηση για μια τέτοια διαμαρτυρία. Είπε ότι πρέπει να βγάλουμε τον κόσμο μας στους δρόμους και να μπορέσουμε να κινητοποιήσουμε τα συνδικάτα. Εξήγησε επίσης ότι οι ελληνικοί μισθοί είναι ήδη σε πολύ χαμηλά επίπεδα και ότι ο 13ος και 14ος μισθός, που έχουν χρησιμοποιηθεί για να περιγράψουν την «πολυτέλεια» της ζωής των Ελλήνων εργαζομένων είναι στην πραγματικότητα απαραίτητοι στους Έλληνες εργαζόμενους για να τα βγάλουν πέρα.

Η Carmen Hilario εκπροσώπησε το Μπλόκο της Αριστεράς από την Πορτογαλία σε αυτή τη συνάντηση. Η συντρόφισσα Κάρμεν ξεκίνησε την τοποθέτηση της στέλνοντας τις απολογίες των άλλων τριών ευρωβουλευτών του Μπλόκου της Αριστεράς: Miguel Portas, Rui Tavares και Marisa Matias. Δεν ήταν σε θέση να παραστούν στη συνάντηση λόγω άλλων υποχρεώσεων, παρ ‘όλα αυτά υποστηρίζουν την πρωτοβουλία και την ιδέα μιας ενεργούς διαμαρτυρίας. Η σ. Κάρμεν εξήγησε ότι η πορτογαλική κυβέρνηση έχει πρόσφατα διαμορφώσει το δικό της «Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης» για την Πορτογαλία, το οποία περιλαμβάνει πολύ μια πολύ συγκεκριμένη σειρά επιθέσεων στο βιοτικό επίπεδο και περικοπών. Το Μπλόκο της Αριστεράς δημοσίευσε ένα κείμενο με τίτλο «15 μέτρα για μια αξιοπρεπή οικονομία» το οποίο αντιτίθεται στις προτάσεις της κυβέρνησης και εξηγεί ότι υπάρχουν διαφορετικές πολιτικές προτάσεις.

Έγιναν πολλές ακόμη σημαντικές τοποθετήσεις σχετικά με τις διάφορες πτυχές της κρίσης. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό και φιλικό κλίμα. Υπήρξε συμφωνία σχετικά με το κεντρικό σύνθημα: «Δε θα πληρώσουμε για την κρίση» ως σημείο εκκίνησης για τις κινητοποιήσεις. Αυτό το σύνθημα συμπληρώθηκε με τα βασικά αιτήματα: για την ενότητα των εργαζομένων σε ολόκληρη την Ευρώπη, την ανάγκη να απορριφθούν οι περικοπές στους μισθούς και οι επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο και το «όχι στις ιδιωτικοποιήσεις». Συμφωνήθηκε επίσης το σύνθημα «να σπάσει η δικτατορία των αγορών και των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων» θέτοντας τα υπό δημόσιο έλεγχο, προκειμένου να διασωθούν τα συμφέροντα του λαού.

Ο Joe Higgins διευκρίνισε ότι στις «αγορές» (στην πραγματικότητα, ένας μικρός αριθμός παρά πολύ πλούσιων ιδιωτών, επενδυτικών κεφαλαίων, κερδοσκόπων και τραπεζών), έχει αποδοθεί εξουσία δικτατορικού τύπου από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης και πολλές κυβερνήσεις. Οι άγριες επιθέσεις στο βιοτικό επίπεδο των εργαζομένων παρουσιάζονται ως αναγκαίες για την «ικανοποίηση των αγορών» λες και αυτές είναι κάποιοι «θεοί» των οποίων η ύπαρξη και οι εξουσίες είναι παντοδύναμες και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν.

Επιπλέον, ορολογίες όπως «δημοσιονομική εξυγίανση» και «εσωτερική υποτίμηση» χρησιμοποιούνται για να συγκαλύψουν το πραγματικό νόημά τους, δηλαδή: τις επιθέσεις στην εργατική τάξη.

Η συνάντηση συμφώνησε να προτείνει την εβδομάδα 21 – 26 Ιουνίου ως βδομάδα πανευρωπαϊκής διαμαρτυρίας, η οποία να συζητηθεί στις αντίστοιχες οργανώσεις και κόμματα μας, καθώς και στα συνδικάτα, τα κοινωνικά κινήματα και άλλες οργανώσεις της αριστεράς.

Η επόμενη συνάντηση θα γίνει την ερχόμενη εβδομάδα, προκειμένου να οριστικοποιηθούν οι προτάσεις. Έτσι θα υπάρξει και χρόνος ώστε να συμμετέχουν περισσότεροι ευρωβουλευτές της Ευρωομάδας της Αριστεράς (GUE/NGL).

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα