«Πρωτοβουλία των 1000»: Ανακοίνωση για την πολιτική συγκυρία

Η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις διαπραγματεύσεις της ελληνικής κυβέρνησης με την ΕΕ δε μπορεί να χαρακτηριστεί «νίκη» όπως προσπαθεί να πείσει τις τελευταίες μέρες το κυβερνητικό επιτελείο. Πολύ περισσότερο δεν μεταφράζεται ως το «τέλος των μνημονίων» και «κατάργηση της Τρόικα», όπως την παρουσιάζουν πολλά κυβερνητικά στελέχη, με πρώτο τoν Υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη.

Είναι αλήθεια ότι η τελική συμφωνία αφήνει κάποια περιθώρια, χωρίς να είναι ακόμα σαφή, για παρεμβάσεις αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης. Και είναι αλήθεια ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εξακολουθεί να απολαμβάνει της στήριξης της πλειονότητας του ελληνικού λαού παραμένοντας η μόνη ελπίδα για την τελική, ουσιαστική ανατροπή των Μνημονίων και για μια καλύτερη μέρα. Παρόλα αυτά το κλίμα ενθουσιασμού υπέρ του ΣΥΡΙΖΑ που εκφράστηκε όχι μόνο δημοσκοπικά, αλλά και από τη μαζικότητα των συγκεντρώσεων στις πλατείες τις ημέρες της διαπραγμάτευσης, έχει ανακοπεί. Και ο βασικός λόγος είναι ότι η κατάληξη των διαπραγματεύσεων σηματοδοτεί μια σημαντική υπαναχώρηση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ από τις προεκλογικές της δεσμεύσεις.

Το επιτελείο του ΣΥΡΙΖΑ, προεκλογικά ακόμα, πίστεψε ότι έχει τη δυνατότητα ουσιαστικής και επωφελούς διαπραγμάτευσης με τους δανειστές και πάνω σε αυτή την αυταπάτη είναι που κατάρτισε το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης. Η πραγματικότητα  προσγείωσε απότομα την ηγετική ομάδα, καθώς δεν υπήρξε δυνατότητα πραγματικής εποικοδομητικής «διαπραγμάτευσης» μεταξύ εταίρων. Αντίθετα, αυτό που έγινε είναι ένας καθαρός εκβιασμός από την πλευρά της Τρόικα, που απείλησε με έξοδο από το ευρώ. Στους εκβιασμούς της ΕΕ και στα τελεσίγραφα, τελικά η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ υποχώρησε συμφωνώντας:

  • Να αποδεχθεί την αποπληρωμή του χρέους, ξεχνώντας τις προεκλογικές δεσμεύσεις
  • Στη μετονομασία της Τρόικα σε «Θεσμούς», κάτι που δεν αλλάζει τις ουσιαστικές αρμοδιότητες που είχε η Τρόικα να ελέγχει το τι γίνεται στη χώρα
  • Στη συμφωνία ότι η δανειακή σύμβαση παρατείνεται για 4 μήνες, διάστημα κατά το οποίο θα κρίνεται η ελληνική κυβέρνηση και μόνο αν η τελική κρίση θα είναι θετική θα πάρει την επόμενη δόση
  • Στη δέσμευση ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα κάνει μονομερείς ενέργειες σε αυτό το διάστημα.

Οι επόμενοι 4 μήνες, παρά την υποχώρηση του ΣΥΡΙΖΑ, βάζουν ξανά στο τραπέζι τα ίδια διλήμματα, και μάλιστα ακόμα πιο επιτακτικά. Δεν υπάρχει καμιά ουσιαστική δυνατότητα διαπραγμάτευσης έξω από το πλαίσιο «καμιά θυσία για το ευρώ». Δεν υπάρχουν ουσιαστικά περιθώρια «αμοιβαία επωφελούς λύσης». Σύντομα η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να επιλέξει ανάμεσα στην πλήρη υποχώρηση απέναντι στους εκβιασμούς και τη ρήξη με την ΕΕ.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,239ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,005ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα