Περισσότερες πληροφορίες για την συγκρότηση της Πρωτοβουλίας, την ιδρυτική της διακήρυξη και τις θέσεις του «Ξ», μπορείτε να δείτε εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/i-protoboylia-ton-1000-mia-filodoksi-kinisi-sto-xoro/
Του Ανδρέα Παγιάτσου
Την Πέμπτη 29 Νοέμβρη η Πρωτοβουλία των 1000 έκανε την πρώτη της ανοιχτή εκδήλωση στην Αθήνα. Ούτε η μέρα (Πέμπτη) ήταν ιδιαίτερα πρόσφορη, ούτε το γεγονός ότι την ακριβώς επόμενη ξεκινούσε η 3ήμερη Συνδιάσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά προπάντων η δυνατή βροχή που έπεφτε από το πρωί της ίδιας μέρας, ήταν παράγοντες που κάθε άλλο παρά βοηθούσαν στην επιτυχία της εκδήλωσης. Έτσι, όταν η αίθουσα στο ξενοδοχείο Τιτάνια (λόγω αδυναμίας να βρεθεί αίθουσα σε σχολές ή συνδικάτα) χωρητικότητας 500 ατόμων είχε γεμίσει ήδη πριν από τι 7.00 μμ και με πολλούς όρθιους, ήταν πιά φανερό ότι η απήχηση της Πρωτοβουλίας ήταν σημαντική.
Ζωντανή διαδικασία, έντονο ενδιαφέρον από το κοινό
Η εκδήλωση ξεκίνησε με την εισαγωγή του σ. Σεραφείμ Σεφεριάδη, πανεπιστημιακού από το Πάντειο, για τα βασικά χαρακτηριστικά και τους στόχους της Πρωτοβουλίας και για τη διαδικασία της συζήτησης. Ακολούθησε ο σ. Χοακίν Αριόλα από την Ισπανία και στη συνέχεια ο σ. Πολ Μέρφι, ευρωβουλευτής του ιρλανδικού Σοσιαλιστικού Κόμματος που αποτελεί την αδελφή οργάνωση του Ξεκινήματος στη χώρα και το ιρλανδικό τμήμα της Επιτροπής για μια Εργατική Διεθνή (CWI). Τον κύκλο των ομιλιών έκλεισε ο σ. Κώστας Λαπαβίτσας γνωστός στο ελληνικό κοινό και την ελληνική αριστερά από τις πολλαπλές παρεμβάσεις του στα θέματα της ΕΕ, της ευρωζώνης και των καθηκόντων της Αριστεράς.
Η πρώτη δημόσια εμφάνιση της Πρωτοβουλίας περιείχε έτσι ένα έντονο διεθνιστικό χαρακτήρα.
Η συζήτηση διεξήχθη σε δύο γύρους με ερωτήσεις προς τους ομιλητές και απαντήσεις από αυτούς. Χρόνος για πραγματική συζήτηση δεν υπήρξε, καθώς με το δεύτερο κύκλο των απαντήσεων στις ερωτήσεις η εκδήλωση είχε ήδη συμπληρώσει 3,5 ώρες, και η ώρα πλησίαζε τις 10.30 μμ.
Σίγουρα στο μέλλον θα χρειάζεται η έμφαση τέτοιων εκδηλώσεων να στρέφεται περισσότερο στη συζήτηση παρά στις απαντήσεις, αλλά όταν φέρνεις ομιλητές από το εξωτερικό υποχρεωτικά οφείλεις να δώσεις το χρόνο στους παρευρισκόμενους (και ήταν πολλοί…) να ενημερωθούν για το τι γίνεται στις χώρες προέλευσης τους!
Επόμενα βήματα
Έτσι, μετά την πρώτη της εμφάνιση, στη βάση ενός προωθημένου πολιτικού πλαισίου και με πάνω από 1000 υπογραφές, η Πρωτοβουλία κατέγραψε ένα σημαντικό δεύτερο βήμα, που καθιερώνει την παρουσία της στο χώρο της Αριστεράς.
Σειρά παίρνουν τώρα τα επόμενα βήματα τα οποία θα κρίνουν και το βαθμό στον οποίο θα σταθεί με επιτυχία στη δοκιμασία του χρόνου και θα φέρει σε πέρας τους στόχους που θέτει.
Όπως γράψαμε ξανά, το πολιτικό πλαίσιο που χαρακτηρίζει την Πρωτοβουλία είναι κάτι πολύ σημαντικό, ιδιαίτερα καθώς προέρχεται από δυνάμεις με εντελώς διαφορετικές ιδεολογικές καταβολές: από ανένταχτους αγωνιστές, από σ. που ανήκουν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ, άλλους που προέρχονται από τον ΣΥΡΙΖΑ, από το ΜΑΑ (με τον Αλέκο Αλαβάνο επικεφαλής) από άτομα που ανήκουν στην υπόλοιπη εξωκοινοβουλευτική αριστερά, κοκ.
Η Πρωτοβουλία έχει ήδη αποφασίσει, και αυτό ανακοινώθηκε και στην αρχή και στο τέλος της εκδήλωσης, ότι στην αμέσως επόμενη περίοδο θα προχωρήσει στην κατεύθυνση συγκρότησης τοπικών επιτροπών όπου αυτό είναι δυνατό – σε εργατικούς χώρους, λαϊκές συνοικίες, κοκ.
Συναντήσεις της Πρωτοβουλίας με άλλες δυνάμεις
Στη διάρκεια των προηγούμενων εβδομάδων η Πρωτοβουλία είχε συναντήσεις με μια σειρά δυνάμεις της Αριστεράς.
Το Κ.Κ.Ε. αρνήθηκε (όπως ήταν αναμενόμενο) να ανταποκριθεί στο κάλεσμα της Πρωτοβουλίας, έτσι οι συναντήσεις περιορίστηκαν στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ και στον ΣΥΡΙΖΑ.
Η Πρωτοβουλία συναντήθηκε δύο φορές με αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ, στη δεύτερη με τον ίδιο τον Αλέξη Τσίπρα, και μία φορά με την ηγετική ομάδα στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ στην οποία ήταν παρόντες όλες οι συνιστώσες της ΑΝΤΑΡΣΥΑ: ΝΑΡ, ΣΕΚ, ΑΡΑΝ, ΑΡΑΣ, νέα Συσπείρωση που προέκυψε από τη διάσπαση της ΑΡΑΣ, την ΚΟΜΜΑΝ (που συμμετέχει και στην Πρωτοβουλία) και ανένταχτους συντρόφους.
Η πρώτη συνάντηση με τον ΣΥΡΙΖΑ έγινε με την παρουσία εκπροσώπων από τον ΣΥΝ, την ΔΕΑ, την ΑΚΟΑ, και την ΚΟΕ. Η συνάντηση έγινε σε πολύ φιλικό κλίμα (όπως και όλες οι υπόλοιπες συναντήσεις) και υπήρξε συμφωνία σε μια σειρά σημεία, όπως: την ανάγκη συνεργασίας της Αριστεράς, το «καμιά θυσία για το ευρώ» (ένα κεντρικό σύνθημα που προβάλλει η Πρωτοβουλία) και την ανάπτυξη σχέσεων συνεργασίας του ΣΥΡΙΖΑ με την Πρωτοβουλία.
Οι συναντήσεις που έγιναν με την ηγετική ομάδα της ΑΝΤΑΡΣΥΑ καθώς και με τον Αλέξη Τσίπρα, ήταν επίσης στα πλαίσια ενός φιλικού και συντροφικού κλίματος, στην ουσία τους όμως επιβεβαίωσαν τη διαφωνία ανάμεσα στη δική τους πολιτική πρόταση κι αυτή της Πρωτοβουλίας.
Για τις βασικές δυνάμεις που συγκροτούν την ΑΝΤΑΡΣΥΑ το σύνθημα «έξω από την Ε.Ε. και το ευρώ» είναι αδιαπραγμάτευτο και απαράβατος όρος για οποιαδήποτε συνεργασία με οποιοδήποτε τμήμα της αριστεράς. Αυτό είναι κάτι με το οποίο διαφωνεί η Πρωτοβουλία θεωρώντας ότι το σύνθημα «καμιά θυσία για το ευρώ» είναι πιο σωστό γιατί επιτρέπει την σύγκλιση και ενωτική προσέγγιση της Αριστεράς για μια πλατιά συνεργασία κι ένα μαζικό εργατικό και λαϊκό μέτωπο ικανό να αντιμετωπίσει την επίθεση της Τρόικας και του κεφαλαίου.
Η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα, επίσης επιβεβαίωσε τις διαφορές στην προσέγγιση. Ο σ. Αλέξης Τσίπρας, εκπροσωπώντας βέβαια την κυρίαρχη τάση μέσα στον ΣΥΝ και τον ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε με αρκετή σαφήνεια ότι θεωρεί ότι μπορεί να διαπραγματευτεί ουσιαστικά με την Τρόικα, να την «αναγκάσει» να αποδεχτεί την κατάργηση των Μνημονίων και να διαγράψει το μεγαλύτερο μέρος του χρέους, χωρίς η Τρόικα να πετάξει την Ελλάδα εκτός ευρώ.
Η Πρωτοβουλία βέβαια θεωρεί πως αυτό είναι σοβαρό λάθος: κάθε προσπάθεια σοβαρής αμφισβήτησης της πολιτικής της Τρόικας σημαίνει μετωπική σύγκρουση μαζί της και τότε θα κόψει την χρηματοδότηση και τις πιστώσεις αναγκάζοντας την Ελλάδα να καταφύγει στο μόνο νόμισμα που μπορεί να τυπώσει η ίδια δηλαδή τη δραχμή, για να μπορεί να παρέχει τη ρευστότητα (το νόμισμα) που απαιτείται για να μπορεί οποιαδήποτε οικονομία να κινείται.
Ο σ. Αλέξης Τσίπρας έκανε επίσης σαφές ότι δεν έβλεπε κάποια πολιτική ρήξης με τα μεγάλα καπιταλιστικά συμφέροντα ούτε και με το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα. Φαινόταν να πιστεύει ότι με μια κοινωνικά ευαίσθητη οικονομική πολιτική και διαχείριση του συστήματος, το σύστημα θα μπορούσε να «δουλέψει», να ξεπεραστεί η κρίση και να ανοίξει ο δρόμος για την οικονομική ανάπτυξη, με περισσότερη κοινωνική δικαιοσύνη.
Μέσα από αυτές τις επιτροπές η Πρωτοβουλία επιδιώκει να φέρει σε πέρας ένα σημαντικό έργο: να «συναντήσει», να συνομιλήσει και να αναλάβει πρωτοβουλίες που να βοηθήσουν στο συντονισμό των ριζοσπαστικών ρευμάτων που:
- βρίσκονται στην ΑΝΤΑΡΣΥΑ αλλά ασφυκτιούν από τη σεκταριστική πολιτική (συνεργασία μόνο ανάμεσα στους «καθαρούς επαναστάτες», μακριά από συνεργασίες με ρεφορμιστικούς σχηματισμούς) που ακολουθεί σήμερα η ΑΝΤΑΡΣΥΑ,
- βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά κατανοούν ότι ο κύριος όγκος της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ μετακινείται προς πιο «μετριοπαθείς» δηλαδή σοσιαλδημοκρατικές τοποθετήσεις («δεξιά» απόκλιση κατά τη δική μας περιγραφή)
- κινούνται στο χώρο της Αριστεράς αλλά δεν είναι ενταγμένοι σε κανένα από τους υπάρχοντες χώρους – κι αυτοί δεν είναι καθόλου λίγοι! – καθώς ούτε ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η ΑΝΤΑΡΣΥΑ, αλλά ούτε και το ΚΚΕ προσφέρουν πειστικές απαντήσεις στην τρομακτική επίθεση που αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία και το εργατικό κίνημα.
Τα ελλείμματα της αριστεράς – η συμβολή της Πρωτοβουλίας
Η παρούσα καταστροφική κρίση δεν μπορεί και δεν πρόκειται να βρει λύση όσο διατηρείται και αναπαράγεται το καπιταλιστικό σύστημα, στην Ελλάδα και διεθνώς. Η σύνδεση της πάλης για τα καθημερινά, μικρά και μεγάλα ζητήματα, με την πάλη για την ανατροπή της εξουσίας του κεφαλαίου και τη σοσιαλιστική προοπτική αποτελεί επιτακτική αναγκαιότητα στην εποχή στην οποία έχουμε μπει.
Οι επίσημες ηγεσίες της Αριστεράς δεν κατανοούν ή δεν έχουν τρόπο να δώσουν σάρκα και οστά σ’ αυτή την προοπτική, όσο και αν φραστικά την υιοθετούν.
Η Πρωτοβουλία επιδιώκει να συμβάλει στο να φέρει κοντά τις δυνάμεις που κατανοούν τον ιστορικό αυτό ρόλο, είτε είναι ανένταχτοι, είτε ανήκουν σε κάποια από τα κόμματα ή συμμαχίες της Αριστεράς. Το κάλεσμα γίνεται προς όλους τους ανιδιοτελείς αγωνιστές από οποιοδήποτε χώρο και να προέρχονται, και οι οποίοι μπορούν να νοιώθουν σίγουροι ότι από τη μεριά της Πρωτοβουλίας θα υπάρχει πλήρης ευαισθησία στα δημοκρατικά δικαιώματά, στο δικαίωμα συμμετοχής και εκπροσώπησης, είτε αποτελούν συλλογικότητες είτε είναι απλά άτομα.
Παρακολουθήστε τις ομιλίες της εκδήλωσης σε βίντεο, εδώ:
- Το άνοιγμα του Σ. Σεφεριάδη:
http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ow_MQa1CJ3I
- Την εισήγηση του σ. Πολ Μέρφι:
http://protovoulia-metopo.gr/index.php/k2/item/207-murphy
- Την εισήγηση του Κώστα Λαπαβίτσα:
http://protovoulia-metopo.gr/index.php/k2/item/205-lapavitsas
- Την εισήγηση του Χοακίν Αριόλα:
http://protovoulia-metopo.gr/index.php/k2/item/206-arriola