Πρωτοβουλία πολιτών της Αρκαδίας για διάλογο και κοινή δράση

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της Πρωτοβουλίας Πολιτών Αρκαδίας για τη δημιουργία μετώπου για έξοδο από τη κρίση. Αναδημοσίευση από το arkadiavoice.gr 

Η εκμετάλλευση και η φτώχεια της πλειοψηφίας και η συσσώρευση τεράστιων κερδών σε μια ελάχιστη μειοψηφία είναι τα κύρια στοιχεία της εποχής που ζούμε. Ο ρατσισμός, η βία και οι πόλεμοι συμπληρώνουν την εικόνα αυτή. Ο αγώνας για βελτίωση της κοινωνικής θέσης των εργαζομένων και για δικαιότερο κοινωνικό σύστημα καθίσταται αναγκαιότητα.

Η Ελλάδα βιώνει βαθειά οικονομική και κοινωνική κρίση που οφείλεται στο καπιταλιστικό σύστημα, όμως η ένταση και η έκταση της επιβαρύνεται από τα συμφέροντα και τις επιλογές των κυρίαρχων κύκλων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και άλλων καπιταλιστικών οργανισμών. Η αποδοχή αυτών των επιλογών από την άρχουσα τάξη της χώρας και τις κυβερνήσεις τις καθιστά συνυπεύθυνες για τα μνημόνια, τη φτώχεια την ανεργία και το γεγονός ότι η χώρα έγινε αποικία χρέους και υποτελής στους «δανειστές» της.

Η συνεχιζόμενη κρίση οδήγησε στη φτωχοποίηση όχι μόνο της εργατικής τάξης, αλλά και των μεσαίων κοινωνικών στρωμάτων. Η κατάσταση δημιουργεί δυνατότητες κοινωνικών συμμαχιών για αλλαγή πορείας της χώρας.

Ένα Eνιαίο Μέτωπο κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων είναι εφικτό να σχηματισθεί που θα αμφισβητήσει τις επιλογές (μνημόνια, πολιτικές αποβιομηχάνισης, καταστροφής της αγροτικής παραγωγής, μονόπλευρο εμπορικό προσανατολισμό και παρασιτισμό) και θα διεκδικήσει την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας και ισότιμες οικονομικές και πολιτικές σχέσεις.

Η συγκρότηση αυτού του μετώπου μπορεί να ξεκινήσει:

1. Απο την κοινή δράση της Αριστεράς στα ζητήματα που υπάρχουν κοινές θέσεις. Είναι αυτονόητο ότι η κάθε συλλογικότητα διατηρεί το δικαίωμα της ανεξάρτητης δράσης και κριτικής στα ζητήματα που διαφοροποιείται.

2. Από την ενιαία δράση του συνδικαλιστικού κινήματος για τα προβλήματα της φτώχειας, της ανεργίας και της υπεράσπισης των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων.

Αν η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ακολουθήσει την αντίληψη για «ρεαλιστικές» αλλαγές βήμα -βήμα, χωρίς αμφισβήτηση της πολιτικής λιτότητας της ηγεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα οδηγηθεί σε διαχειριστή των μνημονιακών επιλογών. Αυτό το ενδεχόμενο πρέπει συνολικά η Αριστερά να αποτρέψει. Παράλληλα η αντίληψη για «καθαρές» λύσεις και «όλα ή τίποτα» που ακολουθεί το ΚΚΕ μπορεί να φαίνεται επαναστατική εμποδίζει όμως τη δημιουργία του μετώπου και την ανάπτυξη των αγώνων για ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής.

Η Εθνική Αντίσταση, η ΕΔΑ, και ο αντιδικτατορικός αγώνας δεν είναι μόνο μια ιστορική παρακαταθήκη, αλλά δίνει εμπειρίες και γνώσεις χρήσιμες στην οργάνωση και λειτουργία του Ενιαίου Μετώπου και στην αντιμετώπιση του φασιστικού κινδύνου, που υποτιμάται την εποχή που η ναζιστική «Χρυσή Αυγή» αναπτύσσει την εγκληματική της δράση και με δημαγωγική ρητορική στηρίζει το πολιτικό σύστημα.

Αυτή την πρόταση υποβάλλουμε σε κάθε αριστερό, στους εργαζόμενους και σε κάθε πολίτη που αγωνιά για τη Δημοκρατία, την Ανεξαρτησία, τη δικαιοσύνη και την κοινωνική προκοπή.

Τρίπολη Καλοκαίρι 2015
Πρωτοβουλία πολιτών της Αρκαδίας
για τη δημιουργία μετώπου για έξοδο απο την κρίση

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,245ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,003ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα