«Πρωτοβουλία Νίκαιας»: Όχι στις συγχωνεύσεις σχολείων, δημόσια δωρεάν παιδεία

Το κείμενο που ακολουθεί μοιράζεται από την «Πρωτοβουλία στις γειτονιές της Νίκαιας ενάντια στη Φτώχεια και το Φασισμό»

ενάντια τις συγχωνεύσεις τεσσάρων δημοτικών σχολείων της πόλης.

Καλεί σε:

•      συγκέντρωση και πορεία που οργανώνουν Σύλλογοι Γονέων και Εκπαιδευτικών

•      στην Πλατεία Κοραή

•      αύριο Τρίτη, 9.30 πμ

Όχι στις συγχωνεύσεις των σχολείων!
Παλεύουμε για Δημόσια και Δωρεάν Παιδεία

Οι εκλογές μπορεί να τελείωσαν, όμως η κυβέρνηση συνεχίζει το καταστροφικό της έργο. Το επόμενο μέτωπο που επιλέγει να (ξανά)ανοίξει είναι αυτό της Παιδείας. Σύμφωνα με τον Προϋπολογισμό, για το 2014 προβλέπονται 1.676 καταργήσεις/συγχωνεύσεις σχολείων, οι οποίες έρχονται να προστεθούν:

  • στο κλείσιμο 1.200 σχολείων και 120 επαγγελματικών σχολών από το 2011
  • στη μείωση κατά 30.000 του αριθμού των εκπαιδευτικών από το 2010
  • στη μείωση των δαπανών για την Παιδεία κατά 35,5% την περίοδο 2009-2014

Μέσα σε αυτό το σχέδιο συμπεριλαμβάνονται και οι συγχωνεύσεις των 9ου – 19ου (*) και 10ου – 22ου δημοτικών σχολείων της Νίκαιας. Η απόφαση αυτή, η οποία εκδόθηκε 26 Μάη – μία μέρα μετά τις εκλογές (!), έχει ξεσηκώσει γονείς και δασκάλους των σχολείων αυτών, οι οποίοι με συνελεύσεις και πορείες έχουν δώσει μια πρώτη απάντηση στα σχέδια του Υπουργείου.

Ας μην μας εκπλήττει όμως η εξέλιξη αυτή. Τα Μνημόνια δεν τελείωσαν, το αντίθετο μάλιστα, συνεχίζονται με αμείωτη ένταση. Κυβέρνηση και Τρόικα έχουν έναν πολύ συγκεκριμένο στόχο: τη διάλυση όχι μόνο της Δημόσιας Παιδείας αλλά και ό,τι έχει απομείνει από το «κράτος πρόνοιας». Κι όλα αυτά επειδή «πρέπει» να πληρώνουμε στον αιώνα τον άπαντα ένα χρέος (τα κέρδη των τραπεζιτών δηλαδή) που δεν δημιουργήσαμε εμείς αλλά σε εμάς πέφτει όλο του το βάρος.

Έχει έρθει η ώρα να βάλουμε ένα τέλος σε αυτές τις πολιτικές. Σύλλογοι Γονέων και Σύλλογοι Δασκάλων κινητοποιούνται σε μια σειρά από περιοχές, με στόχο το σταμάτημα και το μπλοκάρισμα κάθε συγχώνευσης, κάθε κατάργησης σχολικής μονάδας. Το θέμα δεν είναι να γλιτώσει το ένα ή το άλλο σχολείο.

Γιατί αυτό δεν λύνει κανένα πρόβλημα. Δεν λύνει το  πρόβλημα της υποβάθμισης της Δημόσιας Εκπαίδευσης, δεν λύνει το πρόβλημα των τάξεων με 30 και 35 μαθητές, δεν λύνει το πρόβλημα της έλλειψης χρηματοδότησης, κτιριακής υποδομής, της έλλειψης δασκάλων και καθηγητών.

Ακριβώς για τους παραπάνω λόγους οφείλουμε να αγωνιστούμε μαζικά, συντονισμένα και μαχητικά για να σταματήσει αυτή η λεηλασία. Σύλλογοι Γονέων, Δασκάλων, σωματεία και συλλογικότητες οφείλουν να συντονίσουν τη δράση τους και να προχωρήσουν σε κοινές δράσεις. Η δύναμή μας είναι όταν είμαστε ενωμένοι και αποφασισμένοι. Αν ο καθένας «βαδίσει» μόνος του, τίποτα δεν πρόκειται να αλλάξει. Πέρα από την ενότητα, χρειάζονται και μαχητικές μορφές πάλης. Καταλήψεις σχολείων, πορείες, απεργίες, διαμαρτυρίες και καταλήψεις σε διευθύνσεις Α’ βάθμιας και Β’ βάθμιας εκπαίδευσης, είναι μέσα που μπορούμε και οφείλουμε να χρησιμοποιήσουμε, όλοι μαζί, συντονισμένα, για να μεγιστοποιήσουμε την πίεση που μπορούμε να ασκήσουμε. Είναι μια μάχη και όπως σε κάθε μάχη έτσι και σε αυτή, θα κερδίσει ο καλύτερα οργανωμένος και αποφασισμένος. Η κυβέρνηση και το Υπουργείο έχουν οργανωθεί. Εμείς;

Η Πρωτοβουλία μας συμμετέχει στον αγώνα αυτό γιατί το να κλείνει ένα σχολείο, το να καταργείται ένα νοσοκομείο, το να παίρνονται πίσω εργασιακά και δημοκρατικά δικαιώματα κατακτημένα με αγώνες και θυσίες, ΜΑΣ ΑΦΟΡΑ ΟΛΟΥΣ! Γιατί αν δεν αντισταθούμε τώρα, οι επόμενοι θα είμαστε εμείς…

(*) Το 19ο σχολείο μάλιστα, έχει προγραμματιστεί να μετακινηθεί σε δικό του κτίριο από το Σεπτέμβρη! Είναι απορίας άξιο λοιπόν, για ποιο λόγο ένα σχολείο το οποίο ετοιμάζεται να πάει σε άλλο κτίριο, συγχωνεύεται…

Σας καλούμε στη συγκέντρωση που διοργανώνουν οι Σύλλογοι Γονέων 10ΟΥ, 22ΟΥ, 9ΟΥ και 19ΟΥ Δημοτικών Σχολείων και ο Σύλλογος Π.Ε Νίκαιας Πειραιά στην Πλατεία Κοραή στον Πειραιά, την Τρίτη στις 9.30. Θα ακολουθήσει πορεία προς τη Διεύθυνση Α’ Βάθμιας Εκπαίδευσης.

Να είμαστε όλοι εκεί!!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
997ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα