Πρωτοβουλία Νέας Σμύρνης Ενάντια σε Φασισμό, Ρατσισμό και Κρατική Καταστολή

Ρεπορτάζ από τον Πάρη Μακρίδη

Εδώ και δυο βδομάδες έχει δημιουργηθεί η «Πρωτοβουλία ενάντια στο Φασισμό, το Ρατσισμό και την Κρατική Καταστολή Νέας Σμύρνης». Οι συζητήσεις για την ανάγκη αντιφασιστικής δουλειάς στην περιοχή είχαν ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Σεπτέμβρη από συντρόφους που συμμετείχαμε στην «Πρωτοβουλία ενάντια στο Φασισμό και τη Ρατσιστική Βία» της Καλλιθέας.

Στην πρώτη συνέλευση, που έγινε στις 11 Οκτώβρη και συμμετείχαν σχεδόν 70 άτομα από διάφορους πολιτικούς και κοινωνικούς χώρους, τέθηκαν τα πλαίσια και η λογική της Πρωτοβουλίας. Την Τρίτη που πέρασε, 23/10, έγινε η δεύτερη συνέλευση όπου και αποφασίσαμε τη συμμετοχή μας στις λαϊκές κινητοποιήσεις με αφορμή την παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου, στις οποίες θελήσαμε να δώσουμε αντιφασιστικό στίγμα.

Πέρα από τις συναντήσεις, έχουμε προσπαθήσει να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας στην περιοχή, με μοιράσματα σε σχολεία και λαϊκές. Είναι πολύ σημαντικό ο κόσμος της Νέας Σμύρνης να μάθει την Πρωτοβουλία, να τη δυναμώσει έτσι ώστε να φτάσει και να «απλωθεί» σε κάθε περιοχή του Δήμου, σε κάθε γειτονιά.

Την Πρωτοβουλία μας στηρίζει με ανακοίνωσή του το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου Νέας Σμύρνης. Επίσης, υπάρχει ο συντονισμός και η συνεννόηση με την Πρωτοβουλία της Καλλιθέας και ως εκ τούτου υπάρχει και η σχέση με την τοπική ΕΛΜΕ, με της οποίας την πρωτοβουλία και τη στήριξη ξεκίνησε.

Σκοπός μας είναι η μαζικοποίηση της Πρωτοβουλίας με την στήριξη μαζικών φορέων της κοινωνίας αλλά και με την ενεργή συμμετοχή των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων σε αυτή. Η μαζικότητα είναι ο μοναδικός τρόπος να δώσουμε μια δυναμική απάντηση στο φασιστικό κίνδυνο.

Η Πρωτοβουλία επίσης είναι προσανατολισμένη στην εξωστρεφή δράση. Να έχουμε μια διαρκή παρουσία σε κάθε σχολείο, σε κάθε γειτονιά έτσι ώστε να μην αφήσουμε χώρο στην ανάπτυξη του φασισμού:

  • Θέλουμε να αναδείξουμε το συστημικό χαρακτήρα της Χρυσής Αυγής και να αποκαλύψουμε τους ψεύτικους και επιφανειακούς «βρυχηθμούς» της ενάντια στο κατεστημένο.
  • Να διοργανώσουμε δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης. Με μόνιμες και διαρκείς κινήσεις αλληλεγγύης, ως άμεση απάντηση στη φτωχοποίηση της ελληνικής κοινωνίας θέτοντας παράλληλα την ανάγκη συνολικών ανατροπών και σύνδεσης τέτοιων κινήσεων με τους εργατικούς αγώνες.
  • Να δημιουργήσουμε ένα δίκτυο πληροφόρησης στα σχολεία και τις γειτονιές για κάθε κρούσμα ρατσιστικής και φασιστικής βίας. Να μην αφήσουμε κανέναν απροστάτευτο από τη φασιστική απειλή. Να έχουμε τη δυνατότητα άμεσης γνώσης τέτοιων κρουσμάτων και άμεσης και μαζικής κινητοποίησης για την αντιμετώπισής τους.
  • Να πάρουμε πρωτοβουλίες που θα αναδεικνύουν την ισότητα των φύλων και θα προωθούν τη συνύπαρξη και όχι το αλληλοφάγωμα των διαφορετικών πολιτισμών.
  • Θυμίζοντας στον καθένα τους αγώνες του λαού ενάντια στο φασισμό και το ναζισμό, το τι είναι ο φασισμός και ο ναζισμός, να αποκαλύψουμε στα μάτια όλων ότι η Χρυσή Αυγή είναι μια οργάνωση που νοσταλγεί τα ολοκληρωτικά καθεστώτα του Χίτλερ, του Μουσολίνι και του Μεταξά.


Όλα αυτά για να εξασφαλίσουμε ότι η Νέα Σμύρνη θα παραμείνει καθαρή από φασίστες.

Ακολουθεί το κείμενο που μοίρασε η αντιφασιστική πρωτοβουλία την Πέμπτη και την Παρασκευή στα σχολεία της περιοχής:

Σου είπε κανείς ποιοι πραγματικά πολέμησαν το φασισμό και ποιοι ήταν οι Έλληνες που συνεργάστηκαν με τους Ναζί;

Η 28η Οκτωβρίου είναι μέρα μνήμης για αυτούς που πολέμησαν το φασισμό το 1940 και για τους 30.000 Έλληνες αντιστασιακούς που εκτέλεσαν οι Ναζί στην Κατοχή. Αντίθετα με την «επίσημη» εκδοχή των σχολικών βιβλίων η αλήθεια είναι ότι το «ΟΧΙ» δεν το είπε ο δικτάτορας Μεταξάς αλλά ο λαός. Τότε οι φασίστες φορούσαν τις στολές των SS, σήμερα που επανεμφανίστηκαν από τις πιο σκοτεινές σελίδες της Ιστορίας φορούν μαύρες μπλούζες.

Όμως δεν πολέμησαν όλοι οι Έλληνες το φασισμό.

Όταν οι ναζί έκαιγαν χωριά στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο, όταν έστηναν μπλόκα στη Νέα Σμύρνη και Καλλιθέα και στη Νίκαια εκτελώντας μαζικά κατοίκους, κάποιοι άλλοι Έλληνες συνεργάζονταν μαζί τους. Ήταν οι προδοτικές κυβερνήσεις των δοσίλογων, τα Τάγματα Ασφαλείας και οργανώσεις όπως η «Χ» που συμμάχησαν με τους εγκληματίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και όχι με την Αντίσταση και τους αντάρτες του ΕΛΑΣ. Η Χρυσή Αυγή μιλά για «προδότες» αλλά δεν τολμάει να ομολογήσει ότι είναι ο τελευταίος νοσταλγός του Χίτλερ. Είναι αυτοί που θέλουν έναν κόσμο χωρίς ελευθερία και δικαιοσύνη. Είναι αυτοί που σπέρνουν πάντοτε το φόβο ενάντια στον ξένο και το μίσος για όποιον δεν συμφωνεί μαζί τους. Οι φασίστες σιχαίνονται αυτόν που σκέφτεται, αυτόν που παλεύει για τα δικαιώματά του, αυτόν που σηκώνει κεφάλι και στέκεται δίπλα σε κάθε καταπιεσμένο.

Ο φασισμός δεν είναι μαγκιά, είναι δουλεία και σαπίλα

Δυστυχώς οι φασίστες δεν νικήθηκαν οριστικά. Σήμερα παρουσιάζονται ως αντίπαλοι ενός βρώμικου συστήματος ενώ έχουν τα χέρια τους λερωμένα. Είναι αυτοί που βγήκαν από τον υπόκοσμο της νύχτας και της μαφίας για να μαχαιρώσουν μετανάστες και να τρομοκρατήσουν Έλληνες και ξένους. Είναι αυτοί που τα βάζουν με τα εύκολα θύματα, όπως οι μικροπωλητές αλλά δεν συγκρούονται με τους επιχειρηματίες που βγάζουν τα λεφτά στο εξωτερικό ενώ κόβουν μισθούς και επιδόματα στους εργαζόμενους. Οι φασίστες τρομοκρατούν μαζί με το κράτος και τις πλάτες της αστυνομίας όσους αγωνίζονται ενάντια στο σύστημα που γεννά εξαθλίωση, φτώχεια και ανεργία. Γιατί ο φασισμός θέλει ανθρώπους υποταγμένους. Όπως όμως ο λαός αντιστάθηκε το ’40 κρύβοντας με κίνδυνο της ζωής του τους κυνηγημένους Εβραίους, έτσι θα κάνει και σήμερα προστατεύοντας τους διωκόμενους από τα ρατσιστικά πογκρόμ.

Ο φασισμός μας θέλει κανίβαλους αλλά εμείς δεν θα γίνουμε
 
Όπλο των καταπιεσμένων είναι η αλληλεγγύη
 

ΜΗ ΜΕΝΕΙΣ ΑΠΑΘΗΣ – ΕΝΗΜΕΡΩΣΟΥ, ΔΡΑΣΕ

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΕΝΑΝΤΙΑ σε ΦΑΣΙΣΜΟ, ΡΑΤΣΙΣΜΟ και ΚΡΑΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ

antifaneasmyrni.blogspot.com

  

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,195ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,119ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα