Πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας:Παραμύθια της Χαλιμας

Άρθρο από το "Ξεκίνημα" του Γενάρη για τη δημιουργία προγράμματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας. της Νατάσας Τρουπή, νοσοκομείο Παίδων Αγλαϊα Κυριακού

Μετά από συζήτηση και συμφωνία στην κυβερνητική επιτροπή ο υπουργός υγείας ανακοίνωσε την πρόθεση της κυβέρνησης να προχωρήσει στη δημιουργία προγράμματος για την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας.

Το σχέδιο της κυβέρνησης περιλαμβάνει:

1.Ενσωμάτωση του κλάδου υγείας του ΙΚΑ και των κλάδων υγείας των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας(ΕΣΥ).

2.Δημιουργία Αστικών Κέντρων Υγείας σε ολόκληρη τη χώρα.

3.Θεσμοθέτηση του οικογενειακού γιατρού για όλους τους Ελληνες πολίτες, ανεξαρτήτως ασφαλιστικού φορέα.

4.Σταδιακή δημιουργία δεξαμενής γενικών γιατρών τετραετούς εκπαίδευσης, που θα προστεθούν στους υπάρχοντες.

5.Θεσμοθέτηση Γενικής Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (κεντρικά) και Περιφερειακής

Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (Περιφερειακά) μέσα στα πλαίσια των Δ.Υ.ΠΕ. (Διεύθυνση Υγείας Περιφερείας τα πρώην ΠΕΣΥ)

Η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα παρέχεται από:

1.Κέντρα Υγείας και Περιφερειακά Ιατρεία του ΕΣΥ.

2.Αστικά Κέντρα Υγείας – Μονάδες Υγείας του IKA και των ΟΤΑ συν νέα Κέντρα Υγείας.

3.Εξωτερικά Ιατρεία Νοσοκομείων.

4.Ιδιωτικά Ιατρεία Οικογενειακών Ιατρών συμβεβλημένων με το ΕΣΥ.

****

Η δημιουργία πρωτοβάθμιας βαθμίδας υγείας είναι εδώ και χρόνια πάγιο αίτημα του συνδικαλιστικού κινήματος στο χώρο της υγείας μιας και κάτι τέτοιο θα αποσυμφόριζε τα νοσοκομεία από όγκο δουλειάς αλλά και θα διευκόλυνε τους ασθενείς προσφέροντας τους ταχύτερες αλλά και ποιοτικότερες υπηρεσίες υγείας. Όλες οι υποσχέσεις όμως που δόθηκαν, από τη δεκαετία του ’80 μέχρι σήμερα, σταμάτησαν στην έλλειψη κονδυλίων.

Τι ετοιμάζει όμως τώρα η κυβέρνηση της ΝΔ;

Από τις πρώτες δηλώσεις του υπουργού υγείας φαίνεται ότι η κυβέρνηση απλά εξαγγέλλει την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας αλλά επί της ουσίας δεν είναι διατεθειμένη να την υλοποιήσει. Καταρχήν γιατί ο ίδιος ο υπουργός υγείας τοποθέτησε τη δημιουργία του συστήματος σε 10 χρόνια. Το βασικότερο όμως είναι το γεγονός ότι, όπως φάνηκε και από τον προϋπολογισμό του 2006 όπου τα κονδύλια για την δημόσια υγεία είναι μειωμένα, η κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες του ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να διαθέσει περισσότερα χρήματα για τη δημόσια υγεία.

Η δημιουργία συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας είναι έργο πολυδάπανο. Αυτή τη στιγμή σε όλη τη χώρα λειτουργούν μόνο 10 αστικά κέντρα υγείας (5 στην Αττική,2 στη Θες/νικη και 3 σε άλλες πόλεις). Με τι χρήματα θα δημιουργηθούν κέντρα υγείας σε όλους σχεδόν τους δήμους της χώρας και με τι κονδύλια θα λειτουργήσουν; Επιπλέον η ένταξη των μονάδων του ΙΚΑ και των άλλων ασφαλιστικών ταμείων στο ΕΣΥ θα σημάνει και την αλλαγή προς τα πάνω των μισθών των εργαζομένων σε αυτές (μια και οι νόμιμες αποδοχές των εργαζομένων στο ΕΣΥ είναι μεγαλύτερες από αυτές του ΙΚΑ κτλ), αλλά η κυβέρνηση έχει δείξει ότι κάθε άλλο παρά θέλει να αυξήσει μισθούς εργαζομένων.

Η κυβέρνηση βέβαια δήλωσε ότι μέρος των εξόδων θα καλυφθεί από κονδύλια της ΕΕ μέσω των ΚΠΣ. Η εμπειρία όμως τόσο των δομών ψυχικής υγείας που χρηματοδοτήθηκαν από κοινοτικά κονδύλια (πρόγραμμα "αποασυλοποίησης") όσο και των νέων τμημάτων ΤΕΙ και ΑΕΙ που δημιουργήθηκαν με χρήματα της ΕΕ αποδεικνύει ότι μόλις τα ευρωπαϊκά χρήματα τελειώσουν όλα αφήνονται στην τύχη τους χωρίς χρηματοδότηση.

Εκτός όμως από τα παραπάνω, πρωτοβάθμια βαθμίδα υγείας σημαίνει πάνω απ’ όλα προσλήψεις προσωπικού. Αν δει κανείς τις χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού σε οργανικές θέσεις σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας που οι κυβερνήσεις δεν έχουν καλύψει καταλαβαίνει εύκολα ότι αυτό που θέλει να κάνει η ΝΔ θα είναι στην καλύτερη περίπτωση ένα έκτρωμα που καμία σχέση δε θα έχει με τις ανάγκες της κοινωνίας.

Το σχέδιο όμως της κυβέρνησης ενώ για τη χρηματοδότηση του εγχειρήματος δεν προβλέπει τίποτα φροντίζει να ανοίξει άλλη μία πόρτα για την είσοδο των ιδιωτών στην υγεία αφού πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας θα παρέχεται και από "Ιδιωτικά Ιατρεία Οικογενειακών Ιατρών συμβεβλημένων με το ΕΣΥ". Αυτό σημαίνει ότι η μόνη έτοιμη δομή πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας που ήδη υπάρχει είναι οι ιδιώτες.

Πάλη για δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας

Είναι καθήκον όλων μας από τη μία να υπερασπίσουμε το δημόσιο χαρακτήρα της υγείας και από την άλλη να διεκδικήσουμε την δημιουργία ενός συστήματος πρωτοβάθμιας υγείας που θα διευκολύνει τόσο τους ασθενείς όσο και τους εργαζόμενους και θα αποσυμφορίζει τα δημόσια νοσοκομεία. Ένα τέτοιο σύστημα προϋποθέτει την πλήρη χρηματοδότηση του από τον κρατικό προϋπολογισμό, την δημιουργία νέων, πλήρως εξοπλισμένων και επανδρωμένων δομών και πάνω από όλα μαζικές προσλήψεις προσωπικού. Ένα τέτοιο σύστημα πρωτοβάθμιας υγείας τέλος δεν μπορεί παρά να είναι κομμάτι ενός δημόσιου και δωρεάν ΕΣΥ που στόχο θα έχει την ικανοποίηση των αναγκών της κοινωνίας και όχι το κέρδος των επιχειρηματιών.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
989ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
436ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα