Πρώτη νίκη των καθαριστριών των λεωφορείων της Ο.ΣΥ.

newego_large_t_1101_54571469-jpg  ελενη
Των Αποστόλη Κασιμέρη και Ελένης Μήτσου

 

Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. (λεωφορεία αστικών συγκοινωνιών Αθήνας) προχώρησαν σε νέο γύρο κινητοποιήσεων από τις 6 έως τις 20 του Μάη.

Ο πρώτος «γύρος» πραγματοποιήθηκε στα τέλη Γενάρη, όταν οι καθαρίστριες των λεωφορείων από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού πραγματοποίησαν 10ήμερη απεργία διεκδικώντας τα δεδουλευμένα 3 μηνών και το δώρο των Χριστουγέννων. Η απεργία είχε τότε μεγάλη επιτυχία. Οι καθαρίστριες του Ελληνικού πήραν περίπου 3.000 ευρώ η κάθε μία, ενώ ο εργολάβος αναγκάστηκε να πληρώσει κάποια από τα χρέη και στα άλλα αμαξοστάσια – παρόλο που οι εργαζόμενες σε αυτά δεν είχαν συμμετάσχει στις κινητοποιήσεις.

Η επιτυχία του αγώνα στο αμαξοστάσιο του Ελληνικού ενέ- πνευσε τις καθαρίστριες και σε άλλα αμαξοστάσια. Οι εργά- τριες από τα αμαξοστάσια των Λιοσίων, του Βοτανικού και της Ανθούσας ήρθαν σε επικοινωνία, γράφτηκαν στο σω- ματείο, το οποίο είχαν αρχίσει να «στήνουν» οι καθαρίστριες από το αμαξοστάσιο του Ελληνικού και μόλις ο εργολάβος άρχισε πάλι να καθυστερεί μισθούς κλπ προχώρησαν σε 2ο γύρο κινητοποιήσεων.

Τα βασικά αιτήματα της απεργίας

Τη 2η φορά η απεργία κράτησε 15 μέρες και σε αυτήν συμμετείχαν καθαρίστριες από 4 αμαξοστάσια.

«Οι καθαρίστριες των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. βρισκόμαστε ξανά σε απεργία. Ξεκινήσαμε το νέο γύρο απεργιών στις 6 του Μάη.

Η εταιρία Λινκ Απ που έχει αναλάβει το έργο του καθαρισμού των λεωφορείων της Ο.ΣΥ. και η οποία μας εργοδοτεί μας έχει απλήρωτες εδώ και μήνες. Συγκεκριμένα μας χρωστάει μισθούς 2-4 μηνών (ανάλογα με το αμαξοστάσιο).

Και αυτό συμβαίνει παρόλο που η Λινκ Απ πληρώνεται κανονικά από την Ο.ΣΥ. και παίρνει περίπου 140.000 ευρώ κάθε μήνα». [1]

Μέσα από τον αγώνα οι καθαρίστριες άρχισαν να μαθαίνουν σιγά – σιγά τα δικαιώματά τους. Έτσι έμαθαν πως ο μισθός των 450 ευρώ που δίνει η Λινκ-Απ στις περισσότερες από αυτές για 6ωρη, νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία ήταν πολύ χαμηλότερος από τον νόμιμο ο οποίος είναι τουλάχιστον 650 ευρώ (για 6ήμερη εργασία) και διεκδίκησαν την τήρηση της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασίας και της εργατικής νομοθεσίας.

Επιπλέον κατάλαβαν ότι δεν είναι υποχρεωμένες να καθαρίζουν κάθε βράδυ όσα λεωφορεία ήθελε η Λινκ-Απ, αλλά ότι υπάρχει συγκεκριμένος αριθμός λεωφορείων ανά άτομο και πως ο αριθμός αυτός ορίζεται από τη σύμβαση που έχει υπογράψει η Λινκ-Απ με την Ο.ΣΥ.

«Σε όλα σχεδόν τα αμαξοστάσια μας αναγκάζουν να καθαρίζουμε κάθε βράδυ πολλά περισσότερα λεωφορεία απ’ ότι είναι νόμιμο.

Στο αμαξοστάσιο της Ανθούσας για παράδειγμα, πολλά βράδια μας αναγκάζουν να καθαρίζουμε μέχρι και 25 λεωφορεία η κάθε μία αντί για 13. Έτσι ούτε τα λεωφορεία καθαρίζονται σωστά και εμείς εξοντωνόμαστε». [2]

Η αντεπίθεση του εργολάβου

Ο εργολάβος προσπάθησε αρχικά να σπάσει τη 2η απεργία, μοιράζοντας απειλές για απολύσεις, ωστόσο δεν τόλμησε να τις πραγματοποιήσει. Στη συνέχεια (την 7η μέρα της απεργίας) είχε το θράσος να πάει τις καθαρίστριες στα δικαστήρια προσπαθώντας να βγάλει την απεργία παράνομη. Το δικαστήριο όμως έβγαλε την απεργία απόλυτα νόμιμη, δίνοντας δύναμη και κουράγιο στις εργαζόμενες να συνεχίσουν τον αγώνα τους!

Η διοίκηση της Ο.ΣΥ. αδιαφορεί

Η διοίκηση της Ο.ΣΥ. παρότι γνώριζε πολύ καλά τι συνέβαινε από τον Γενάρη και παρότι όφειλε να παρέμβει αδιαφορούσε πλήρως.

«Στις 11 του Μάη, περίπου 50 καθαρίστριες μαζί με αλληλέγγυους πήγαμε (για μια 2η φορά) στη Διοίκηση της Ο.ΣΥ. Ζητήσαμε η Ο.ΣΥ. να κηρύξει έκπτωτο τον εργολάβο λόγω των παραβάσεων της εργατικής νομοθεσίας που διαπράττει εναντίον μας.

Επίσης ζητήσαμε, όπως προβλέπεται από το νόμο (3863/2010 άρθρο 68), η Ο.ΣΥ. να μας καταβάλει η ίδια τα χρήματα που μας χρωστάει ο εργολάβος.

Ο Διευθύνοντας Σύμβουλος της Ο.ΣΥ. κ. Αναγνωστόπουλος μας απάντησε ότι αυτός θα συνεχίσει να πληρώνει τον εργολάβο και ότι ο εργολάβος του πηγαίνει «υπεύθυνες δηλώσεις» σύμφωνα με τις οποίες δεν έχει χρέη απέναντί μας. Εξηγήσαμε στον κ. Αναγνωστόπουλο ότι οι «υπεύθυνες δηλώσεις» του εργολάβου είναι ψεύτικες και αυτός μας απάντησε ότι δεν είναι δουλειά του να τις ελέγχει.

Κι’ όμως η Ο.ΣΥ. είναι υποχρεωμένη (σύμφωνα με τη σύμβαση που έχει υπογράψει) να ελέγχει αν ο εργολάβος μας πληρώνει και αν τηρεί όλες τις διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας. Ο κ. Αναγνωστόπουλος δείχνει μια προκλητική αδιαφορία για έναν εργολάβο που είναι ολοφάνερο ότι κλέβει την εταιρία που διοικεί.

Ο κ. Αναγνωστόπουλος δείχνει επίσης προκλητική αδιαφορία για τα προβλήματά μας. Μάλιστα είπε πως αφού παλιότερα ο εργολάβος μας χρώσταγε 5-6 μισθούς και τώρα μας χρωστά μόνο 3-4, «αυτό είναι υποφερτό»!

Όταν παίρνεις κάθε μήνα μισθό μερικών χιλιάδων ευρώ, που να καταλάβεις τι σημαίνει να ζεις με 450 ευρώ και να είσαι απλήρωτος για 4 μήνες…» [3]

Η υποχώρηση του εργολάβου

Μετά από 15 μέρες απεργίας, η Λινκ Απ, αναγκάστηκε να υποχωρήσει!

Την Παρασκευή 20/5, οι εκπρόσωποι της Λινκ Απ πήγαν στο Εργατικό Κέντρο και παρουσία του Δικηγόρου του Εργατικού Κέντρου συνέταξαν και υπέγραψαν ένα κείμενο με το οποίο αναγνωρίζουν τα χρέη της εταιρίας προς τις καθαρίστριες.

Στο κείμενο αυτό η Λινκ Απ δεν αναγνωρίζει μόνο τα χρέη των τελευταίων 2-4 μηνών, αλλά δεσμεύεται εκ των προτέρων ότι θα αναγνωρίσει όλα τα χρέη προς τις καθαρίστριες που θα πιστοποιηθούν από τον έλεγχο που διενεργεί αυτή την περίοδο η Επιθεώρηση Εργασίας στην εταιρία.

Ο τρόπος με τον οποίο η Λινκ Απ θα καταβάλει τα χρήματα που οφείλει στις καθαρίστριες, σύμφωνα με το κείμενο που έχει υπογράψει, είναι ο εξής:

Η Λινκ Απ εκχωρεί στην Ο.ΣΥ. το «εργολαβικό αντάλλαγμα» (δηλαδή τα χρήματα που θα έπαιρνε από την Ο.ΣΥ. σαν αμοιβή για τις υπηρεσίες της)[4] των μηνών Μαρτίου και Απριλίου 2016 (συνολικά 274.606 ευρώ) και η Ο.ΣΥ. θα αναλάβει την υποχρέωση να πληρώσει με αυτά τα χρήματα τα χρέη της Λινκ Απ προς τις καθαρίστριες.

Αν το εργολαβικό αντάλλαγμα των μηνών Μαρτίου και Απριλίου δεν επαρκεί, η Λινκ Απ δεσμεύεται για την εκχώρηση στην Ο.ΣΥ. και των επόμενων «εργολαβικών ανταλλαγμάτων», μέχρι να εξοφληθούν όλα τα χρέη προς τις καθαρίστριες που θα προκύψουν από τον έλεγχο της επιθεώρησης εργασίας. Επίσης, στο ίδιο κείμενο η Λινκ Απ δεσμεύεται για την έγκαιρη καταβολή των μισθών των καθαριστριών από εδώ και στο εξής.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι – με τον έλεγχο που θα γίνει από την επιθεώρηση εργασίας – οι μισθοί που θα πάρουν οι καθαρίστριες δεν θα είναι οι μισθοί των 450 ευρώ, αλλά οι νόμιμοι μισθοί για 6ωρη, νυχτερινή, βαριά και ανθυγιεινή εργασία.

Πρώτη νίκη του αγώνα των καθαριστριών της Ο.ΣΥ.

Τη στιγμή που γράφεται αυτό το άρθρο η Ο.ΣΥ. έχει δεσμευτεί με δημόσια ανακοίνωσή της να πληρώσει τις καθαρίστριες, σύμφωνα με όσα προβλέπει το προαναφερόμενο κείμενο και ζητά από την Λινκ Απ να προσκομίσει μια σειρά έγγραφα όπως π.χ. φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα κ.α. Αυτό αποτελεί μια πρώτη πολύ σημαντική νίκη για τον αγώνα των καθαριστριών της Ο.ΣΥ.

Επόμενος στόχος των καθαριστριών είναι το επόμενο διάστημα να σταματήσει το καθεστώς των εργολαβιών καθαριότητας στο χώρο των αστικών συγκοινωνιών και να προχωρήσουν σε απευθείας συμβάσεις με την Ο.ΣΥ. Γι’ αυτό τo σκοπό έχει ήδη πραγματοποιηθεί ένα ραντεβού των καθαριστριών με τον Χ. Φλώρο συνεργάτη του Υφυπουργού Εσωτερικών Γ. Βερναρδάκη.

Το «Ξεκίνημα» ήταν από το πρώτο βράδυ στο πλάι των αγωνιζόμενων καθαριστριών, στηρίζοντας τις εργάτριες σε κάθε βήμα: στο να μάθουν τα δικαιώματά τους, στα ραντεβού με τη διοίκηση της Ο.ΣΥ., στις καταγγελίες στην επιθεώρηση εργασίας, στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν στα υπουργεία, στην περιφρούρηση της απεργίας στα αμαξοστάσια κλπ. Το ίδιο θα κάνουμε και στο μέλλον, ενώ ελπίζουμε μόλις το νέο σωματείο των καθαριστριών (το οποίο θα είναι κλαδικό) ολοκληρωθεί να αποτελέσει στήριγμα και αγωνιστική προμετωπίδα για πολλές ακόμα εργαζόμενες και εργαζόμενους στη γαλέρα των καθαρισμών.

________
[1], [2], [3] Απόσπασμα από την ανακοίνωση του υπό σύσταση σωματείου των καθαριστριών της Ο.ΣΥ. ΣΕΡΚΑ – Συνδικάτο Εργαζομένων σε Καθαρι- σμούς. [4] Συγκεκριμένα το ποσό που μένει από το εργολαβικό αντάλλαγμα μετά την αφαίρεση των κρατήσεων υπέρ του Δημοσίου και την πληρωμή του ΙΚΑ
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής