Πρόταση των αγωνιστών-εργαζομένων της ΕΡΤ για την επαναλειτουργία της

Οι εργαζόμενοι της ΕΡΤ έδωσαν χτες στην δημοσιότητα μια αναλυτική πρόταση για την επαναλειτουργία της. Η πρόταση αυτή είναι προϊόν πανελλαδικών γενικών συνελεύσεων των εργαζομένων.

Σύμφωνα με την πρόταση αυτή,

  • καταργούνται οι θέσεις των Διευθυντών και του Γενικού Διευθυντή, οι οποίοι αντικαθίστανται με εργαζόμενους της ΕΡΤ,
  • στις θέσεις των Συντονιστών και του Γενικού Συντονιστή αντίστοιχα, οι οποίοι δεν διορίζονται σ’ αυτές τις θέσεις αλλά εκλέγονται σ’ αυτές από τη γενική συνέλευση των εργαζομένων για συγκεκριμένη περίοδο, μετά την οποία θα επιστρέφουν στις οργανικές τους θέσεις.
  • Τόσο οι Συντονιστές όσο και ο Γενικός Συντονιστής μπορούν να ανακληθούν από την γενική συνέλευση των εργαζομένων πριν την λήξη της θητείας τους αν κριθούν ακατάλληλοι.

Η πρόταση προβλέπει επίσης πλήρη, αποκλειστική απασχόληση και ασφαλιστικά δικαιώματα, χωρίς εξαιρέσεις για όλους τους εργαζόμενους, βάζοντας τέρμα στο καθεστώς εκμετάλλευσης των συμβασιούχων και στις υπεργολαβικές εταιρείες.

Παράλληλα προτείνει κατάργηση όλων των θέσεων «Ειδικών Συμβούλων» και «Προσωπικού Ειδικών Θέσεων» (ΠΕΘ) που κατά κανόνα καταλαμβάνονταν από χρυσοπληρωμένους υποστηρικτές της εκάστοτε κυβέρνησης.

Σημαντικό κομμάτι της πρότασης των εργαζομένων αφορά την συμμετοχή της κοινωνίας στη νέα ΕΡΤ.

Σύμφωνα με την πρόταση

«…διασφαλίζεται η αδιαμεσολάβητη συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών, με τις αλληλέγγυες δομές της, τα κοινωνικά κινήματα, τις λαϊκές επιτροπές γειτονιάς, τις συνελεύσεις των σωματείων κλπ. Εκπρόσωποι των παραπάνω ζωντανών κυττάρων της κοινωνίας αναλαμβάνουν να μεταφέρουν ιδέες, προτάσεις και απόψεις που διαμορφώνονται ως γενική αίσθηση στη βάση της κοινωνίας, και σε συνδυασμό με τις προτάσεις που μεταφέρουν προς την ΕΡΤ οι εκπρόσωποι των συνελεύσεων διαφόρων επιστημονικών, εκπαιδευτικών, επαγγελματικών κλάδων, επιτυγχάνεται σε μεγάλο βαθμό η αδιαμεσολάβητη ακρόαση της ίδιας της κοινωνίας…»

Βασική πηγή χρηματοδότησης της νέας ΕΡΤ θα είναι το ανταποδοτικό τέλος, με την πρόβλεψη εξαίρεσης από την καταβολή του για όσους πολίτες διαβιούν κάτω από τα όρια της φτώχειας.

Παράλληλα προβλέπεται η παραχώρηση μέρους των εσόδων που προκύπτουν από την προβολή διαφημιστικών μηνυμάτων στις αθλητικές μεταδόσεις σε ερασιτεχνικές αθλητικές Ομοσπονδίες.

Επιπλέον, οι εργαζόμενοι θα έχουν λόγο στο είδος των διαφημίσεων που προβάλλονται και θα μπορούν να απορρίπτουν την προβολή όσων απ’ αυτές στοχεύουν στην παραπλάνηση του κοινού ή είναι προσβλητικές για αδύναμες κοινωνικές ομάδες, παιδιά κοκ.

Ήδη από τις πρώτες παραγράφους της πρότασης, γίνεται σαφές πως η νέα ΕΡΤ για την οποία παλεύουν οι εργαζόμενοι θα υπηρετεί την κοινωνία και τις ανάγκες της ενώ ταυτοχρόνως θα αποτελεί ανάχωμα στα φαινόμενα «κοινωνικού αυτοματισμού-κατακερματισμού-κανιβαλισμού», θα ελέγχει την εξουσία και δεν θα ταυτίζεται με αυτήν, καταγγέλοντας κάθε μορφή ρατσισμού, μισαλλοδοξίας, σεξισμού, εθνικισμού, κρατικού αυταρχισμού ή κάθε είδους διάκρισης σε βάρος ατόμων ή ομάδων που στοχοποιούνται για την πολιτική/κοινωνική/συνδικαλιστική τους δράση και την ταυτότητα του φύλου τους.

Διαβάστε το αναλυτικό κείμενο της πρότασης λειτουργίας της ΕΡΤ εδώ: http://www.ertopen.com/internal/item/30124-protash-twn-agwnizomenwn-ergazomenwn-ths-ert-gia-thn-epanaleitoyrgia-ths-ellhnikhs-radiofwnias-thleorashs

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα