Προτάσεις της «Χωματερή STOP» για διαμαρτυρία για τον ΧΥΤΑ Φυλής στις 20/6

Δημοσιεύουμε ανακοίνωση της κίνησης «Χωματερή STOP»

Την Παρασκευή 10 Ιούνη συμμετείχαμε ως Χωματερή stop σε σύσκεψη καλεσμένη από τη δημοτική αρχή Πετρούπολης, στην οποία ο δήμαρχος, Στ.Βλάχος εισηγήθηκε την ομόφωνη απόφαση του τελευταίου δημοτικού συμβουλίου, για οργάνωση τη Δευτέρα 20 Ιούνη διαμαρτυρίας για τη δυσοσμία από τον ΧΥΤΑ Φυλής, για τις συνεχιζόμενες επεκτάσεις του και για την επερχόμενη εισαγωγή της μαζικής καύσης σκουπιδιών. Στη σύσκεψη παραβρέθηκαν εκπρόσωποι δημοτικών παρατάξεων, του Σωματείου των Εργαζομένων του δήμου, της Ένωσης Γονέων Πετρούπολης καθώς και Συλλόγων σχολείων, η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών κλπ. 

Ωστόσο η εισήγηση του δημάρχου δεν μας έκανε σοφότερους για το πως θα ενημερωθεί πλατιά η τοπική κοινωνία και πως θα προετοιμαστεί μια πετυχημένη διαμαρτυρία στις 20 Ιούνη, ενώ έλλειπαν εντελώς προτάσεις για το πως θα συνεχιστεί και θα κλιμακωθεί συγκεκριμένα η αντίδραση μας. 

Κοινή συνισταμένη όλων των υπόλοιπων ομιλητών ήταν πως χρειάζεται πλατιά και συνεχής ενημέρωση των εργαζομένων και της νεολαίας σε κάθε σχολείο, γειτονιά ή εργασιακό χώρο. 

Ως Χωματερή stop τονίσαμε πως με αποσπασματικές και συμβολικές διαμαρτυρίες όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι, δεν μπορούν να ανατραπούν τα σχέδια της κυβέρνησης, της Περιφέρειας και των σκουπιδοεργολάβων. Η καλύτερη απόδειξη είναι η εμπειρία των τριών τελευταίων χρόνων, όπου η δημοτική αρχή, πάλι με ομόφωνες αποφάσεις δημοτικού συμβουλίου, οργάνωσε ή στήριξε δύο συμβολικούς αποκλεισμούς του ΧΥΤΑ Φυλής (24/2/21 και 12/5/21), δύο διαμαρτυρίες στον ΕΣΔΝΑ (29/7/19 και 30/8/19), μια κινητοποίηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο Αττικής (27/8/19), μια μαζική πορεία στην λεωφόρο Πετρουπόλεως (18/12/19), έστειλε δύο επιστολές διαμαρτυρίας στον ΕΣΔΝΑ (Απρίλης 20 και Ιούλης 20) και συμμετείχε σε κοινά κείμενα και με άλλους δημάρχους της δυτικής Αθήνας. 

Κατά κανόνα όμως μετά από κάθε πρωτοβουλία ακολουθούσε το κενό, ενώ η συστηματική ενημέρωση της τοπικής κοινωνίας παραμένει ακόμα ζητούμενο. Έτσι όμως δεν μπορεί να χτιστεί ένα μαζικό κίνημα διαρκείας, που αποτελεί την βασική προϋπόθεση για να αλλάξουμε την κατάσταση. 

Παράλληλα βάλαμε τον προβληματισμό μας ότι αυτή η διαμαρτυρία είναι πολύ λίγη κι έρχεται πολύ αργά, ενώ η δυσοσμία και οι εξελίξεις με τον ΧΥΤΑ είναι συνεχείς και εκθέσαμε την άποψη πως θα ήταν καλύτερα αν επιλέγονταν ως μορφή πάλης σε αυτή την φάση μια μαζική πορεία στη γειτονιά μας. 

Τέλος θέσαμε ξανά το ζήτημα της πρότασης που έχουμε καταθέσει δημόσια ως Χωματερή stop για την ανάγκη διοργάνωσης τοπικού δημοψηφίσματος ενάντια στην επερχόμενη καύση σκουπιδιών. Έτσι θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν οι ίδιοι οι κάτοικοι και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις της πιο πλατιάς και ταυτόχρονα της πιο δημοκρατικής κοινωνικής ανυπακοής.  

Γνώμονας για τις προτάσεις μας ήταν και παραμένει η εμπιστοσύνη μας στην τοπική κοινωνία και στη δύναμη των μαζικών κι ενωτικών κινημάτων. Κάποια από αυτά μάλιστα κατέγραψαν πρόσφατα κι επιτυχίες, όπως την αναστολή εγκατάστασης ανεμογεννητριών στα Άγραφα, στο Νυμφαίο, στη Βόρεια Εύβοια, στην Άνδρο κλπ! 

Στις 20 Ιούνη θα συμμετέχουμε στη διαμαρτυρία, αλλά αυτό δεν αποτελεί «λευκή επιταγή» για τη δημοτική αρχή. Βασική μας προτεραιότητα θα παραμείνει να συμβάλουμε ώστε να υπάρξει επιτέλους κοινή δράση διαρκείας όλων των συλλογικοτήτων αντίστασης στην περιοχή. Για να οργανωθούν κοινές κινητοποιήσεις μέσα στις γειτονιές μας, με έγκαιρη προετοιμασία και με την συμμετοχή όλων των φορέων που θέλουν να συνεισφέρουν. Για να σχεδιαστούν πανεκπαιδευτικές κινητοποιήσεις ή ακόμα και μια τοπική γενική απεργία αν χρειαστεί!  

Άλλο δρόμο δεν έχουμε!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα