Προτάσεις στο ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου (27/10/2016)

Την Πέμπτη 27/10/2016 συνεδρίασε το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου Βόλου με θέμα τα επικείμενα μέτρα για τα εργασιακά. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν μόνο 14 από τα 21 μέλη του ΔΣ. Ο Θοδωρής Πανόπουλος, εκ μέρους της Εργατικής Αυτονομίας (Ε.Α.) κατέθεσε γραπτά τις παρακάτω προτάσεις. Οι εκπρόσωποι των ΠΑΣΚΕ-ΔΑΚΕ (πλειοψηφία) καταψήφισαν τις προτάσεις της Ε.Α. και αποφάσισαν αναμονή μέχρι να εξαγγείλει κάποια γενική απεργία η ΓΣΕΕ, πιθανά στα τέλη Νοέμβρη.
Στη συνέχεια η Ε.Α. υπερψήφισε την πρόταση της ΔΑΣ (ΠΑΜΕ-ΚΚΕ) για πανθεσσαλικό συλλαλητήριο στη Λάρισα στις 2/11, η οποία όμως καταψηφίστηκε από την πλειοψηφία.
Στη συνέχεια το κείμενο που κατάθεσε η Εργατική Αυτονομία

 

 

Συνάδελφοι, η νέα επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα και τους μισθούς των εργαζομένων, ως γνωστόν, είχε ήδη προαναγγελθεί πριν από το καλοκαίρι. Το πρόσφατο εμετικό πόρισμα της επιτροπής σοφών, ο δήθεν κοινωνικός διάλογος με τον ΣΕΒ που έχει εμπλακεί η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ στα πλαίσια της κατάργησης της ταξικής πάλης και του συνδικαλισμού της αθλιότητας που με συνέπεια υπηρετεί εδώ και κάποιες δεκαετίες, καθώς και η αποικιοκρατικού χαρακτήρα «διαπραγμάτευση» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με τους δανειστές – δολοφόνους των λαών για λογαριασμό του διεθνούς και εγχώριου κεφαλαίου αλλά και της δικτατορίας των αγορών δεν είναι τίποτα άλλο από το γνωστό επικοινωνιακό πλασάρισμα των νέων μέτρων, χωρίς βεβαίως για ακόμη μια φορά να «ανοίξει μύτη».

Συνάδελφοι, το εγχώριο μεγάλο κεφάλαιο από κοινού με τους πολυεθνικούς επιχειρηματικούς ομίλους επιθυμεί να ξηλωθεί όλο το πλέγμα των εργατικών κατακτήσεων, ώστε να παγιωθεί:

α) η οριστική κατάργηση της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας καθώς και των κλαδικών συμβάσεων, που για να μην ξεχνιόμαστε είχαν καταργηθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ και

β) για να παγιωθούν οι μισθοί πείνας καθώς και η κατάργηση κάθε δικαιώματος συλλογικού – συνδικαλιστικού αγώνα, διότι αυτό ακριβώς το σκοπό υπηρετεί η σημερινή κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Συνάδελφοι, πιστεύουμε πως το ταξικό-εργατικό κίνημα πρέπει και μπορεί να σταματήσει τα νέα μέτρα, και όχι μόνο, καταγράφοντας επιτέλους μετά από 6 χρόνια μια κάποια σημαντική νίκη. Απαραίτητη προϋπόθεση για εμάς είναι η ύπαρξη ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αγώνα που στοχεύει στη νίκη κι όχι στην εκτόνωση. Διότι απεργιακές κινητοποιήσεις που καλούνται μόνο μέσα από δελτία τύπου και δεν οδηγούν σε κλιμάκωση των αγώνων, είναι καταδικασμένες σε αποτυχία για αυτό πολλές φορές δεν έχουν την προσδοκώμενη συμμετοχή, ούτε και επιτυχία.

Εμείς συνάδελφοι προτείνουμε προς τη διοίκηση του ΕΚΒ να καλέσει, αλλά και να επιβλέψει με τα μέλη του ΔΣ, τα πρωτοβάθμια συνδικάτα να πραγματοποιήσουν Γενικές Συνελεύσεις και το ίδιο το ΕΚΒ να προχωρήσει σε άμεση συνέλευση των αντιπροσώπων του μέσα στο επόμενο 12ήμερο.

Έτσι ώστε, μέσα από αυτές τις διαδικασίες να προταθεί και να εκπονηθεί ένα σχέδιο κλιμακούμενων κινητοποιήσεων που θα περιέχει συλλαλητήριο/α, 3ωρες στάσεις εργασίας και 24ωρη γενική απεργία ανεξάρτητα του τι θα προκηρύξει η αμαρτωλή ΓΣΕΕ. Εμείς συνάδελφοι θεωρούμε ότι αυτό, ή κάποιο αντίστοιχο, συνολικό σχέδιο πάλης δίνει το μήνυμα του αγώνα για την νίκη ώστε να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει ξανά μαζικά το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Το δε πλαίσιο αιτημάτων θα πρέπει, κατ` εμάς, να καταγραφεί και να εκπονηθεί μέσα από τις προαναφερθείσες διαδικασίες: καμιά θυσία για το ευρώ και την ΕΕ. Ανατροπή των αντεργατικών και μνημονιακών νόμων. Αύξηση του κατώτατου μισθού που θα πρέπει να καλύπτει στοιχειωδώς τις ανάγκες αυτού που θα μπαίνει για πρώτη φορά στην αγορά εργασίας καθώς ακόμη και τα 751 δεν επαρκούν.

Συνάδελφοι, η έξοδος από ευρωζώνη-ΕΕ και ο οικονομικός πόλεμος από το ντόπιο και ξένο κεφάλαιο πρέπει να αντιμετωπιστούν από το ίδιο εργατικό-λαϊκό κίνημα, δηλαδή εμάς τους ίδιους, με ριζοσπαστικά μέτρα όπως: η άρνηση αποπληρωμής του χρέους, η εθνικοποίηση των τραπεζών κάτω από εργατικό και κοινωνικό έλεγχο, μαζικές δημόσιες επενδύσεις στην υγεία-παιδία-υποδομές και κάλεσμα στους τους λαούς της Ευρώπης να ακολουθήσουν τον ίδιο δρόμο.

 

Εργατική Αυτονομία – ανεξάρτητο συνδικαλιστικό σχήμα
[email protected]

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,182ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,013ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,116ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
417ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα