Array

Προσωρινή υποχώρηση κυβέρνησης για διαμελισμό και ξεπούλημα της ΔΕΗ!

Αυξήσεις 22% στα τιμολόγια προτείνει η διοίκηση ενόψει ιδιωτικοποίησης

Με ακόμα ένα φιλέτο, αυτό της ΔΕΗ, προσπαθεί η κυβέρνηση να εμπλουτίσει το μενού του κεφαλαίου, εις βάρος πάντα των καταναλωτών και των εργαζομένων. Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ, Τάκης Αθανασόπουλος, προτείνει όχι μόνο την αύξηση των τιμολογίων έως και 22% αλλά και τη διάλυση της ΔΕΗ σε 6 κομμάτια αρχικά ώστε να είναι πιο ελκυστική (βλέπε «ακόμα φτηνότερη») στους ιδιώτες που θα ενδιαφερθούν να την αποκτήσουν. Οι έξι εταιρείες που θα δημιουρηγηθούν θα είναι οι ΔΕΗ ΜΕΤΑΦΟΡΑ, ΔΕΗ ΔΙΑΝΟΜΗ, ΔΕΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ, ΔΕΗ ΕΜΠΟΡΙΑ, ΔΕΗ ΛΙΓΝΙΤΩΡΥΧΕΙΑ και ΔΕΗ TRADING COMPANY. Η διάλυση της εταιρίας καθιστά ευκολότερο το περαιτέρω ξεπούλημά της.

Είναι η συνέχεια της πολιτικής της κυβέρνησης που προωθεί είτε με εισαγωγές καυσίμων αντί επένδυσης σε εναλλακτικές πηγές ενέργειας είτε με «εναλλακτικούς» παρόχους ενέργειας (ιδιωτικές εταιρείες που αγοράζουν φτηνότατο ρεύμα από τα εργοστάσια της ΔΕΗ, χρησιμοποιούν την υποδομή της και το πουλάν φτηνότερο από την ίδια) την υπερχρέωση της και του χαρακτηρισμού της ως προβληματικής.

Άδειες για νέα εργοστάσια

παραγωγής ρεύματος μόνο σε ιδιώτες

Στην κατεύθυνση αυτή η κυβέρνηση χρησιμοποιεί ένα ακόμα εργαλείο: την αδειοδότηση μόνο ιδιωτικών μονάδων παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στο μέλλον.

Με αυτόν τον τρόπο θέλει να βάλει τους ιδιώτες στη ΔΕΗ και μάλιστα με τρόπο που να ενισχύεται συνεχώς η θέση τους έναντι του δημοσίου με τελικό αποτέλεσμα την κυριαρχία τους στο χώρο της ενέργειας.

Ο Αθανασόπουλος βέβαια δεν εκπλήσσει με τις ιδέες του «για το καλό της ΔΕΗ»… Δεν είναι άλλος από αυτόν που πρόσφατα αύξησε τις ετήσιες αποδοχές του από 200,000 ευρώ σε 400,000 και έδωσε 10% αύξηση και μάλιστα αναδρομική στους 7 γενικούς διευθυντές του

Άμεση αντίδραση εργαζομένων

Η αντίδραση των εργαζομένων ήταν άμεση. Η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ, το συνδικαλιστικό όργανο των εργαζομένων της εταιρίας, αντέδρασε με συμβολική κατάληψη των γραφείων της διοίκησης και εξαγγελία απεργιακών μέτρων (αποχή από υπερωρίες, μη υποχρεωτική εργασία Κυριακές-αργίες, 24ωρες απεργίες κλπ).

Αποτέλεσμα ήταν η διοίκηση να αναστείλει τον διαμελισμό της ΔΕΗ για 6 μήνες και η απεργία που είχε εξαγγελθεί για τις 5 Νοέμβρη αναβλήθηκε.

Πρόκειται για μια πρώτη σημαντική επιτυχία. Η υποχώρηση της κυβέρνησης δείχνει το φόβο της κυβέρνησης και τη δύναμη των εργαζομένων. Ένας λόγος για την υποχώρηση της κυβέρνησης βέβαια είναι το ασφαλιστικό ζήτημα που βρίσκεται προ των πυλών – και το τελευταίο πράγμα που επιθυμεί η κυβέρνηση είναι ανοιχτά μέτωπα παντού.

Η προσωρινή υποχώρηση της κυβέρνησης δεν πρέπει να προκαλέσει εφησυχασμό αλλά να δώσει κουράγιο στους εργαζόμενους (τόσο της ΔΕΗ όσο και γενικώς) και εμπιστοσύνη στις δυνάμεις τους. Ο αγώνας πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την οριστική ήττα της πολιτικής του ξεπουλήματος όλων των ΔΕΚΟ. Η κυβέρνηση δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τα σχέδιά της και τους στόχους της για να περάσει η ενέργεια στα χέρια των ιδιωτών.

Χρειάζεται συστηματική παρέμβαση και ενημέρωση όλων των εργαζομένων του χώρου αλλά και των καταναλωτών και σύνδεση του συγκεκριμένου θέματος με τη γενικότερη νεοφιλελεύθερη επίθεση της κυβέρνησης. Έτσι μπορούν να μπουν οι βάσεις για νίκη.

Η πάλη των εργαζομένων της ΔΕΗ θα πρέπει να συντονιστεί και με άλλες δυνάμεις και μέτωπα του εργατικού κινήματος (με αλληλεγγύη προς άλλες ΔΕΚΟ, με σύνδεση στα οικολογικά κινήματα, με γενικά εργασιακά ζητήματα όπως αυτά της λιτότητας, του ασφαλιστικού, της απελευθέρωσης των απολύσεων κ.α.) και οι κινητοποιήσεις θα πρέπει να είναι σκληρές και κλιμακούμενες.

Η πρώτη επιτυχία των εργαζομένων της ΔΕΗ που ανάγκασαν την κυβέρνηση σε υποχώρηση μπορεί να γίνει παράδειγμα για μεγαλύτερους και πλατύτερους αγώνες.

Πέτρος Τζομάκας

____________

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,220ΥποστηρικτέςΚάντε Like
997ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,113ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα