Προσλήψεις μέσω… «μη κερδοσκοπικών» εργολάβων!

Της Ελένης Μήτσου

Τη στιγμή που χιλιάδες συμβασιούχοι απολύονται από τους ΟΤΑ, η κυβέρνηση, για να καλύψει κάποια από τα τεράστια κενά που θα δημιουργηθούν στις υπηρεσίες των Δήμων, σχεδιάζει να προσλάβει 55.000 ανέργους μέσω Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) και άλλων Φορέων Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα (ΦΜΚΧ) όπως Σωματεία, συνδικαλιστικές και επαγγελματικές ενώσεις, εταιρείες Αστικού Δικαίου κλπ.

55.000 υποαπασχολούμενοι, χαμηλόμισθοι και με ανύπαρκτα εργασιακά δικαιώματα νέοι «εργαζόμενοι».

Οι νέες στρατιές ομήρων θα προσληφθούν με συμβάσεις μέγιστης διάρκειας 5 μηνών για κάθε έτος και θα μπορούν να ανανεωθούν έως 3 φορές (15 μήνες εργασίας μέσα σε 3 χρόνια)! Όσο για την αμοιβή των 5μηνητών, θα ανέρχεται στο 80% της ΣΣΕ, δηλαδή γύρω στα 625€ μεικτά!


Οι εργαζόμενοι με συμβάσεις έργου καθώς και «τα παιδιά των stage» δημιούργησαν και συνεχίζουν να δημιουργούν μεγάλους πονοκεφάλους στην κυβέρνηση και τις δημοτικές αρχές. Μπορεί να δούλευαν με συμβάσεις, ωστόσο καθώς επρόκειτο για συμβάσεις με τους Δήμους και το Δημόσιο, είχαν τη δυνατότητα – μετά από έναν εύλογο αριθμό ετών εργασίας – να προσφύγουν στα δικαστήρια και να διεκδικήσουν τη μονιμοποίησή τους. Ήταν εξάλλου φανερό ότι κάλυπταν πάγιες και διαρκείς ανάγκες στις υπηρεσίες τους.

Αυτό το σκόπελο επιδιώκει να ξεπεράσει σήμερα η κυβέρνηση με τις προσλήψεις μέσω ΜΚΟ και ΦΜΚΧ.

Εργοδότες των 55.000 5μηνιτών θα είναι οι ΜΚΟ και οι ΦΜΚΧ, οι οποίες παίζοντας το ρόλο του εργολάβου ή του γραφείου ενοικίασης εργαζομένων θα διαθέτουν τους εργαζόμενους στους ΟΤΑ.

Καθώς η σύμβαση των εργαζομένων θα είναι με τις ΜΚΟ και τις ΦΜΚΧ, δεν θα μπορούν να εγείρουν καμία απαίτηση ενάντια στους ΟΤΑ, είτε αυτή αφορά την μονιμοποίησή τους, είτε αιτήματα μισθολογικά, συνθηκών εργασίας κοκ!

«Μεσιτικά», διαφθορά και πελατειακές σχέσεις

Για τις υπηρεσίες τους οι ΜΚΟ και οι ΦΜΚΧ θα αμείβονται με 5% επί των συνολικών δαπανών για κάθε εργαζόμενο που θα νοικιάζουν στους ΟΤΑ – ένα σεβαστό ποσό ανά κεφάλι (δεν περιλαμβάνονται οι μίζες). Δεν είναι τυχαίο λοιπόν που το τελευταίο διάστημα έχουν συσταθεί δεκάδες νέες ΜΚΟ με μοναδικό σκοπό τη συμμετοχή τους στο νέο φαγοπότι.

Το νέο πρόγραμμα της κυβέρνησης ωστόσο εξυπηρετεί και έναν άλλο σκοπό. Τη διαιώνιση των πελατειακών σχέσεων στους ΟΤΑ. Δεκάδες καταγγελίες έχουν ήδη συσσωρευτεί για κομματικά στελέχη, δημοτικούς συμβούλους και παράγοντες των ΟΤΑ, οι οποίοι συμμετέχουν στα ΔΣ ΜΚΟ που βρίσκονται στη διαδικασία σύναψης συμφωνιών με τους ΟΤΑ.

Η ψηφοθηρία με αντάλλαγμα μια θέση εργασίας συνεχίζεται, αλλάζοντας απλά πρόσοψη.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα