Προς νέες απεργιακές κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ

Του Χάρη Σαββίδη, συνδικαλιστικού εκπροσώπου των δημοσιογράφων στην Ημερησία

Σε απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας, που ενδεχομένως να ξεκινήσουν και πριν τις εκλογές, ετοιμάζονται να προχωρήσουν οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ. Η πρόταση έχει ήδη κατατεθεί από τα συνδικαλιστικά όργανα των τεχνικών στις εφημερίδες και τα ραδιόφωνα καθώς και των φωτογράφων.

Στις 22 Μαΐου, στην τακτική Γενική Συνέλευση της ΕΣΗΕΑ κατατέθηκε αντίστοιχη πρόταση ψηφίσματος, την οποία πιθανότατα θα κληθούν να εγκρίνουν ή απορρίψουν οι δημοσιογράφοι στις κάλπες που θα στηθούν στις 5 και 6 Ιουνίου.

Την πρόταση κατέθεσαν 12 εκπρόσωποι εργαζομένων σε εφημερίδες, ραδιοφωνικούς και τηλεοπτικούς σταθμούς (δείτε συνέχεια) και την στηρίζουν οι συνδικαλιστικές παρατάξεις που ελέγχουν την πλειοψηφία στο ΔΣ της ΕΣΗΕΑ (πρόσκεινται σε ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΜΕ).

Ιδιαίτερη σημασία έχει ότι αυτή την φορά στο «μέτωπο» στήριξης προστέθηκε και το ΚΚΕ (πόσο άσχετο είναι αυτό άραγε με τις πιέσεις που δέχεται από την βάση του να αναθεωρήσει την πολιτική άρνησης κάθε συνεργασίας;), γεγονός που επιτρέπει την αισιοδοξία για το αποτέλεσμα της κάλπης. Σε αντίστοιχη ψηφοφορία τον Ιανουάριο, οι δύο προτάσεις που στήριξαν το ΚΚΕ και η υπόλοιπη Αριστερά, συγκέντρωσαν το 53% (16% και 37%, αντιστοίχως) αλλά δεν πέρασε καμία πρόταση κινητοποίησης γιατί κάτι τέτοιο απαιτούσε τουλάχιστο το 50%+1.

Η προοπτική επικράτησης της πρότασης για απεργιακή κλιμάκωση είναι λογικό να ενεργοποιεί κάθε μέσο αντίδρασης που έχουν οι εργοδότες. Οι πιέσεις προς το ΔΣ να μην καταλήξει η πρόταση στην κάλπη (αξιοποιώντας νομικίστικες τακτικές) γίνονται καθημερινά ισχυρότερες και δεν αποκλείεται τελικά μέχρι το Σαββατοκύριακο οι εκλογές να ματαιωθούν. Προβληματισμό δημιουργεί, επίσης, το κλίμα προσδοκίας της αλλαγής «από τα πάνω», που επικρατεί και μεταξύ των δημοσιογράφων, όπως άλλωστε και σε ολόκληρη την κοινωνία. Πολλοί εργαζόμενοι στα ΜΜΕ προτιμούν να περιμένουν την ανατροπή που θα φέρουν οι κάλπες της 17ης Ιουνίου σε όλη την Ελλάδα και όχι στον αγώνα που μπορούν να ξεκινήσουν οι ίδιοι.

Οι δυνάμεις που υποστηρίζουν την πρόταση για απεργιακή κλιμάκωση καλούνται, κατά συνέπεια, να αποτρέψουν τις προσπάθειες ματαίωσης της ψηφοφορίας και ταυτόχρονα να πείσουν τους συναδέλφους να έρθουν στην κάλπη και να στηρίξουν ξανά (όπως τον Ιανουάριο) την απεργιακή πρόταση.

_________________________________

Παραθέτουμε στη συνέχεια το κείμενο των 12 συνδικαλιστών που κατατέθηκε στην τακτική γενική συνέλευση της ΕΣΗΕΑ στις 22 Μάη.

Πρόταση για απόφαση της Γενικής Συνέλευσης της ΕΣΗΕΑ

Η τακτική ΓΣ της ΕΣΗΕΑ, μετά την προκλητική και ανένδοτη στάση της εργοδοσίας και τη σαρωτική επίθεση που δέχονται τα δικαιώματα των εργαζομένων εξαιτίας των μνημονίων, αποφασίζει να προχωρήσει άμεσα ο κλάδος σε κλιμακούμενες απεργιακές κινητοποιήσεις διαρκείας. Η 24ωρη απεργία της 28ης Μαΐου είναι η αρχή αυτού του αγώνα, ο οποίος πρέπει να διεξαχθεί σε συντονισμό με όλους τους εργαζόμενους στα ΜΜΕ, αλλά και με τους συναδέλφους που παραμένουν εκτός ενώσεων και μισθολογίων.

Απαιτούμε:

1. Να καταργηθεί κάθε αντεργατικός νόμος ή ρύθμιση που προβλέπεται στα μνημόνια. Όχι στη λήξη της μετενέργειας των συλλογικών και κλαδικών συμβάσεων.

2. Να ακυρωθούν όλες οι επαίσχυντες ατομικές συμβάσεις τις οποίες εκβιαστικά έχουν αναγκαστεί να υπογράψουν εκατοντάδες συνάδελφοι. Να μπει τέλος στη μερική απασχόληση, τα μπλοκάκια, την ανασφάλιστη και μαύρη εργασία και όλες τις εργοδοτικές αυθαιρεσίες.

3. Να σταματήσουν εδώ και τώρα οι απολύσεις. Κάθε απόλυση συναδέλφου θα αποτελεί αυτομάτως αιτία πολέμου.

4. Να υπογραφεί νέα συλλογική σύμβαση, με ελάχιστη βάση τα κλιμάκια της προηγούμενης και διεκδίκηση αυξήσεων για τους χαμηλόμισθους, κάτω των 1.400 ευρώ. Διασφάλιση όλων των θεσμικών κατακτήσεων.

5. Να καταβάλλουν άμεσα οι εργοδότες των ΜΜΕ όλα τα δεδουλευμένα και τις ασφαλιστικές εισφορές που χρωστούν στα ταμεία μας. Να επιβληθούν ειδικές «κυρώσεις» σε όσους δεν συμμορφωθούν.

6. Να μας γυρίσουν πίσω τα κλεμμένα από τα ταμεία, τον ιδρώτα μας που χάθηκε στα δομημένα ομόλογα και τα κάθε λογής «κουρέματα». Καμία μείωση στις συντάξεις, πλήρης κάλυψη των ανέργων, άμεση αποκατάσταση των παροχών προς τους ασφαλισμένους και ειδικά των επιδομάτων βρεφονηπιακού σταθμού. Να πραγματοποιηθεί διαχειριστικός έλεγχος – με ευθύνη της ΓΣ του οργανισμού – στον ΕΔΟΕΑΠ.

7. Να δοθεί κάθε δυνατή και ουσιαστική στήριξη στους άνεργους συναδέλφους.

Επίσης, η ΓΣ αποφασίζει:

• Να ενταχθούν στην Ένωση όλοι οι συντάκτες – εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, ανεξάρτητα από την εργασιακή σχέση τους ή τον χρόνο απασχόλησης και προϋπηρεσίας τους. Αυτό να γίνει με βάση τις απαραίτητες καταστατικές ενέργειες τις οποίες καλείται να κινήσει το ΔΣ.

• Να δημιουργηθούν εργασιακές επιτροπές με τη συμμετοχή όλων των εργαζομένων σε όλα τα Μέσα, που θα είναι το στήριγμα της αγωνιστικής – απεργιακής δράσης.

• Να ληφθούν μέτρα για τον συντονισμό του αγώνα και των μορφών δράσης με όλα τα αγωνιζόμενα τμήματα της κοινωνίας, που πλήττονται από τις πολιτικές των κυβερνήσεων, της εργοδοσίας και της τρόικα.

• Να ανοίξει, με κύρια ευθύνη των εργαζομένων και των ενώσεών τους, μέτωπο απέναντι στη διαπλοκή, για να σπάσει το αμαρτωλό «τρίγωνο» κυβέρνησης-ΜΜΕ-τραπεζών και να διασφαλιστεί ο δημοκρατικός έλεγχος της ενημέρωσης, ως δημόσιου αγαθού.

Χάρης Σαββίδης, Ημερησία

Βασίλης Τζήμτσος, Alter

Γιάννης Ελαφρός, Καθημερινή

Νίκος Ζαμπάρας, Sentra FM

Τάσος Αναστασιάδης, Βήμα

Παναγιώτης Δρίβας, Βήμα FM

Κωνσταντίνος Δαυλός, Σκάι TV

Λεωνίδας Σακλαμπάνης, Σκάι 100,3

Σωτήρης Τριανταφύλλου, Goal News

Μάχη Ζησίδου, Alpha

Νάσος Χατζητσάκος, Ελεύθερος Τύπος

Φώφη Κορίδη, Κέρδος

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,107ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα