Προκήρυξη του «Ξ»: Ψυχική Υγεία ώρα μηδέν!

Προκήρυξη του Ξεκινήματος που θα μοιραστεί σε μια σειρά κινητοποιήσεις που οργανώνουν οι εργαζόμενοι στις δομές της Ψυχικής Υγείας στις επόμενες μέρες.

Οι υπηρεσίες πρόληψης, θεραπείας και αποκατάστασης ψυχικών νοσημάτων κρέμονται από μία κλωστή. Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση καταρρέει. Τα δικαιώματα και οι ζωές των ασθενών παραβιάζονται ως συνέπεια κλεισίματος και συγχωνεύσεων δομών και μονάδων φροντίδας, εξαιτίας των βάρβαρων περικοπών σε πόρους και επαγγελματίες ψυχικής υγείας.

Πιστέψαμε ότι οι εικόνες ασθενών να δένονται γυμνοί με ιμάντες στα κρεβάτια, ομαδικά μπάνια με λάστιχο και άλλες σκηνές φρίκης από το κολαστήριο της Λέρου είναι παρελθόν. Φαίνεται όμως πως είχαμε κάνει λάθος – κι αυτές είναι το μέλλον.

Για το ΥΥΚΑ

Όλες οι κυβερνήσεις μέχρι και σήμερα, με διαρκείς περικοπές και καθυστερήσεις στη χρηματοδότηση των δομών από το 2005 και μετά, συρρίκνωσαν τις υπηρεσίες ψυχικής υγείας. Την ίδια στιγμή, άφησαν την ψυχική υγεία χωρίς κανένα κεντρικό σχεδιασμό και χωρίς έλεγχο σχετικά με την ποιότητα των υπηρεσιών αλλά και την οικονομική διαχείριση. Σήμερα, επικαλούμενοι την κρίση και με μηδαμινή χρηματοδότηση για το 2ο εξάμηνο του 2012 ουσιαστικά οδηγούν  στο κλείσιμο της πλειοψηφίας των δομών ψυχικής υγείας ή τη μετατροπή τους πάλι σε άσυλα. Έτσι, οι ασθενείς θα βρεθούν είτε στο δρόμο είτε αντιμέτωποι με συνθήκες «Λέρου», ενώ οι εργαζόμενοι θα προστεθούν στις στρατιές των ανέργων.

Αυτοί οι «κύριοι» όχι μόνο δεν κάνουν τη δουλειά που τους έχει ανατεθεί, δηλαδή προστασία και ενίσχυση του κοινωνικού κράτους, αλλά αντίθετα διαλύουν το κοινωνικό κράτος, για να αποπληρωθεί το «χρέος» στους δανειστές μας, στους Έλληνες και ξένους τραπεζίτες-τοκογλύφους και την Τρόικα. Ένα χρέος το οποίο οι εργαζόμενοι και τα λαϊκά στρώματα δεν δημιούργησαν, αλλά καλούμαστε σήμερα να πληρώσουμε.

Για τις διοικήσεις των δομών

Πρέπει να είμαστε όμως ξεκάθαροι και σε κάτι ακόμα. Το ότι υπερασπιζόμαστε ως εργαζόμενοι τις υπηρεσίες μας, τα δικαιώματά μας και τους ασθενείς με καθημερινό αγώνα και με διαρκείς κινητοποιήσεις εξαιτίας και των υπέρογκων απαιτήσεων της δουλειάς μας, δε σημαίνει ότι θέλουμε να διατηρείται το απαράδεκτο καθεστώς διοικητικής και οικονομικής αδιαφάνειας και σε πολλές περιπτώσεις αποδεδειγμένης κακοδιαχείρισης που αυτή τη στιγμή υπάρχει από πλευράς διοικήσεων των ΜΚΟ στο χώρο της ψυχικής υγείας.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα του «Περιβολάκι» που με αυθαίρετη απόφαση της διοίκησης (και χωρίς καμία αντίδραση από τη διεύθυνση ψυχικής υγείας του ΥΥΚΑ και λοιπούς αρμόδιους), συρρικνώνεται σε μία μόλις δομή (από τις 3), αφήνοντας εργαζόμενους στον αέρα και στερώντας από παιδιά και οικογένειες πολύτιμες και δωρεάν υπηρεσίες.

Αυτή η κατάσταση και φυσικά η συνενοχή των εκάστοτε ηγεσιών του ΥΥΚΑ που δεν ακουμπούσαν ποτέ τους εκλεκτούς συνεργάτες που οι ίδιες ενέκριναν και για χρόνια τους παρείχαν κρατικό χρήμα, δηλαδή δικά μας λεφτά, δίνει πάτημα σε τάχα πολέμιους της διαφθοράς –που μόνο σε κάτι τέτοια την εντοπίζουν– να μιλάνε για κατάργηση των ΜΚΟ γενικά. Όχι όμως για να αντικατασταθούν από ένα σχεδιασμένο δημόσιο σύστημα ψυχικής υγείας με όρους οικονομικής διαφάνειας και κοινωνικού ελέγχου, όπως χρειάζεται, αλλά σαν δικαιολογία για να πάρουν τα χρήματα που προορίζονται για παιδιά, έφηβους, ενήλικες ασθενείς και εμάς τους εργαζόμενους και να τα δώσουν στην Τρόικα.

Τι να κάνουμε

Χρειάζεται άμεση κινητοποίηση όλων μας, εργαζόμενων, ασθενών, οικογενειών για να αποτρέψουμε το λουκέτο που αντικειμενικά θα βάλει η κυβέρνηση στις δομές. Να διεκδικήσουμε χρηματοδότηση και να σταματήσουμε τα μέτρα 13,5δις που θα μας αποτελειώσουν ως κοινωνία. Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ ολοκληρώνει ότι ξεκίνησαν οι προηγούμενοι.

Να συναντηθούμε με όλους τους χώρους της Υγείας και της Πρόνοιας, με στόχο να σχεδιάσουμε από κοινού έναν μεγάλο και συντονισμένο αγώνα με διάρκεια. Η επίσχεση εργασίας που έχουν εξαγγείλει ότι ξεκινούν από τις 17/9 οι νοσοκομειακοί γιατροί μπορεί να υιοθετηθεί από τη συντριπτική πλειοψηφία των εργαζομένων στην ψυχική υγεία και από πολλούς ακόμα χώρους και να αποτελέσει την αρχή του κοινού αγώνα.

Παράλληλα χρειάζεται να σχεδιάσουμε καλά οργανωμένα πανυγειονομικά συλλαλητήρια, καταλήψεις (του ΥΥΚΑ και χώρων εργασίας) κοκ και να κλιμακώσουμε τον αγώνα καλώντας όλους τους εργασιακούς κλάδους σε έναν συντονισμένο απεργιακό αγώνα μακράς διάρκειας, που να συνδυάζεται με γενικές απεργίες διαρκείας κι όχι 24ωρες ή 48ωρες τουφεκιές στον αέρα, όπως αυτές που μας έχουν συνηθίσει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, μέχρι οι πολιτικές αυτές και όσοι τις εκφράζουν να ανατραπούν.

Διεκδικούμε:

  • Να παρθεί πίσω η μνημονιακή περικοπή του 55% που καταδικάζει τις δομές μας σε κατάρρευση. 
  • Όχι στην εφαρμογή του μισθολογίου που με απόφαση του πρώην υφυπουργού Μ. Μπόλαρη περικόπτει μισθούς ακόμα και των 1000, 900 και 800 ευρώ. 
  • Καμία απόλυση ή εντατικοποίηση της δουλειάς μας – προστασία και βελτίωση της ποιότητας των υπηρεσιών ψυχικής υγείας προς την κοινότητα. 
  • Κανένας εργαζόμενος δεν περισσεύει – Τακτική και έγκαιρη καταβολή των δεδουλευμένων μας – Κάλυψη των ολοένα και αυξανόμενων αναγκών με νέο προσωπικό. 
  • Η δέσμευση για ακύρωση του νόμου Λοβέρδου για τις συντάξεις των ψυχικά ασθενών και των αναπήρων να επικυρωθεί με υπουργική απόφαση 
  • Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και υπηρεσίες αποκατάστασης για όσους τις έχουν πραγματικά ανάγκη.  
  • Τακτική χρηματοδότηση του συνόλου των πραγματικών αναγκών στην ψυχική υγεία και την ειδική αγωγή από τον κρατικό προϋπολογισμό. 
  • Σχεδιασμός και έλεγχος της χρηματοδότησης από το σύνολο των φορέων που τους αφορά. 
  • Για ένα ενιαίο σύστημα Υγείας και Ψυχικής Υγείας πραγματικά δημόσιο και δωρεάν που θα ανταποκρίνεται στις ολοένα και αυξανόμενες ανάγκες της κοινωνίας με την αποφασιστική συμμετοχή εργαζομένων και ληπτών στις αποφάσεις και τη διαχείρισή του μέσα από τα σωματεία και τους συλλόγους μας με εκλεγμένους και άμεσα ανακλητούς αντιπροσώπους.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα