Προκήρυξη του “Ξ”: Περί παραχώρησης των ΜΜΜ στους εργαζόμενους…

 Το κείμενο αυτό αποτελεί τμήμα προκήρυξης η οποία μοιράζεται σήμερα στην πορεία των εργαζομένων της ΕΘΕΛ /ΟΑΣΑ στην Αθήνα. Το υπόλοιπο της προκήρυξης στην ανάρτηση  Ποιος είναι «τσαμπατζής», ξεφτίλα υπουργέ;

Ο Ρέππας άφησε να εννοηθεί ότι θα δώσει τα ΜΜΜ στους εργαζόμενους. Δεν το είπε ούτε πολύ καθαρά ούτε και επίσημα. Δεν το ανακοίνωσε στα συνδικάτα των εργαζομένων στις συγκοινωνίες, δεν το έθεσε σαν θέμα στις διαπραγματεύσεις, αλλά έβγαλε μια αφίσα (κάποιοι δικοί του τη βγάλανε και την κόλλησαν στις αφετηρίες). Και προέκυψε, όπως ήταν φυσικό, αρκετή σύγχυση μέσα στους εργαζόμενους.

Πάνω σ’ αυτό έχουμε να πούμε τα εξής.

Ο Ρέππας, αν υποθέσουμε ότι έχει πράγματι πρόθεση να δώσει τα λεωφορεία στους εργαζόμενους, δεν θα τα χαρίσει, θα τα πουλήσει. Αυτό σημαίνει ότι όσοι από τους εργαζόμενους έχουν λεφτά μπορούν να πάρουν όχι 1 αλλά και 3 και 5 και 10 λεωφορεία. Αυτοί, ναι, μπορούν να κάθονται να βγάζουν καλά λεφτά και να βάλουν άλλους να δουλεύουν γι αυτούς.

Αυτοί που θα δουλεύουν γι’ αυτούς που θα έχουν 2, 5, ή 10 λεωφορεία, είναι όσοι από τους εργαζόμενους στην ΕΘΕΛ (και νομίζουμε η πλειοψηφία) δεν έχουν λεφτά για ολόκληρο λεωφορείο, αλλά θα πάρουν «5 – 10» μετοχές. Αυτοί θα παίρνουν τον μισθό που παίρνουν εργαζόμενοι στην αντίστοιχη αυτή θέση, σε πόλεις όπου οι συγκοινωνίες είναι ιδιωτικές όπως είναι η Θεσσαλονίκη και ο Βόλος.

 ***

Μιλήσαμε με έναν απ’ αυτούς πρόσφατα (ο οποίος μας ζήτησε να μην αποκαλύψουμε το όνομά του για ευνόητους λόγους).

Μας εξήγησε ότι βγάζει περίπου 1100 € το μήνα. Δεν έχει ούτε άδεια, ούτε ρεπό, ούτε ανάπαυση, δεν ξέρει τι σημαίνει διακοπές, κι αν θέλει να λείψει μία ή δύο μέρες, πρέπει να βρει αντικαταστάτη οδηγό και να τον πληρώσει. Αν το λεωφορείο χαλάσει, πάει το μεροκάματο, αν θέλει συνεργείο, πρέπει να το πάει αυτός κοκ. Πόσο ωραία ακούγεται αυτή η προοπτική;

Μας είπε δε ότι θα παρακαλούσε να ήταν δημόσιες οι συγκοινωνίες και να δουλεύει γι’ αυτές: να έχει την ηρεμία του, την ασφάλειά του, τις διακοπές του και τη σιγουριά του μισθού του.

***

Και κάτι άλλο – για όσους ελπίζουν πως θα γίνουν «νοικοκυραίοι» αποκτώντας «το λεωφορείο τους».

Το αν θα πηγαίνει καλά η ιδιωτικοποιημένη ΕΘΕΛ ή όχι, θα εξαρτάται από το αν η κυβέρνηση (η όποια κυβέρνηση) θα δίνει τις επιδοτήσεις που υπόσχεται. Ας μην κοιτάει κανείς τις συγκοινωνίες στη Θεσσαλονίκη – αυτές μέχρι σήμερα πήγαιναν καλά επειδή η κυβέρνηση έδινε με απόλυτη συνέπεια το 70% της επιδότησης του εισιτηρίου που τους είχε υποσχεθεί. (Αυτό, δηλαδή, που στις δημόσιες συγκοινωνίες της Αθήνας δεν έδινε ποτέ, για να τις χρεοκοπήσει και μετά να πει: οι εργαζόμενοι τις βουλιάξανε με τους μισθούς των 8.000€ το μήνα – να τις ιδιωτικοποιήσουμε).

Νομίζει κανείς πως με την βαθιά οικονομική κρίση που ζούμε (κι ας λέει παραμύθια η κυβέρνηση ότι θα έρθει ανάπτυξη) θα συνεχίσει να δίνει τις επιδοτήσεις αυτές; Κι όταν σταματήσει να δίνει, όταν μειώσει παραπέρα τις επιδοτήσεις, τι θα γίνει;

Να τι θα γίνει: Θα έρθει κάποιος μεγαλοκαρχαρίας, θα αγοράσει τις μετοχές των σημερινών εργαζομένων και θα τους βάλει το δίλημμα να δουλεύουν με συμβάσεις ή να απολυθούν. Ξέρουμε τι σημαίνει «με συμβάσεις» έτσι; 600 ευρώ το μήνα και απόλυση όποτε γουστάρει ο κύριος.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
426ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα