Προκήρυξη «Ξ»: Το Νερό δεν είναι εμπόρευμα!

Προκήρυξη που μοιράζεται από τις οργανώσεις του «Ξ» σε διάφορες πόλεις και γειτονιές.
Παρακάτω, σελιδοποιημένη, σε μορφή pdf, για εκτύπωση ή φωτοτυπίες

 prok_nero

 

Κυβέρνηση και δανειστές προωθούν την εμπορευματοποίηση του νερού προς όφελος των ιδιωτικών συμφερόντων.

Ο Α. Τσίπρας εξήγγειλε από τη ΔΕΘ την είσοδο «στρατηγικών επενδυτών» στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ, οι οποίες είναι ήδη μετοχοποιημένες κατά ένα ποσοστό. Επιπλέον, το Υπουργείο Περιβάλλοντος προωθεί Κοινή Υπουργική Απόφαση[http://www.opengov.gr/minenv/?p=7908] που θα έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση αύξηση των τιμολογίων και ανοίγει το δρόμο στην εμπορευματοποίηση του νερού. Σύμφωνα με την εν λόγω Υπουργική Απόφαση, που αφορά την «κοστολόγηση και τιμολόγηση υπηρεσιών ύδατος»:

«Πάροχοι υπηρεσιών για ύδρευση, ή/και αποχέτευση και επεξεργασία λυμάτων είναι … και ιδιωτικοί φορείς…» (Κεφάλαιο Γ, Άρθρο 8, Παρ. 2).

Ενώ σύμφωνα με τον Α. Τσίπρα:

«Η συμμετοχή των στρατηγικών επενδυτών … θα δώσει τη δυνατότητα στην εταιρεία να γίνει πιο ανταγωνιστική είναι προς όφελος του δημοσίου και προς όφελος της εταιρείας.» (ΔΕΘ, 11/9/2016).

Κερδοσκοπία

Βέβαια, «ανταγωνιστικότητα» και «όφελος» για τις ιδιωτικές εταιρείες (τους «στρατηγικούς επενδυτές») σημαίνει πάντα η αναζήτηση του μέγιστου κέρδους. Το μέγιστο κέρδος μπορεί να επιτευχθεί πρώτον, με την αύξηση των τιμολογίων και δεύτερον, με το χτύπημα των μισθών των εργαζομένων και την ελαστικοποίηση της εργασίας στις ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ και ΔΕΥΑ της χώρας.

Σύμφωνα μάλιστα με την ίδια Υπουργική Απόφαση ως μέρος του κόστους του νερού θα πρέπει να συνυπολογίζεται και το «κόστος κεφαλαίου»:

«το κόστος ευκαιρίας του επενδεδυμένου κεφαλαίου, που είναι η απόδοση του κεφαλαίου σε εναλλακτικές τοποθετήσεις…το κόστος τόκων για δανειακά κεφάλαια…η εύλογη ετήσια απόδοση των ιδιωτικών επιχειρηματικών κεφαλαίων που χρησιμοποιούν» (Παράρτημα Ι, Α.2.).

Στην πράξη κάτι τέτοιο θα σημαίνει ότι η κάθε ιδιωτική εταιρεία-πάροχος που θα έχει μπει στην αγορά του νερού θα μπορεί να επιβάλει αυξήσεις στην τιμή του νερού αν θεωρεί ότι θα έβγαζε μεγαλύτερα κέρδη από κάποια «εναλλακτική» επένδυση, ή αν οι μέτοχοι της αποφασίσουν ότι η απόδοση των κεφαλαίων τους δεν ήταν «εύλογη», ή αν η τράπεζα που έχει δανείσει στην εταιρεία-πάροχο αυξήσει το επιτόκιο δανεισμού!

«Περιβαλλοντικό τέλος»: ακόμη ένα χαράτσι!

Aκόμη ένα χαράτσι επιβάλλεται στα φτωχά λαϊκά στρώματα, το λεγόμενο «περιβαλλοντικό τέλος». Η κυβέρνηση υποχρεώνεται να αναγνωρίσει ότι το «περιβαλλοντικό τέλος» θα φέρει σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια και για αυτό προβλέπει τη «σταδιακή εφαρμογή» του μέτρου:

«τα προβλεπόμενα περιβαλλοντικά τέλη επιβάλλονται στους τελικούς χρήστες…κλιμακωτά…με βασικό κριτήριο την αποτροπή απότομης και υπερβολικής επιβάρυνσης των χρηστών…» (Κεφάλαιο Γ, Αρ.8, Παρ. 3).

Επιπτώσεις και στους αγρότες

Οι αλλαγές θα φέρουν αυξήσεις όχι μόνο την οικιακή κατανάλωση αλλά και το νερό άρδευσης. Το «περιβαλλοντικό τέλος» και η είσοδος ιδιωτικών συμφερόντων («πάροχοι») θα έχει ως αποτέλεσμα ακόμη μια επιβάρυνση στο συνολικό αγροτικό κόστος γεγονός που θα μειώσει ακόμη περισσότερο το εισόδημά των φτωχών αγροτικών στρωμάτων.

Αγώνας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση

Είναι απαραίτητο να παλέψουμε για να μην περάσει η ιδιωτικοποίηση-εμπορευματοποίηση του νερού γιατί διαφορετικά θα οδηγηθούμε σε καταστάσεις τύπου Λατινικής Αμερικής ή Αφρικής. Εκεί οι μεγάλες ιδιωτικές επιχειρήσεις κερδοσκοπούν με το νερό και εκατομμύρια άνθρωποι είτε στερούνται το καθαρό νερό είτε το πληρώνουν χρυσάφι. Ήδη υπάρχουν πολλές αντιδράσεις από τα σωματεία των εργαζομένων στην ΕΥΔΑΠ και την ΕΥΑΘ και από κινήσεις/κινήματα για το νερό.

Η ορθολογική χρήση του νερού, η προστασία των υδάτινων πόρων και η πρόσβαση σε καθαρό νερό μπορούν να διασφαλιστούν μόνο αν οι υδάτινοι πόροι και τα δίκτυα (ύδρευσης, αποχέτευσης και άρδευσης) βρίσκονται υπό δημόσια ιδιοκτησία και αν λειτουργούν σε συνθήκες κοινωνικού και εργατικού ελέγχου και διαχείρισης.

Το νερό δεν είναι εμπόρευμα! Όπως δεν είναι ο αέρας που αναπνέουμε, τα δάση, η θάλασσα, η Υγεία και η Παιδεία! Όσοι τα θυσιάζουν, ξεπουλώντας τα σε μια χούφτα κερδοσκόπους μεγαλοκαρχαρίες, θα πρέπει να ξέρουν ότι κάποια στιγμή θα βρεθούν αντιμέτωποι με την οργή της κοινωνίας.

 

 

 


Σχετικά άρθρα:

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα