Πρόεδροι ΓΣΕΕ και ΕΚΘ κάνουν εξώδικο σε εργαζόμενους της ΕΛΒΟ γιατί τους έκαναν κριτική!

Του Νίκου Αναστασιάδη

Η επίθεση που έχουμε δεχτεί σαν εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια είναι άνευ προηγουμένου. Στην επιθετικότητα από την πλευρά της κυβέρνησης και των εργοδοτών, οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος έχουν απαντήσει με κάποιες «τουφεκιές στον αέρα», υποχωρώντας διαρκώς και έχοντας αποδεχτεί εκ των προτέρων την ήττα. Δεν ανάπτυξαν ποτέ σχέδιο αγώνα, δεν οργάνωσαν τις απεργίες όπως έπρεπε, με περιοδείες, συνελεύσεις και απεργιακές φρουρές, δεν έβγαλαν μπροστά ένα πρόγραμμα δράσεων ικανό να δείξει την δύναμη των εργαζομένων, δεν έβαλαν στόχο την ανατροπή των κυβερνώντων με απεργίες διαρκείας ώστε να σταματήσει αυτή η κατηφόρα.

Όλα αυτά είναι γνωστά σε όλους τους εργαζόμενους, που βλέπουν τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να είναι πιο κοντά στις διοικήσεις και στην κυβέρνηση παρά σε αυτούς. Για να μην μιλήσουμε για τις περιπτώσεις διαφθοράς συνδικαλιστών, που για δικό τους προσωπικό συμφέρον έχουν μολύνει τον χαρακτηρισμό «συνδικαλιστής» που παλιά σήμαινε αγωνιστής και τώρα σημαίνει κάτι βρώμικο. Υπάρχουν ασφαλώς συνδικαλιστές που δεν ανήκουν σε αυτή την κατηγορία, αλλά αυτοί είναι ακόμα μειοψηφία.

Φαίνεται όμως ότι οι ηγεσίες του συνδικαλιστικού κινήματος δεν ξέρουν ότι ο κόσμος το ‘χει τούμπανο. Και στρέφονται ενάντια σε εργαζόμενους που αγωνίζονται, απλά και μόνο γιατί τους έκαναν κριτική!

Δεν βρέχει, σας φτύνουν!

Ο «εξαφανισμένος» πρόεδρος της ΓΣΕΕ λοιπόν μαζί με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης και μαζί με την διοίκηση του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΛΒΟ (Ελληνική Βιομηχανία Οχημάτων) έστειλαν εξώδικο στην παράταξη «Πρωτοβουλία για την ενότητα εργαζομένων ΕΛΒΟ»[1] για προκήρυξη που έγραψαν και στην οποία τους κάνουν κριτική!

Το εξώδικο ζητάει το λόγο από την «Πρωτοβουλία» γιατί χρησιμοποιεί τον χαρακτηρισμό «εργατοπατέρες», γιατί μιλάει για «διαιώνιση των προνομίων» και για «κοροϊδία των εργαζομένων», καθώς και για «επαγγελματίες συνδικαλιστές».

Με λίγα λόγια η ηγεσία της ΓΣΕΕ και του ΕΚΘ απειλεί με μηνύσεις όποιους της κάνουν κριτική, σα να λέμε την πλειοψηφία των εργαζομένων της χώρας! Μας χρωστάνε δηλαδή και θέλουν να μας πάρουν και το βόδι! Έχουν το θράσος αυτοί που ευθύνονται για τις διαρκείς υποχωρήσεις, για την κάλυψη των σχεδίων της κυβέρνησης, για την κατάσταση του συνδικαλιστικού κινήματος να μας ζητάνε και το λόγο!

Ταυτόχρονα πρόκειται για προώθηση «νέων ηθών», όπου οι πολιτικές διαφορές μέσα στο συνδικαλιστικό κίνημα επιδιώκεται να λύνονται στα δικαστήρια, διαλύοντας κάθε έννοια διαλόγου και αντιπαράθεσης στα πλαίσια του κινήματος.

Να πάρουν την απάντηση που πρέπει

Είναι προφανές ότι πρόκειται για μια ανοιχτή προσπάθεια εκφοβισμού όσων αντιδρούνε! Δεν είναι τυχαίο ότι το εξώδικο στοχοποιεί εργαζόμενους της ΕΛΒΟ που αντιδρούν στα σχέδια του ξεπουλήματος της (για την ΕΛΒΟ διαβάστε γενικά για την υπόθεση εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/elbo-an-itan-trapeza-tha-tin-eixane-sosei/ και για τις τελευταίες εξελίξεις εδώ: https://xekinima.org/arthra/view/article/i-elbo-gia-na-sothei-prepei-na-perasei-stin-koinonia-kai/).

Η συνδικαλιστική γραφειοκρατία πρέπει να πάρει το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι δεν θα ανεχτούν τέτοιες απειλές. Αν αυτοί δεν είναι διατεθειμένοι να οργανώσουν τους αγώνες, πρέπει να πάρουν το μήνυμα ότι οι εργαζόμενοι, αργά ή γρήγορα, θα τους παραμερίσουν και θα τους καταδικάσουν ως δούρειους ίππους κυβέρνησης και εργοδοτών μέσα στο εργατικό κίνημα!

Όλα τα μαχητικά συνδικάτα, όλοι οι αγωνιστές συνδικαλιστές, τα κόμματα και οι οργανώσεις της Aριστεράς, πρέπει να απαντήσουν σε αυτές τις προκλήσεις! Το δικαίωμα της κριτικής σε αυτούς που ξεπουλάνε τους αγώνες είναι αδιαπραγμάτευτο! Ταυτόχρονα, η καλύτερη απάντηση στην συνδικαλιστική γραφειοκρατία είναι η οργάνωση των αγώνων από τα κάτω, παρά και ενάντια στη θέληση τους!

_________________
[1] Η «Πρωτοβουλία για την ενότητα εργαζομένων ΕΛΒΟ» αποτελείται από εργαζόμενους που κινούνται στο χώρο της Aριστεράς και των αγώνων

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,147ΥποστηρικτέςΚάντε Like
647ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,109ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα