Προβλήματα και αποχωρήσεις στη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών

Του Δημήτρη Πανταζόπουλου

Η επιστολή αποχώρησης των Λ. Απέκη και Γ. Μαΐστρου από τη συσπείρωση πανεπιστημιακών (ΣΥΣ) επιβεβαίωσε με το πιο ξεκάθαρο τρόπο το γεγονός ότι στο εσωτερικό της παράταξης υπάρχουν μία σειρά από προβλήματα.

Η φτώχεια φέρνει γκρίνια;

Εύκολα θα μπορούσε κανείς να πιστέψει ότι η αποχώρηση των 2 πανεπιστημιακών είναι αποτέλεσμα της ήττας της ΣΥΣ στις τελευταίες εκλογές της ΠΟΣΔΕΠ αλλά κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Η πραγματικότητα είναι ότι εδώ και 2 περίπου χρόνια στο εσωτερικό της ΣΥΣ υπάρχουν διαφωνίες τόσο όσον αφορά την τακτική της παράταξης όσο και για την συνολική πολιτική της πορεία. Τέτοιες διαφωνίες ήταν πχ οι διαφορές στις μεθόδους πάλης τον καιρό των κινητοποιήσεων και ιδιαίτερα το ζήτημα της συνέχισης ή μη της απεργίας διαρκείας. Οι δύο αποχωρήσαντες άλλωστε ενώ αποτελούσαν τη δημόσια εικόνα τόσο της ΣΥΣ όσο και της ΠΟΣΔΕΠ δεν ήταν καν υποψήφιοι στο τελευταίο συνέδριο, γεγονός που σίγουρα δεν βοήθησε τη ΣΥΣ. Μπορεί οι δυο αποχωρήσαντες να έχουν σε ένα βαθμό δίκιο όταν στην επιστολή τους αναφέρουν ότι η μη κάθοδός τους ήταν αποτέλεσμα μεθοδεύσεων αφού επιχειρήθηκε να μην κατέβουν στις εκλογές για να μην στοχοποιηθούν τόσο από τους αντιπάλους της ΣΥΣ όσο και για να μην υπάρξουν αντιδράσεις από όσους διαφωνούσαν μαζί τους μέσα στη ΣΥΣ. Αυτό όμως δεν δικαιολογεί σε καμία περίπτωση και την δική τους άρνηση να κατέβουν στις εκλογές. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι η μη κάθοδος του προέδρου και του αντιπροέδρου της απερχόμενης διοίκησης της ΠΟΣΔΕΠ αποτέλεσε πλήγμα στην εκλογική μάχη της ΣΥΣ.

Οι ευθύνες του ΣΥΝ

Από την άλλη, ένα είναι σίγουρο: η ηγεσία του ΣΥΝ φέρει τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στην οποία βρίσκεται σήμερα η ΣΥΣ. Είναι αδιανόητο ένα κομμάτι του ΣΥΝ να έχει αναλάβει εργολαβικά την υπεράσπιση της κυβερνητικής πολιτικής στα πανεπιστήμια από την εποχή του κινήματος ενάντια στην αναθεώρηση του άρθρου 16. Όσο η ηγεσία του ΣΥΝ δεν αποφασίζει να σπάσει με τις λογικές της κεντροαριστεράς και της συνδιαχείρισης που οδήγησαν την ΑΡΜΕ να συμπράξει με το ΠΑΣΟΚ και τη δεξιά στις τελευταίες εκλογές τόσο θα βρίσκουν επιχειρήματα, τα οποία μάλιστα είναι πολύ λογικά, όλοι όσοι θέλουν να κατηγορήσουν συλλήβδην τον ΣΥΡΙΖΑ για κεντροαριστερές λογικές.

Σε μεγάλο βαθμό η κρίση που περνάει σήμερα η ΣΥΣ είναι αποτέλεσμα λανθασμένων επιλογών της προηγούμενης περιόδου. Από τη μία η διοίκηση των Απέκη ? Μαΐστρου έκανε λάθη αφού σε πολλές περιπτώσεις δεν έλαβαν υπόψη τους τις διαφορετικές απόψεις στο εσωτερικό της ΣΥΣ. Πολλά μέλη της παράταξης έχουν κατ? επανάληψη υποστηρίξει ότι αν και σε συσκέψεις παίρνονταν συγκεκριμένες αποφάσεις η ηγεσία της ΠΟΣΔΕΠ έπραττε κατά το δοκούν. Από την άλλη όμως, τόσο η ύπαρξη του δεξιού κομματιού του ΣΥΝ όσο και η άρνηση των υπολοίπων να διαχωρίσουν ξεκάθαρα τη θέση τους, δημιούργησε αξεπέραστα προβλήματα.

Τι γίνεται τώρα;

Η ΣΥΣ πηγαίνει στην συνδιάσκεψή της στις 16-17 Μάη λαβωμένη από τις τελευταίες εξελίξεις αφού δεν είναι μόνο η αποχώρηση των Απέκη ? Μαΐστρου, που από μόνη της είναι πολύ σημαντική, αλλά και η αποστράτευση μιας σειράς στελεχών που είχαν δώσει τη μάχη ενάντια στη αναθεώρηση του άρθρου 16 και σήμερα είναι απογοητευμένοι και προδομένοι από την όλη κατάσταση.

Σε μια περίοδο που η κυβέρνηση σε αγαστή συνεργασία με τη νέα διοίκηση της ΠΟΣΔΕΠ επιχειρεί να διαλύσει ότι έχει μείνει όρθιο στο δημόσιο πανεπιστήμιο, η αριστερά πρέπει να απαντήσει ενωμένη και δυναμική. Δεν γνωρίζουμε αν είναι δυνατό να ανακληθούν οι αποχωρήσεις των συντρόφων που έχουν φύγει αλλά κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ χρήσιμο για το κίνημα της εκπαίδευσης. Στο διήμερό της η ΣΥΣ πρέπει να συζητήσει ειλικρινά και σε βάθος τα προβλήματα που έχουν προκύψει αλλά και να τραβήξει ξεκάθαρες διαχωριστικές γραμμές απέναντι στην ΑΡΜΕ και παρόμοιες λογικές. Σήμερα είναι αναγκαίο η παράταξη που για 30 χρόνια υπερασπίστηκε δυναμικά το δημόσιο πανεπιστήμιο να συνεχίσει ενωμένη και δυναμική.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής