Που θα πάει και το νέο δάνειο; Στους τραπεζίτες – τοκογλύφους

Του Τάκη Γιαννόπουλου

Πίσω από τις διλημματικές πομφόλυγες του τύπου «δάνειο ή χρεοκοπία» κρύβεται μια πολύ απλή πραγματικότητα που έντεχνα κρύβεται από συγκυβέρνηση-τρόϊκα και ΜΜΕ: στο ερώτημα που θα πάνε τα 130 δις της νέας δανειακής σύμβασης, που για να μας τα δώσουν οι δανειστές μας μας ζητάνε να περάσουμε 2-3 δεκαετίες του Α. Βαρθολομαίου, η απάντηση είναι απλή και ταυτόχρονα εξοργιστική: στους ίδιους και με τόκους.

Θα μπορούσε κάποιος να αντιτείνει ότι εμείς είμαστε κακοπροαίρετοι προκατειλημένοι μαρξιστές.

Ας δούμε λοιπόν πως απαντάνε στην ίδια ερώτηση μερικοί -υπεράνω υποψίας για σχέση με το μαρξισμό και αναμφισβήτητου κύρους για το κεφάλαιο- σχολιαστές:

«Το μεγαλύτερο μέρος του δανείου που μας παραχώρησε η τρόικα δόθηκε για να πληρωθούν στο άρτιο τόκοι και χρεολύσια.» (Στ. Λυγερός – ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 27-1-2012)

«βασιζόμαστε τώρα σε ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να «πεθάνει στη λιτότητα» προκειμένου να πληρώσει τους ξένους πιστωτές της, χωρίς πραγματικό φως στο τούνελ» (Π. Κρούγκμαν νομπελίστας οικονομολόγος 7-2-2012)

«Είναι πλέον σαφές ότι η συμφωνία που διαπραγματεύονται εδώ και μέρες η τρόικα και η ελληνική κυβέρνηση δεν πρόκειται να σώσει την Ελλάδα και ότι απλά θα καθυστερήσει την πτώχευση της χώρας, προκαλώντας νέα δεινά στους πολίτες της.» (περιοδικό Spiegel 7-2-12)

Όταν μιλούν οι αριθμοί

ΤΟΚΟΙ – ΧΡΕΟΛΥΣΙΑ

(προϋπολογισμός 2012)

δαπάνες για καταπτώσεις εγγυήσεων

 

1,623

 

τόκοι & λοιπές δαπάνες δημόσιου χρέους

 

12,750

 

χρεολύσια μεσομακροπρόθεσμου δανεισμού

 

41,900

 

χρεολύσια βραχυπρόθεσμου δανεισμού

 

25,000

 

υποχρεώσεις φορέων γενικής κυβέρνησης

 

6,000

 

δαπάνες εξυπηρέτησης δημοσιας πίστης

 

215

 

δαπάνες εξυπηρέτησης εξοπλιστικών προγραμμμάτων

 

1,000

 

ΣΥΝΟΛΟ

 

88,488

 

1) τα ποσά σε δις ευρώ

2) Πηγή: πίνακας 3.9 του Κρατικού προϋπολογισμού 2012, σελ. 57

O παραπάνω πίνακας πιστοποιεί διά χειρός Βενιζέλου και συγκυβέρνησης την αλήθεια. Μόνο για τα 2012 θα δώσουμε για τοκοχρεολύσια 88.5 δις ευρώ δηλαδή πάνω από το μισό κρατικό προϋπολογισμό. Το 2011 σύμφωνα με τα στοιχεία του υφυπουργού Οικονομικών Φ. Σαχινίδη δώσαμε για τον ίδιο λόγο 63.6 δις. ευρώ. Συνολικά μέσα σε 2 χρόνια δώσαμε ή θα δώσουμε για τοκοχρεολύσια 152.1 δις ευρώ δηλαδή πολύ περισσότερα από τα 130 δις της νέας δανειακής σύμβασης που μας καλούν να υπογράψουμε δήθεν για να πληρωθούν οι μισθοί και οι συντάξεις, οι οποίοι μετά βίας ξεπερνάνε τα 20 δις ευρώ σύμφωνα με τον προ νέων περικοπών προϋπολογισμό του 2012.

Και τα 110 δις του πρώτου μνημονίου;

Όσο για τα 110 δις του πρώτου μνημονίου αυτά δεν φτάνουν ούτε για τα λεφτά που δώσαμε ή ετοιμαζόμαστε να δώσουμε στους έλληνες τραπεζίτες. Συνολικά 108 δις πήραν -είτε με τη μορφή ζεστού χρήματος είτε εγγυήσεων- οι κακόμοιροι έλληνες τραπεζίτες από το 2008 μέχρι σήμερα από τον κρατικό κορβανά, δηλαδή τα χρήματα του ελληνικού λαού. Και τώρα θα πάρουν από τη νέα σύμβαση άλλα 30 δις ζεστό χρήμα για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών δηλαδή θα τους δώσουμε λεφτά για να μην καταρρεύσουν. Και δεν θα τους πειράξουμε τη διοίκηση των τραπεζών που θα παραμείνει στους «φερέλπιδες» ιδιώτες (Κωστόπουλος, Σάλλας, Λάτσης κοκ). Μια χρήσιμη λεπτομέρεια: με τα 30 δις το ελληνικό δημόσιο μπορούσε να αγοράσει πολλές φορές όλες τις τράπεζες με βάση την καταβαραθρωμένη αξία τους στην χρηματιστηριακή αγορά.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ: Βαρβαρότητα χωρίς ελπίδα

Όσες θυσίες και να κάνουμε το τούνελ στην άκρη του κρύβει βαρβαρότητα χωρίς τέλος. Όταν πρόκειται για τους τραπεζίτες τα κράτη βρίσκουν αμέσως χρήματα.

7.7 τρις δολ έδωσε η ομοσπονδιακή τράπεζα των ΗΠΑ με τη μορφή δανείων ή εγγυήσεων μέχρι το Μάρτη του 2009 για να σώσει το αμερικάνικο τραπεζικό σύστημα. (σύμφωνα με το Bloomberg).

489 δις ευρώ έδωσε τον Δεκέμβρη η ΕΚΤ σε 523 τράπεζες της ευρωζώνης με τη μορφή τριετών δανείων και επιτόκιο 1% για να δανείσουν αυτές με τη σειρά τους κράτη ολόκληρα –μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα- με ληστρικά επιτόκια πάνω από 4-5%. (ΕΠΙΚΑΙΡΑ 18-1-12)

Όταν πρόκειται για λαούς τότε χρήματα δεν υπάρχουν προκειμένου να αναγκαστούν να οδηγηθούν σε ένα πρωτοφανή εργασιακό και κοινωνικό μεσαίωνα που λίγοι μπορούσαν να φανταστούν ακόμα και λίγα χρόνια πριν.

Το αποτέλεσμα 2 χρόνων μνημονίου για την Ελλάδα είναι: Πάνω από 1 εκατομμύριο επίσημα άνεργοι, πάνω από 3 εκατομμύρια επίσημα φτωχοί και το χρέος από το 138,8% του ΑΕΠ στο τέλος του τρίτου τριμήνου του 2010 πήγε  στο 159,1% στο αντίστοιχο τρίμηνο του 2011 σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Eurostat (ΗΜΕΡΗΣΙΑ 6-2-12).

Ενώ σύμφωνα με τις προβλέψεις των ίδιων των τροϊκανών στην καλύτερη περίπτωση και αφού έχουν εφαρμοστεί όλα τα μέτρα που θέλουν, το 2020 θα μας βρει με όσο χρέος είχαμε το 2009 που μπήκαμε στην εποχή του μνημονίου δηλαδή 120% του ΑΕΠ.

Στην πραγματικότητα το  πραγματικό δίλημμα για την κοινωνία και τους εργαζόμενους είναι: θα ματώσουμε για να πληρώνουμε τους τοκογλύφους ή θα αρνηθούμε να πληρώσουμε τους διεθνείς και εγχώριους νταβατζήδες αξιοποιώντας αυτά τα τεράστια ποσά για μισθούς, συντάξεις, υγεία, παιδεία, δημόσιες επενδύσεις κοκ

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,247ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα