Που συμμετέχει και τι ψηφίζει το «Ξ»

Τοπική αυτοδιοίκηση – στηρίζουμε αριστερά μαχητικά ψηφοδέλτια

Το πρώτο κριτήριο σ’ αυτές τις εκλογές είναι να περάσουν οι δήμοι και οι περιφέρειες στα χέρια της Αριστεράς. Από τη στιγμή που η Αριστερά αρνείται να συνεργαστεί για την επίτευξη αυτού του σκοπού, ο ΣΥΡΙΖΑ γίνεται η πρώτη επιλογή στην πρόταση για ψήφο καθώς και για τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτιά του – παρά την όποια κριτική στα ελλείμματα και τις αδυναμίες.

Ασφαλώς όμως η μαζικότητα δεν αποτελεί το μοναδικό κριτήριο. Η πολιτική κατεύθυνση και τα χαρακτηριστικά των δημοτικών κινήσεων έχουν επίσης σημασία. Και δυστυχώς σε πάρα πολλές περιπτώσεις ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε τις πόρτες του σε «κάθε καρυδιάς καρύδι», σε κάθε καιροσκόπο και σε κάθε λαμόγιο που πηδάει απ’ το καράβι του ΠΑΣΟΚ που βυθίζεται για να εκλεγεί με τον ΣΥΡΙΖΑ και να διατηρήσει έτσι τα προνόμια που απολαμβάνει χρόνια και δεκαετίες. Πρόκειται για καταστροφικές επιλογές από τη μεριά της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ γιατί, μ’ αυτό τον τρόπο δεν «ριζοσπαστικοποιεί» τους ΠΑΣΟΚους, αλλά πασοκοποιεί τον ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, εκεί που ο ΣΥΡΙΖΑ κάνει τέτοιου είδους τραγικά για την Αριστερά «ανοίγματα» το «Ξ» αρνείται τη συνεργασία. Επιλέγει την κοινή κάθοδο ή συνεργασία με την υπόλοιπη Αριστερά, πράγμα που στην πράξη σημαίνει συνεργασία με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ (με δεδομένη τη μόνιμη άρνηση του ΚΚΕ).

Μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ

Σαν αποτέλεσμα αυτής της γενικής προσέγγισης , σε μια σειρά δήμους και περιφέρειες το «Ξ» συμμετέχει με υποψήφιους σε δημοτικές κινήσεις που στηρίζονται από τον ΣΥΡΙΖΑ όπως Δήμος Αθήνας, Δήμος Ν. Ιωνίας, Δήμος Θεσσαλονίκης, Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Δήμος Θερμαϊκού, Δήμος Εύοσμου-Κορδελιού, Δήμος Συκεών-Νεάπολης, Δήμος Βόλου, κλπ (αναλυτικά οι υποψήφιοι στις σελ 4 & 5).

Μαζί με την ΑΝΤΑΡΣΥΑ

Σε άλλες περιπτώσεις το «Ξ» συμμετέχει ή συνεργάζεται με σχήματα που στηρίζονται από την ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Όπως στου Ζωγράφου, την Πετρούπολη και τη Δάφνη στην Αθήνα, το δήμο Θέρμης στη Θεσ/νίκη και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου απέναντι στον μνημονιακό Βουδούρη (δείτε σελ 4 & 5)

Στήριξη σε ενωτικά αριστερά ψηφοδέλτια

Τέλος στηρίζει ενεργά, παρότι χωρίς να συμμετέχει με υποψήφιους, ένα αριθμό σχημάτων που έχουν δώσει δείγματα ενωτικής και μαχητικής στάσης όλη την προηγούμενη περίοδο. Μερικά τέτοια σχήματα είναι: Αντίσταση με τους πολίτες του Χαλανδρίου (Σ. Ρούσσος) Δύναμη Πολιτών στη Νέα Φιλαδέλφεια – Χαλκηδόνα (Άρης Βασιλόπουλος) Κόντρα στο Ρεύμα, Κίνηση Πολιτών σε Νίκαια – Ρέντη (Κώστας Παπαδόπουλος) Δημοτική Ριζοσπαστική Αριστερή Συσπείρωση στα Γιάννενα (Σ. Σκοπούλης) Λιμάνι της Αγωνίας στον Πειραιά (Θοδωρής Δρίτσας) Δίκτυο Πολιτών Χολαργού – Παπάγου (Π. Ζήκας) Αριστερό Σχήμα Ιλίου (Π. Κουτσιανάς) Αγωνιστική Συνεργασία στο Δήμο Ελληνικού – Αργυρούπολης (Χρήστος Κορτζίδης) κλπ.

Ευρωεκλογές – ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ

Για τις ευρωεκλογές το «Ξ» καλεί σε ψήφο στον ΣΥΡΙΖΑ. Παρά την κριτική που ασκούμε τακτικά και αρκετά σκληρά στη γραμμή που έχει χαράξει η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ, η ψήφος προς τον ΣΥΡΙΖΑ είναι ο μόνος πρακτικός τρόπος που έχει το μαζικό κίνημα για να επιφέρει ένα σκληρό κτύπημα στους κυβερνώντες και να ανοίξει το δρόμο για την ανατροπή τους και για την εκλογή μιας κυβέρνησης της Αριστεράς.

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι πρώτη δύναμη στις ευρωεκλογές αυτό θα αποτελεί θρίαμβο για τους Μνημονιακούς, οι οποίοι θα προετοιμάζονται για μια δεύτερη 4ετία βαρβαρότητας. Αντίθετα, μια νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αν είναι αρκετά καθαρή και μεγάλη, μπορεί να ανοίξει το δρόμο για μια κυβέρνηση της Αριστεράς με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ.

Μια τέτοια κυβέρνηση ακόμα κι αν δεν έχει το σθένος να προχωρήσει στις μεγάλες ανατροπές και συγκρούσεις που απαιτούνται με το κατεστημένο, θα δημιουργήσει καινούργιες συνθήκες που θα ευνοούν την διεκδικητική πάλη των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Συνθήκες, που θα δώσουν από τη μια ανάσα στην κοινωνία και από την άλλη ώθηση στους αγώνες για να αποτραπούν νέες επιθέσεις του κεφαλαίου και να πάρουμε πίσω αυτά που έχουμε χάσει. Αντικειμενικά, με δεδομένη και την αρνητική στάση της υπόλοιπης Αριστεράς, το καθήκον για μια κυβέρνηση της Αριστεράς πέφτει στον ΣΥΡΙΖΑ, γι’ αυτό και η ψήφος σ’ αυτόν είναι η πιο σωστή επιλογή.

Τη μάχη των ευρωεκλογών το «Ξ» τη δίνει σε πανευρωπαϊκό επίπεδο μαζί με τα άλλα κόμματα και οργανώσεις που συμμετέχουν στην Επιτροπή για μια Διεθνή (οργάνωση) των Εργαζομένων – CWI. Παλεύουμε ενάντια στις πολιτικές του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, ενάντια στην Ευρώπη του κεφαλαίου και των πολυεθνικών, για μια σοσιαλιστική ομοσπονδία των ευρωπαϊκών λαών: δημοκρατική, ισότιμη, εθελοντική, στην υπηρεσία των εργατικών και λαϊκών στρωμάτων.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,236ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα