Που οφείλονται οι τυφώνες;

Του Κρίτωνα Γούζιου

Τόκιο 20 Οκτωβρίου: ένας καταστροφικός τυφώνας διαπέρασε τα κύρια νησιά της Ιαπωνίας. Ο τυφώνας Tokaga (Σαύρα) αφαίρεσε την ζωή 30 ανθρώπων και τραυμάτισε εκατοντάδες. Εκτός από ανθρώπινες απώλειες και πανικό ο τυφώνας προκάλεσε και τεράστια κύματα και πλημμύρες (τροπική καταιγίδα) με αποτέλεσμα να αγνοούνται 40 άνθρωποι. Ακυρώθηκαν επίσης 937 πτήσεις και ταλαιπωρήθηκαν 127 χιλ. επιβάτες. Σταμάτησε η λειτουργία του τραίνου «σφαίρα» και μάλιστα στην κομβική γραμμή Οσάκα – Τόκιο. Η πολυεθνική Toyota Motors σταμάτησε την λειτουργία 12 εργοστασίων της για 2 μέρες! Οι πρώτοι 9 τυφώνες σκότωσαν 102 και τραυμάτισαν 1991 ανθρώπους αφήνοντας επίσης 13 αγνοούμενους και προκαλώντας υλικές ζημιές 4 δις δολαρίων, σύμφωνα με τις Ιαπωνικές αρχές και τις Ιαπωνικές ασφαλιστικές εταιρείες.

Ο Tokage ήταν ο πιο καταστροφικός τυφώνας της δεκαετίας και αυτή η τροπική καταιγίδα που δημιούργησε τον Tokage, τον 10ο τυφώνα της φετινής χρονιάς μόνο στην Ιαπωνία, έσπασε το προηγούμενο ετήσιο ρεκόρ των 6! Ο αριθμός των τυφώνων που χτύπησαν στην Ιαπωνία είναι ο μεγαλύτερος από το 1551, από τότε δηλαδή που άρχισε η Ιαπωνία να κρατάει αρχείο.

Το ερώτημα που τίθεται είναι αν το παγκόσμιο φαινόμενο των τυφώνων έχει άμεση σχέση με το φαινόμενο του θερμοκηπίου, δηλαδή τις κλιματικές αλλαγές. Σε μια συνέντευξη του, ο πρόεδρος του τμήματος των τυφώνων της Ιαπωνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας δήλωσε τα εξής: "Δεν μπορούμε να πούμε με σιγουριά αν αυτή η ασυνήθιστη δραστηριότητα του φαινομένου των τυφώνων οφείλεται στο φαινόμενο του θερμοκηπίου. Η αύξηση της θερμοκρασίας είναι ένα σημαντικό στοιχείο για την γέννηση ενός τυφώνα, αλλά υπάρχουν και άλλα στοιχεία".

Όμως σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, η αύξηση της θερμοκρασίας της θαλάσσιας επιφάνειας οφείλεται σχεδόν αποκλειστικά στο φαινόμενο του θερμοκηπίου! Άλλες επιστημονικές έρευνες έδειξαν ότι οι 26 φετινοί τυφώνες που χτύπησαν ανά τον κόσμο (Αμερική, Ιαπωνία, νησιά όλων των Ωκεανών, Αυστραλία κλπ.) είχαν αυξημένη συνολική ταχύτητα κατά 21,4% και συνέδεσαν το φαινόμενο του θερμοκηπίου με αυτό! Επομένως, αν συνεχιστεί αυτή η αλόγιστη αύξηση των ρύπων απ’ όλες τις χώρες του κόσμου, εκτός από τις δραματικές κλιματικές αλλαγές (χειροτέρευση του φαινομένου του θερμοκηπίου) θα ενισχύσουν και τους τυφώνες.

Αλλά οι καπιταλιστικές κυβερνήσεις και κατ’ επέκταση οι πολυεθνικές εταιρείες δεν μπορούν να σταματήσουν να καταστρέφουν αλόγιστα το περιβάλλον και να δώσουν πρωταρχική σημασία στην ασφάλεια και την καλυτέρευση της ζωής των εργαζομένων, αψηφώντας το κέρδος. Ούτε καν να εφαρμόσουν ή έστω να επικυρώσουν το Πρωτόκολλο του Κιότο (προβλέπει τη μείωση παραγωγής των ρύπων) δεν δέχονται.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
411ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα