Που βρίσκονται σήμερα οι Συμβασιούχοι και οι εργαζόμενοι στην Καθαριότητα στο Δήμο Αθήνας;

Της Αρετής Δήμου(*)

Σχεδόν ένας χρόνος έχει περάσει από την κατάληψη του Δημαρχιακού Μεγάρου της πλατείας Κοτζιά και η κατάσταση για τους Συμβασιούχους στο Δήμο της Αθήνας είναι ίδια και χειρότερη, παρά τις τότε διαβεβαιώσεις των συνδικαλιστικών ηγεσιών περί «δικαίωσης και νίκης»!

Όσοι δεν έχουν δει την έξοδο οδηγούμενοι στην ανεργία έχουν παραμείνει στην εργασία τους με προσωρινές δικαστικές αποφάσεις, εκ των οποίων οι περισσότερες εκκρεμούν, πράγμα που σημαίνει ότι το μέλλον τους διαγράφεται εντελώς αβέβαιο…

Το ίδιο ισχύει και για τους εργαζόμενους στην καθαριότητα οι οποίοι, απ’ ότι φαίνεται, το επόμενο διάστημα θα έχουν να αντιμετωπίσουν ακόμη μεγαλύτερα προβλήματα μιας και η αποκομιδή αποβλήτων είναι στο στόχαστρο της κυβέρνησης και της Περιφέρειας.

Η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής προωθούν την ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών, η οποία στο βαθμό που γίνει πραγματικότητα θα σημάνει ότι χιλιάδες εργαζόμενοι στον τομέα της καθαριότητας των ΟΤΑ θα απολυθούν. Η ιδιωτικοποίηση της διαχείρισης των σκουπιδιών θα ξεκινήσει με τη δημοπράτηση τεσσάρων μονάδων «επεξεργασίας» των σκουπιδιών στην Αττική (πρόκειται κατά κύριο λόγο για μονάδες καύσης των απορριμμάτων). Την απόφαση για την παραχώρηση των τεσσάρων μονάδων διαχείρισης απορριμμάτων σε ιδιώτες τυπικά λαμβάνει ο ΕΔΣΝΑ (Εννιαίος Διαβαθμιστικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής) πρόεδρος του οποίου είναι ο περιφερειάρχης Αττικής Γ. Σγουρός. Μέχρι στιγμής όλες οι συνεδριάσεις του ΕΔΣΝΑ για το συγκεκριμένο θέμα έχουν αναβληθεί λόγω μη απαρτίας του Δ.Σ.

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ  εξαπέλυε κατηγορίες εναντίον του Γ. Σγουρού αποκαλώντας τον (σωστά) «αυτοκράτορα και υπερασπιστή των Εθνικών μας Εργολάβων» και έβγαζε ανακοινώσεις για κινητοποιήσεις κάθε φορά που συγκαλούταν Δ.Σ. λέγοντας πόσο είναι

«αποφασισμένοι με κάθε τρόπο να αποτρέψουν και να ακυρώσουν και αυτή την παραλλαγή  του σχεδίου κατάργησης του Δημοσίου και Κοινωνικού χαρακτήρα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των απολύσεων χιλιάδων εργαζομένων και την οικονομική επιβάρυνση των πολιτών»

Εν τούτοις, καλούσε μόνο σε στάσεις εργασίας και συγκέντρωση έξω από το χώρο διεξαγωγής της συνεδρίασης του ΕΔΣΝΑ! Κατάγγειλε δε και τη στάση της συνδικαλιστικής ηγεσίας του σωματείου των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ (ελέγχεται από την ΠΑΣΚΕ) που απροκάλυπτα συμμετείχε στη συνεδρίαση και όχι στην κινητοποίηση!

Στο ίδιο  μήκος κύματος κινήθηκε και η ανακοίνωση του σωματείου καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων του οποίου την ηγεσία έχει η ΔΑΚΕ:

«Μόνο η μαζική παρουσία των εργαζομένων μπορεί να σταθεί ανάχωμα στα σχέδια των μεγαλοεργολάβων που σκοπό έχουν τόσο το κέρδος όσο και την εξαφάνιση του δημοσίου τομέα. Έχουμε σήμερα παρουσία για να έχουμε εργασία» έλεγε η ανακοίνωση.

Τι πραγματικά έκαναν όμως; Φρόντισαν να αναρτηθεί η ανακοίνωση μόνο στο αμαξοστάσιο της Ιεράς Οδού και όχι σε όλους τους χώρους εργασίας, να μην ενημερωθούν όλοι οι εργαζόμενοι και όσοι είχαν ενημερωθεί από συναδέλφους τους είτε τους άλλαζαν ωράριο εργασίας προκειμένου να μην μπορούν να συμμετέχουν στην κινητοποίηση είτε τους καλούσαν μεν να είναι παρόντες έξω από το υπουργείο στις 2 η ώρα αλλά στις 2.30 έπρεπε να είναι στο πόστο τους αφού το σωματείο ούτε απεργία δεν είχε βγάλει ούτε στάση εργασίας!!!

Για άλλη μια φορά ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ παίζουν το γνωστό παιγνίδι… Ενώ η κυβέρνηση και η Τρόικα έχουν βαλθεί να καταργήσουν κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος οι εργατοπατέρες, εξυπηρετώντας τα συμφέροντα και προνόμια που τους προσφέρει η «καρέκλα» τους, κάνουν τα πάντα για να γίνει όσο πιο αναίμακτα γίνεται. Προσπαθούν να καταπνίξουν κάθε προσπάθεια σοβαρής και οργανωμένης αντίστασης των εργαζομένων και οι… κινητοποιήσεις στις οποίες καλούν είναι για τον «τύπο» και προς εκτόνωση.

Είναι δεδομένο κι αυτό γίνεται καθαρό σε όλο και περισσότερους εργαζόμενους, ότι μόνο με κινητοποιήσεις διαρκείας μπορεί το εργατικό κίνημα να νικήσει, παρακάμπτοντας τις πουλημένες γραφειοκρατικές συνδικαλιστικές ηγεσίες, με οργάνωση από τα κάτω και με συντονισμό γιατί όπως έχουν δείξει όλοι οι αγώνες μέχρι τώρα, κανείς δε μπορεί να κερδίσει μόνος του.

_______________________________________

(*) Η Αρετή Δήμου ήταν συμβασιούχος στο Δήμο Αθήνας και μέλος του Συντονιστικού Κατάληψης του Δημαρχείου τον Μάρτη του 2011
7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,105ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
407ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής