Ποτέ ξανά φασισμός! Επιτροπές σε κάθε γειτονιά ενάντια στη φτώχεια, την ανεργία & την απειλή των φασιστών

Το κείμενο σε pdf εδώ

Κάποτε οι προπαππούδες και προγιαγιάδες μας ήταν κι αυτοί μετανάστες και πρόσφυγες -και “λαθραίοι” επίσης. Και πέρασαν μια κόλαση… Παραθέτουμε χαρακτηριστικό απόσπασμα για τους Έλληνες στην Αμερική:

«Οι Έλληνες συνήθως αποκλείονταν από τα στρατόπεδα εργατών που προορίζονταν για “λευκούς” κι ήταν υποχρεωμένοι να κατασκηνώνουν μαζί με άλλες ανεπιθύμητες μειονότητες. […] Συνηθισμένες ήταν οι αποφάσεις δημοτικών αρχών, οι οποίες επέβαλλαν διακρίσεις εις βάρος Ελλήνων, Μεξικανών, Ασιατών και Αφρο-Αμερικανών. Στο Ποκατέλο του Αϊντάχο, π.χ., οι Έλληνες ήταν υποχρεωμένοι να περιορίζονται σε ειδικά τμήματα των θεάτρων και τους απαγορευόταν να ζήσουν στις περισσότερες από τις γειτονιές. Οι αντιδράσεις πολλών γηγενών Αμερικανών εκφράζονταν με την ταμπέλα που έβλεπε κανείς το 1913 σε ένα καλιφορνέζικο εστιατόριο: “Αμιγές αμερικανικό. Όχι ποντίκια. Όχι Έλληνες”».

(Dan Georgakas, Greek Αmerica at work, Labor Resource Center, Ν. Υόρκη 1992, “Ιός”, 2.7.2000).

__________

###YOUTUBEVIDEO###

Επί μέρες η Χρυσή Αυγή επέβαλε τον φασιστικό «νόμο και τάξη» σε μεγάλο μέρος του κέντρου της Αθήνας. Με αφορμή την απάνθρωπη δολοφονία του Μ. Καντάρη ξυλοκόπησαν και μαχαίρωσαν όποιον άνθρωπο με διαφορετικό χρώμα βρέθηκε μπροστά τους. Το μένος τους ξέσπασαν ακόμα και πάνω σε όποιους Έλληνες τόλμησαν να διαμαρτυρηθούν ή προσπάθησαν να σταματήσουν αυτές τις βιαιότητες! Είναι δυνατό να συμβαίνουν αυτά σε μια χώρα «πολιτισμένη» στον 21ο αιώνα;

Αν επιτραπεί στους νεοφασίστες και την ακροδεξιά να δώσουν τις δικές τους «λύσεις» στα τεράστια κοινωνικά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε, τότε τα εγκλήματα δεν θα έχουν τέλος… Εγκλήματα ενάντια στους μετανάστες, εγκλήματα ενάντια σε κάθε προοδευτικά σκεπτόμενο Έλληνα, εγκλήματα ενάντια στο ελληνικό εργατικό κίνημα.

Γιατί ξέρουμε το ρόλο που έχει παίξει ο φασισμός στην ιστορία του κόσμου, της Ευρώπης και της Ελλάδας. Και ξέρουμε επίσης ότι ο φασισμός ιστορικά, ξεκίνησε κερδίζοντας δυνάμεις «στο όνομα της πατρίδας» και «ενάντια στους ξένους» ή τους «άλλους» για να καταστρέψει τελικά και «την πατρίδα» και τη δημοκρατία, και τις εργατικές και νεολαιίστικες οργανώσεις και τα πάντα…

Φασιστικό πογκρόμ

Τα στοιχεία είναι εφιαλτικά. Από τον Αγ. Παντελεήμονα ως την Ομόνοια και με επίκεντρο την Γ’ Σεπτεμβρίου & Ηπείρου (εκεί όπου δολοφονήθηκε ο Μ. Καντάρης) φασιστικές «περιπολίες» επιβάλλουν τον φασιστικό «νόμο και τάξη». Σε λίγες μέρες:

  • 1 μετανάστης από το Μπαγκλαντέζ νεκρός με 10 (!!) μαχαιριές (Πέμπτη 12/5).

  • Πάνω από 25 μετανάστες στα νοσοκομεία της Αθήνας (Πέμπτη 12/5). Άγνωστος ο αριθμός αυτών που ξυλοκοπήθηκαν αλλά δεν πήγαν στα νοσοκομεία – και είναι πολλοί!

  • 20-30 μαγαζιά μεταναστών δέχονται επίθεση από Χρυσαυγίτες (Πέμπτη 12/5).

  • Εισβολή σε λεωφορείο επί της Γ’ Σεπτεμβρίου και ξυλοκόπημα των μεταναστών επιβατών (Παρασκευή 13/5).

  • Επίθεση με μολότωφ σε σπίτι μεταναστών στου Ρέντη (Τρίτη 10/5).

  • Εισβολή φασιστών και βανδαλισμοί στο Κέντρο Αστέγων του δήμου Αθήνας (Πέμπτη 12/5).

  • 2 μετανάστες ξυλοκοπημένοι σε νοσοκομείο του Ρεθύμνου (Πέμπτη 12/5).

  • Επιθέσεις σε μετανάστες καταγράφηκαν και στην Θεσσαλονίκη (Παρασκευή 13/5).

  • Επιθέσεις στις καταλήψεις “Βίλλα Αμαλία” και “Σκαραμαγκά” (Τετάρτη 11/5, Πέμπτη 12/5 και Δευτέρα 16/5).

Παντού αστυνομία, δίκιο πουθενά…

Αδύνατον να θυμηθούμε πιο πλούσιο αστυνομικό δελτίο, γεμάτο από φασιστική τρομοκρατία…. Αλλά και πιο απροκάλυπτη ανοχή από τις αστυνομικές δυνάμεις, της οποίας την πολιτική ευθύνη φέρνει ακέραια η κυβέρνηση. Για όλα τα παραπάνω δεν έχει γίνει ούτε μισή σύλληψη! Κι ας βούηξε το ίντερνετ από τις φωτογραφίες φασιστών που επιτίθενται με μαχαίρια, κατσαβίδια κ.λ.π., κι από τις φωτογραφίες αστυνομικών που τους αφήνουν να …ολοκληρώσουν το έργο τους!

Κατά τ’ άλλα οι αστυνομικές δυνάμεις χαρακτηρίζονται από υπερβάλλοντα ζήλο όταν αφορά διαδηλωτές (Γ. Καυκάς) ή κινήματα όπως της Κερατέας, αλλά δεν βλέπουν, δεν ακούν, όταν η φασιστική τρομοκρατία μεγαλουργεί στο κέντρο της Αθήνας!

Τα μέτρα της κυβέρνησης – λύση καμιά

Η κυβέρνηση, αφού με περισσή υποκρισία καταδίκασε την βία, ανακοίνωσε 12 σελίδες μέτρα (Δευτέρα 16/5). Φλυαρία, γενικότητες, ανύπαρκτα χρονοδιαγράμματα και χρηματοδότηση, αλλά και δύο κεντρικοί άξονες τα χαρακτηρίζουν.

Σε πρώτο στάδιο ανάθεση στην αστυνομία να “καθαρίσει” το κέντρο με περιπολίες, “σκούπες” κ.λ.π. Και σε δεύτερο στάδιο παράδοση της …αναβάθμισης στις κατασκευαστικές και στις real estate εταιρείες -στους καλούς φίλους της κυβέρνησης. Δυστυχώς τίποτα από τα δύο δεν προμηνύει κάτι θετικό για τους απλούς και καθημερινούς ανθρώπους αυτών των περιοχών.

Η αστυνομία δεν θα μας …σώσει, πολύ απλά γιατί ένα τμήμα της είναι μέρος των κυκλωμάτων και της διαφθοράς, ένα άλλο έχει αδελφικές σχέσεις με τους φασίστες και ένα τρίτο εξαντλεί την αυστηρότητά του σε Έλληνες ή μετανάστες βιοπαλαιστές.

Ενώ το ιδιωτικό κατασκευαστικό κεφάλαιο για να εξασφαλίσει το μεγάλο κέρδος θα επενδύσει σε φαραωνικά και πολυτελή ξενοδοχεία, πολυκαταστήματα, ψυχαγωγικούς χώρους -αφού πρώτα «διώξει» την πλειοψηφία των απλών κατοίκων αυτών των περιοχών.

Ποιοι είναι όμως οι κυβερνώντες μας που θα μας «προστατέψουν»;

Είναι αυτοί που με τις πολιτικές τους δημιούργησαν το πρόβλημα! Είναι αυτοί είναι που ευθύνονται για το Μνημόνιο, που διαλύουν παιδεία, υγεία, εργασιακά δικαιώματα και που ξεπουλούν τα πάντα. Που εκτόξευσαν την ανεργία στο 16% επίσημα και στο πάνω από 40% για τους νέους 15-25 ετών. Που κατακρεουργούν τις δαπάνες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και που οδήγησαν 1 στους 11 κατοίκους της Αττικής (400.000 άτομα) να στρέφονται για βοήθεια σε ιδρύματα, εκκλησίες κ.λ.π. (συσσίτια δήμων, κοινωνικά παντοπωλεία κ.λ.π)(1). Είναι αυτοί οι ίδιοι που παρέχουν άσυλο μόλις στο 0,3% των αιτούντων προσφύγων, και αρνούνται να δώσουν χαρτιά στους χωρίς χαρτιά.

Όλα αυτά μαζί, αποτελούν το κοινωνικό και το οικονομικό έδαφος της αυξημένης εγκληματικότητας. Γι’ αυτό κι αυτοί που καταστρέφουν την κοινωνία είναι απλά αδύνατον να την «προστατέψουν»!

Η φασιστική τρομοκρατία απειλή για τις γειτονιές μας

Οι φασίστες της Χρυσής Αυγής λένε πως αυτοί έχουν τις λύσεις. Είδαμε τι εννοούν: γεμάτα τα νοσοκομεία και τα νεκροταφεία και χιλιάδες συμπολίτες μας -πρόσφυγες, μετανάστες και Έλληνες- τρομοκρατημένοι! Η απάντηση τους στην… εγκληματικότητα και στα κοινωνικά προβλήματα είναι στην πραγματικότητα η απογείωση της φασιστικής εγκληματικότητας!

Τι θα σήμαινε η εξακολούθηση αυτού του κύκλου; Αν το ίδιο πράξουν οι Πακιστανοί, οι Μπαγκλαντέζοι, οι Μαροκινοί κ.λ.π. μετανάστες;;; Υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι αργά ή γρήγορα οι μετανάστες θα καταφύγουν σε ομάδες κρούσης και συμμορίες για να αντιμετωπίσουν τη ρατσιστική βία; Η Χρυσή Αυγή στην πραγματικότητα με τη δράση της ρίχνει τον σπόρο μελλοντικών μικρότερων ή μεγαλύτερων «εμφυλίων» στις γειτονιές μας.

Όμως η δράση της Χρυσής Αυγής των τελευταίων ημερών δεν αποτελεί κεραυνό εν αιθρία. Προηγήθηκαν δεκάδες ατιμώρητες επιθέσεις στην Αθήνα αλλά και στην Ελλάδα. Κι ανάμεσα στους πρωταγωνιστές αυτών των επιθέσεων βρίσκονταν άνθρωποι όπως ο Χ. Ρήγας (υποψήφιος τους στις πρόσφατες τοπικές εκλογές) που συνελήφθη πρόσφατα για διπλή δολοφονία (2).

Η ρίζα του προβλήματος

Η μαζική παρουσία μεταναστών και προσφύγων στην Ελλάδα και άλλες χώρες της Ευρώπης, είναι απλά αναπόφευκτη για όσο καιρό χώρες του 3ου κόσμου θα υποφέρουν από μόνιμη πείνα, πολέμους, δικτατορίες, ιμπεριαλιστικές παρεμβάσεις.

Την τύχη των χωρών του 3ου κόσμου αρχίζει να νοιώθει στο πετσί του και ο Έλληνας εργαζόμενος που βλέπει να διαλύονται κατακτήσεις ενός αιώνα, να συνθλίβεται το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματά του, για χάρη των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ανατροπή των πολιτικών που καταδικάζουν τον 3ο κόσμο σε «ένα ατελείωτο εφιάλτη», η ανατροπή της κυριαρχίας των πολυεθνικών και μιας χούφτας μεγάλων δυνάμεων, πρέπει να αποτελέσει επιδίωξη κάθε ενός και καθεμιάς από ‘μας που θέλει να δει ένα καλύτερο κόσμο.

Μόνο έτσι μπορεί να τεθεί τέρμα στον εφιάλτη της μαζικής προσφυγιάς και μετανάστευσης.

Γιατί αν δεν λυθεί το πρόβλημα στη ρίζα του, κανένας φράκτης, καμία σκούπα και καμία καταστολή δεν πρόκειται να το λύσει.

Πως απαντάμε στα προβλήματα -αυτή είναι η ουσία

Η συζήτηση πρέπει να ξεκινήσει από την αναγνώριση των υπαρκτών προβλημάτων σε περιοχές όπως το κέντρο της Αθήνας – κι όχι μόνο. Μια ήδη υποβαθμισμένη περιοχή, με άθλια δημόσια σχολεία, με μεγάλο πληθυσμό αστέγων, ανέργων ή ανθρώπων χωρίς χαρτιά, με έλλειψη πράσινου, πολιτιστικών ή αθλητικών κέντρων και με εγκατεστημένα τα κυκλώματα τράφικινγκ, ναρκωτικών κ.λ.π., αποτελεί ένα εκρηκτικό μίγμα. Κι απ’ αυτό υποφέρουν Έλληνες και αλλοδαποί γείτονες.

Χωρίς απάντηση σ’ αυτά τα προβλήματα είναι απλά αδύνατο να ανακοπεί η φασιστική τρομοκρατία και η εκλογική τους ενίσχυση (γύρω στο 1,5% στα γκάλοπ). Ποια είναι λοιπόν η απάντηση:

* Αγώνας ενάντια στην φτώχεια, την ανεργία, την υποβάθμιση των γειτονιών μας. Ενάντια στις πολιτικές κυβέρνησης και κεφαλαίου που είναι υπεύθυνες για τη δημιουργία των γκέτο εξαθλίωσης σε λαϊκές-εργατικές γειτονιές. Αυτός ο αγώνας πρέπει να είναι κοινός ανάμεσα σε Έλληνες εργαζόμενους, άνεργους, φτωχούς και μετανάστες.

* Αναβάθμιση των γειτονιών μας! Λεφτά για τους εργαζόμενους, τους ανέργους, το περιβάλλον, την παιδεία, τις ανάγκες της κοινωνίας! Αντί γι’ αυτό η κυβέρνηση προσφέρει διαρκώς απλόχερα στους τραπεζίτες και ξεζουμίζει εμάς για να τους τα δώσει!

* Όχι στην εγκληματική πολιτική της μηδενικής παροχής ασύλου. Κατάργηση της Συνθήκης του Δουβλίνου ΙΙ (3). Ταξιδιωτικά έγγραφα στους πρόσφυγες που επιθυμούν να αιτηθούν άσυλο σε άλλη χώρα.

* Στέγαση-σίτιση-περίθαλψη των προσφύγων, σε συνδυασμό με τη δημιουργία ανθρώπινων χώρων υποδοχής. Που να χρηματοδοτηθούν από αυξημένα κονδύλια της Ε.Ε. προς αυτή την κατεύθυνση, αντί να ξοδεύονται σε πανάκριβες απελάσεις, την Frontex ή για τον φράχτη στον Εβρο.

* Μια δουλειά για κάθε άνθρωπο είναι βασική προϋπόθεση μιας αξιοπρεπούς διαβίωσης. Και αυτό απαιτεί πολιτικές ενάντια στα λουκέτα, τις απολύσεις, την ανεργία και την φτώχεια.

* Αντι-εγκληματικές πολιτικές που θα στοχεύουν στα κυκλώματα τράφικκινγκ, ναρκωτικών και εκμετάλλευσης στέγης και όχι στα θύματα τους.

* Όχι στην ατιμωρησία της αστυνομικής συνεργίας σε ρατσιστικές πράξεις.

* Ενάντια στην ατιμωρησία των ίδιων των φασιστών. Ακόμα και με την απλή εφαρμογή του αστικού νομικού οπλοστασίου η Χρυσή Αυγή θα αδυνατούσε να είναι ένα …νόμιμο πολιτικό κόμμα.

Επιτροπές κατοίκων σε κάθε γειτονιά

Με αυτές τις θέσεις χρειάζεται η συγκρότηση πρωτοβουλιών/επιτροπών των ίδιων των κατοίκων στις γειτονιές της Αθήνας ή άλλων πόλεων που υποφέρουν από παρόμοια προβλήματα.

Για να οργανώσουμε ανοικτές συσκέψεις κατοίκων σε κάθε συνοικία/γειτονιά για την καταγραφή των προβλημάτων αλλά και για την οργάνωση μαζικής δράσης που θα στρέφεται ενάντια στους πραγματικούς υπεύθυνους.

Για να ξεκινήσουμε εκστρατείες ουσιαστικής και πραγματικής ενημέρωσης των κατοίκων κόντρα στην παραπληροφόρηση των ΜΜΕ και να προσεγγίσουμε τους μετανάστες γείτονες για να σπάσουν τον τρόμο τους και να αναπτύξουμε κοινές δράσεις.

Για να απευθυνθούμε στις συνδικαλιστικές ενώσεις των καθηγητών για να αναλάβουν πρωτοβουλίες που θα μετατρέπουν τα σχολεία σε αντιφασιστικές ζώνες.

Για να καλέσουμε τους εργατικούς χώρους, ξεκινώντας απ’ αυτούς που βρίσκονται σε αγώνες, να πάρουν θέση και να συγκροτήσουμε μέτωπο ενάντια στις φασιστικές απειλές.

Για να απαιτήσουμε τα δημοτικά συμβούλια, όλοι οι μαζικοί φορείς και πρώτα η Αριστερά, να τοποθετηθούν ανοικτά και καθαρά πάνω στο θέμα.

Για να προστατέψουμε και να περιφρουρήσουμε συλλογικά τα δημοκρατικά δικαιώματα, αλλά και ανθρώπους και χώρους που στοχοποιούνται από τους φασίστες.

Για να προτάξουμε την πάλη για τα ταξικά ζητήματα, χτίζοντας γέφυρες ενότητας ανάμεσα στους Έλληνες εργαζόμενους και φτωχούς και τους μετανάστες γείτονές μας.

Για να στηρίξουμε κάθε αγώνα που επιχειρεί να ανατρέψει το σύνολο της Μνημονιακής κυβερνητικής και δημοτικής πολιτικής.

Μόνο έτσι μπορούν οι γειτονιές μας να γίνουν πραγματικά καλύτερες και ελεύθερες από φασίστες.

Ο ρόλος της Αριστεράς

Μέχρι στιγμής η Αριστερά έχει περιοριστεί στην καταγγελία, ή στην οργάνωση σπασμωδικών, ασχεδίαστων ή μικροκομματικών δράσεων. Οι όποιες αντιδράσεις παραμένουν τραγικά αναντίστοιχες των γεγονότων.

Αντικειμενικά αν η Αριστερά δεν μπει μπροστά να χτίσει σε κάθε γειτονιά την απάντηση του μαζικού κινήματος, θα φέρει την πολιτική ευθύνη της απραξίας της – και η συνέπεια θα είναι η ενίσχυση των φασιστών. Η λέξη “επείγον” εκφράζει την στιγμή!

Χωρίς συστηματική παρέμβαση και προβολή των τοπικών προβλημάτων, χωρίς ενωτικές πρωτοβουλίες, η Αριστερά θα “προδόσει” για άλλη μια φορά τον ιστορικό της ρόλο.

Οι δημοτικές παρατάξεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ θα έπρεπε να αναπτύξουν πρωτοβουλίες που να απευθύνονται και στο ΚΚΕ – κι ας αναλάβει την ευθύνη η ηγεσία του κόμματος να αρνείται. Αλλά και προς τα κομμάτια εκείνα του αναρχικού χώρου που σέβονται τις επιλογές και τη δημοκρατία του μαζικού κινήματος.

Το βάρος πέφτει στην Αριστερά ευρύτερα και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο. Με την κατανόηση της ευθύνης – ακόμα και σε συμβολικό επίπεδο – να οργανώσει κοινές μαζικές αντιφασιστικές δράσεις, πορείες και γεγονότα. Γιατί ο κατακερματισμός θρέφει τις ήττες του κινήματος και οι ήττες θρέφουν τον ρατσισμό και τους φασίστες.

Αλλά πάνω απ’ όλα η Αριστερά πρέπει να δώσει ταξική, διεθνιστική και σοσιαλιστική απάντηση στην κρίση. Γιατί όσο καιρό παραμένει η εξουσία των πολυεθνικών, των τραπεζιτών και του μεγάλου κεφαλαίου, ο ρατσισμός θα βασιλεύει και ο φασισμός θα καραδοκεί.

Το ΞΕΚΙΝΗΜΑ θα ενισχύσει κάθε ενωτική προσπάθεια και πρωτοβουλία της Αριστεράς σ’ αυτή την κατεύθυνση. Ταυτόχρονα θα παλεύουμε για τη δημιουργία ενός ισχυρού επαναστατικού πόλου που θα δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για την απαλλαγή από την βαρβαρότητα του καπιταλισμού. Στην Ελλάδα και διεθνώς.

__________

  • (2) (http://yregreece.blogspot.com/2011/04/blog-post_19.html).
  • (3) Με τον Κανονισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης «Δουβλίνο ΙΙ» (343/2003) επεβλήθη η πρώτη χώρα εισόδου του αιτούντος άσυλο να αναλαμβάνει την υποχρέωση να φέρει εις πέρας το αίτημα ασύλου του. Πρακτικά ακόμα κι αν ένας πρόσφυγας επιχειρήσει να καταφύγει σε άλλη χώρα, αν συλληφθεί, θα απελαθεί πίσω εδώ που ήταν η πρώτη χώρα εισόδου του. Στις μέρες μας ήδη μεγάλος αριθμός ευρωπαϊκών χωρών δεν εφαρμόζουν το Δουβλίνο ΙΙ και δεν απελαύνουν πίσω στην Ελλάδα καταγγέλοντας τις ανύπαρκτες συνθήκες υποδοχής και παροχής ασύλου.

Related Files

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,197ΥποστηρικτέςΚάντε Like
993ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,117ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα