Ποτέ ξανά φασισμός: Αντιφασιστικό φεστιβάλ της «Νεολαίας ενάντια στον Εθνικισμό»

Της Αθηνάς Καρυάτη, Λευκωσία

Η αντίσταση στην κατασκήνωση των νεοφασιστών στην Κύπρο συνεχίζεται και μεγαλώνει.

Στις 10 Ιούνη όλες οι κομματικές νεολαίες μαζί και με τις εξωκοινοβουλευτικές οργανώσεις της αριστεράς και συνδικαλιστικούς φορείς τοποθετήθηκαν σε διάσκεψη τύπου ενάντια στην κατασκήνωση και δήλωσαν ότι θα κάνουν ότι χρειαστεί για να την σταματήσουμε.

Από την επόμενη μέρα καλέστηκαν όλοι οι κατασκηνωτικοί χώροι να μην δώσουν τον χώρο τους για την πραγματοποίηση της κατασκήνωσης, ώστε να εξαλειφθεί κάθε δυνατότητα να γίνει η κατασκήνωση. Μέχρι στιγμής έχουμε πάρει πολύ θετικές αποκρίσεις.

Στις 18 Ιούνη η ΕΔΟΝ (Νεολαία ΑΚΕΛ) οργάνωσε πορεία στη μνήμη των, κυπρίων, θυμάτων του 2ου παγκοσμίου Πολέμου. Όλες οι αριστερές οργανώσεις ήμασταν εκεί και με σύνθημα «όχι στο κάμπινγκ το φασιστικό, θέλουμε νησί αντιρατσιστικό» πορευτήκαμε δηλώνοντας ότι ο φασισμός είναι ανεπιθύμητος στην Κύπρο.

Μέσα σε όλους αυτούς τους μήνες η ΝΕΕ έχει συγκεντρώσει γύρω στις 2000 υπογραφές πολιτών καθώς και υπογραφές από 44 πολιτικές και αντιρατσιστικές οργανώσεις, καθώς και βουλευτές, δημοτικούς συμβούλους, συνδικαλιστές και συνδικάτα σε Γερμανία, Ιταλία και Ελλάδα οι οποίοι τάσσονται ενάντια στην φασιστική κατασκήνωσή και έχουν στείλει ψηφίσματα στα οποία καλούν την κυπριακή κυβέρνηση να πάρει θέση και να απαγορεύσει την κατασκήνωση αυτή.

Ενδεικτικά αναφέρουμε, από την Ελλάδα, το Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ, ελληνικές αντιρατσιστικές οργανώσεις (όπως τη Νεολαία Ενάντια στον Ρατσισμό στην Ευρώπη (YRE), το Δίκτυο για τα κοινωνικά και πολιτικά δικαιώματα, και το Συντονιστικό Μεταναστών) και πολιτικές οργανώσεις (όπως ΣΥΡΙΖΑ) οι αντιπρόεδροι των ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και Εργατικών Κέντρων Αθήνας, Πειραιά και Θεσσαλονίκης. Από Γερμανία βουλευτές (του Die Linke), στελέχη συνδικάτων και δημοτικοί σύμβουλοι. Από Ιταλία αντιφασιστικές και αντιρατσιστικές συλλογικότητες αριστερά κόμματα και συνιστώσες της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης.

Οι υπογραφές και τα ψηφίσματα αυτά έχουν σταλεί στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Δημήτρη Χριστόφια. Ο Χριστόφιας, Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, όμως, παρά τις προσδοκίες όλων ούτε μετά την κοινή διάσκεψη τύπου των τοπικών φορέων, ούτε μετά την κατάθεση των ψηφισμάτων από το εξωτερικό δεν τοποθετήθηκε σχετικά με την κατασκήνωση στην Κύπρο. Φαίνεται ακόμη μια φορά ότι ο μόνος τρόπος για να τους σταματήσουμε είναι από τα κάτω, η κοινωνία κι όχι κάποια κυβέρνηση, ακόμα κι αν αυτή είναι προοδευτική σε σχέση με προηγούμενες.

Έτσι η Νεολαία Ενάντια στον Εθνικισμό πήρε την πρωτοβουλία για να οργανώσει αντιφασιστικό φεστιβάλ με τίτλο «Ποτέ ξανά Φασισμός». Το φεστιβάλ θα γίνει στις 14/7 μέρα συμβολική μια και στις 15/7 είναι η επέτειος του φασιστικού πραξικοπήματος που οδήγησε στην εισβολή της Τουρκίας το 1974. Στο φεστιβάλ θα συμμετάσχουν οργανώσεις και σύνδεσμοι, μουσικά σχήματα και θεατρικές ομάδες τόσο Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων αλλά και μεταναστών για να ενώσουμε, όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου τις φωνές μας ενάντια στον φασισμό.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,195ΥποστηρικτέςΚάντε Like
992ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,119ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
418ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα