Ποτέ δουλειά την Κυριακή!

Προκήρυξη του «Ξ» στη Νίκαια

Την Κυριακή 1 Νοέμβρη τα καταστήματα είναι πάλι ανοιχτά.

Πολλοί προσπαθούν να μας πείσουν ότι κάτι τέτοιο είναι καλό, ότι θα βελτιώσει τις ζωές μας επειδή η «αγορά» θα πάρει «ανάσα», επειδή επιτέλους (!) θα βρούμε χρόνο να ψωνίσουμε. Και, δυστυχώς, ανάμεσα σ’ αυτούς που προσπαθούν να μας πείσουν είναι και πολλοί που μέχρι πρόσφατα κατήγγειλαν την κατάργηση της κυριακάτικης αργίας και τώρα βρίσκονται ή υποστηρίζουν την κυβέρνηση Τσίπρα.

Τα τελευταία χρόνια γίνεται προσπάθεια να καταργηθεί κάθε κατάκτηση του εργατικού κινήματος και να δημιουργηθεί ένας «νέος εργαζόμενος»: χαμηλόμισθος, ευέλικτος, υπό τη διαρκή απειλή της απόλυσης, φοβισμένος, αναλώσιμος, χωρίς σωματεία, χωρίς τη δυνατότητα αντίστασης και διεκδίκησης.

Κι όλα αυτά σε μια εποχή που ένας στους τρεις δουλεύει ανασφάλιστος, που σχεδόν 1.000.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι από τρεις έως δώδεκα μήνες, που οι μόνιμες και σταθερές σχέσεις εργασίας είναι η εξαίρεση, που η πραγματική επίσημη ανεργία ξεπερνά το 25% και που η αγοραστική δύναμη της πλειοψηφίας των εργαζομένων έχει πέσει κατά 30 – 50% μέσα στα χρόνια των Μνημονίων.

Η κατάργηση της κυριακάτικης αργίας δεν είναι «ευκαιρία» για να κάνουμε τα ψώνια μας γιατί αυτό που βασικά μας λείπει δεν είναι ο χρόνος αλλά τα λεφτά. Είναι άλλη μια επίθεση στα εργασιακά μας δικαιώματα.

Γι’ αυτό:

  • Δεν ψωνίζουμε την Κυριακή γιατί ξέρουμε ότι την επόμενη μέρα, στη θέση των εργαζομένων στο εμπόριο  θα έρθουμε και οι ίδιοι. 
  • Δεν ψωνίζουμε την Κυριακή επειδή αν το αφήσουμε να περάσει,  δεν θα περάσει πολύς καιρός που όλη η κοινωνία, κι όχι μόνο οι εμποροϋπάλληλοι, θα δουλεύει και τις Κυριακές.
  • Δεν ψωνίζουμε την Κυριακή γιατί στεκόμαστε στο πλευρό των εργαζομένων που οι εργοδότες τους αφαιρούν το στοιχειώδες δικαίωμα στην ξεκούραση και στο να οργανώσουν όπως θέλουν την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή.

Η λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων τις Κυριακές εξυπηρετεί τα συμφέροντα και ικανοποιεί τις απαιτήσεις των μεγάλων καταστημάτων, των αλυσίδων και των πολυεθνικών, που απευθύνονται σε πιο μεγάλους αριθμούς πελατών και έχουν την οικονομική ευχέρεια να αντιμετωπίζουν τα επιπλέον κόστη. Ο βασικός τους στόχος είναι να αποτελειώσουν τις μικρές επιχειρήσεις για να συγκεντρώσουν στα δικά τους χέρια, αν είναι δυνατόν, το σύνολο των καταναλωτικών δαπανών της κοινωνίας.

Τα λαϊκά στρώματα έχουν κάθε συμφέρον και κάθε λόγο να αντιπαλέψουν την καταστροφή των μικρών και μεσαίων εμπορικών επιχειρήσεων γιατί αυτό θα σημαίνει νέα μαζική ανεργία με όλες τις συνέπειες για το βιοτικό επίπεδο και τα δικαιώματα όλων μας.

Το «Ξεκίνημα» στηρίζει την 24ωρη απεργία που κήρυξε για τον κλάδο του εμπορίου η Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ελλάδος στη 1 Νοέμβρη και παλεύει ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας.

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής