Εσείς τι παραγγέλνετε συνήθως όταν επισκέπτεστε το αγαπημένο σας μπαρ; Ένα λαχταριστό ποτήρι παγωμένη μπίρα; Ένα καλό κρασί; Ένα ποτό ή κοκτέηλ; Μήπως οδηγείτε και θα αρκεστείτε σε έναν χυμό ή σόδα; Ό,τι από τα παραπάνω κι αν περνάει από το μυαλό σας όταν σκέφτεστε ένα μπαρ, σίγουρα δε φαντάζεστε τι σερβίρουν κάποια «μπαρ» που έχουν ανοίξει τους τελευταίους μήνες στο Δελχί της Ινδίας. Οξυγόνο! Ο πελάτης μπαίνει στο μπαρ και κάθεται, περιμένοντας τον σερβιτόρο να τοποθετήσει στα ρουθούνια του τα σωληνάκια που θα του επιτρέψουν να απολαύσει 15 λεπτά εισπνοής οξυγόνου, πληρώνοντας τέσσερα δολάρια!
Η ρύπανση του αέρα στην αβίωτη πρωτεύουσα της Ινδίας έχει φτάσει σε τέτοια επίπεδα, που πολλοί από τους κατοίκους της καταφεύγουν στα μπαρ για να αναπνεύσουν ελεύθερα για λίγα ανακουφιστικά λεπτά. Τα συγκεκριμένα μπαρ μάλιστα, δεν αρκούνται στο να σερβίρουν οξυγόνο στο μαγαζί, αλλά κάνουν και πακέτο για το σπίτι! Φεύγοντας, μπορεί κανείς να αγοράσει μπουκαλάκια οξυγόνου σε σπρέι και να τα πάρει μαζί του.
Μια πανάκριβη αυταπάτη
Στο παραπάνω βίντεο – ρεπορτάζ του TRT, ένας από τους πελάτες της αλυσίδας μπαρ οξυγόνου, εξηγεί πόσο ανακουφισμένος νιώθει που υπάρχουν:
«Θέλω να το κάνω σε τακτική βάση. Η ατμοσφαιρική ρύπανση είναι τόσο εκτεταμένη που νιώθω συνέχεια άρρωστος. Το να ξοδεύεις λεφτά για να αναπνεύσεις καθαρό αέρα, είναι καλύτερο από το να ξοδεύεις λεφτά για φάρμακα, ή για να πας στο γιατρό.»
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι μια επιβαρυμένη με μεγάλες ποσότητες ρύπων ατμόσφαιρα, όπως αυτή του Δελχί, δυσχεραίνει την πρόσληψη επαρκούς ποσότητας οξυγόνου από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επομένως η εισπνοή του σε ένα μπαρ, μόνο καλό μπορεί να κάνει στον πελάτη του, που θα φύγει από το πρωτότυπο μαγαζί αναζωογονημένος. Μπορεί όμως να τον σώσει από τα φάρμακα και το γιατρό; Μάλλον απίθανο, αφού τα μπαρ οξυγόνου παρέχουν μια ολιγόλεπτη ανακούφιση, δεν αποτρέπουν όμως τον οργανισμό του πελάτη να εισπνεύσει όλα τα εξαιρετικά επικίνδυνα σωματίδια που βρίσκονται στην ατμόσφαιρα, αμέσως μόλις θα βγει στο δρόμο. Δεν πρόκειται να τον κάνει άτρωτο στις επικίνδυνες ουσίες που δε βρίσκονται μόνο στον αέρα, αλλά και στο νερό και την τροφή που θα καταναλώσει.
Αναπνοή μόνο για όσους μπορούν να την αγοράσουν;
Ας υποθέσουμε όμως ότι βρίσκεται ο τρόπος να μπορεί κάποιος να αγοράσει το σύνολο του αέρα που θα εισπνεύσει σε όλη του τη ζωή. Μόλις γεννιέται θα συνδέεται κατευθείαν σε φορητή αναπνευστική συσκευή που θα κουβαλάει παντού μέχρι να πεθάνει. Θα ανανεώνει τις φιάλες κάθε φορά που εξαντλούνται. Θα βγάζει τη συσκευή μόνο όταν θα επιστρέφει στο σπίτι του. Ο αέρας στο εσωτερικό του σπιτιού θα καθαρίζεται επίσης από όλους τους επικίνδυνους ρύπους. Στο μεταξύ όλος ο υπόλοιπος κόσμος που δε μπορεί να μπει στο παραπάνω έξοδο, θα πεθαίνει στους δρόμους μέσα σε ένα σύννεφο ατμοσφαιρικής ρύπανσης.
Μοιάζει με σενάριο για επεισόδιο του «Black Mirror»*; Θα μπορούσε. Γιατί από τη στιγμή που το οξυγόνο θα μετατραπεί σε προϊόν προς πώληση, η δυνατότητα μιας ζωής με καθαρά πνευμόνια, θα υφίσταται μόνο για λίγους και εκλεκτούς, δηλαδή αυτούς που θα έχουν λεφτά για να την αγοράσουν.
Ήδη τα «μπαρ οξυγόνου» έχουν συγκεντρώσει μια σειρά αρνητικά σχόλια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, που αναδεικνύουν αυτήν ακριβώς την πτυχή του θέματος: ότι μετά το νερό, τους σπόρους των αγροτικών φυτών, αλλά και κάθε φυσικό πόρο που το σύστημα έχει μετατρέψει σε αντικείμενο προς πώληση, σειρά πλέον έχει ακόμη και το οξυγόνο. Αν μάλιστα οι «δουλειές» των μπαρ οξυγόνου στο Δελχί πάνε καλά -και όλα δείχνουν ότι έχουν κάθε προοπτική να το κάνουν- είναι πολύ πιθανό να δούμε σύντομα το εμπόριο οξυγόνου να επεκτείνεται. Δεν αποκλείεται μάλιστα μέσα στα επόμενα χρόνια, να μας το πουλάει όχι ένας έξυπνος Ινδός επιχειρηματίας, αλλά οι ίδιες πολυεθνικές που ευθύνονται για την καταστροφή της ποιότητας του αέρα σε ολόκληρο τον πλανήτη.