Πόσα βγάζουν οι ευρωβουλευτές μας;

Του Αλέξανδρου Πραντούνα

Πως θα σας φαινόταν αν σας πρόσφεραν μια θέση εργασίας για την οποία εκτός ενός αρκετά παχυλού μισθού θα είχατε λαμβάνειν αυτοκίνητο με σοφέρ, ημερήσια και μηνιαία επιδόματα που προσθέτουν δεκάδες χιλιάδες ευρώ στα έσοδα σας και δωρεάν ταξίδια σε όλη την Ευρώπη μετά διαμονής σε υπερπολυτελή ξενοδοχεία;

Κάποιοι βρήκαν την προσφορά ενδιαφέρουσα και είπαν να γίνουν…ευρωβουλευτές!

Σύμφωνα με στοιχεία που διαθέτει η "Ιντερνάσιοναλ Χέραλντ Τρίμπιουν" και οι «Τάιμς» της Ν.Υόρκης ένας ευρωβουλευτής έχει στη διάθεση του ετησίως 150.000 ευρώ για έξοδα συνεργατών(για να βολευτούν και οι ημέτεροι, π.χ. συγγενείς πρώτου βαθμού), 44.000 ευρώ για έξοδα γραφείου, 5.000 ευρώ για εκμάθηση ξένων γλωσσών καθώς και δύο δωρεάν ταξίδια σε ευρωπαϊκές χώρες για εμβάθυνση στη κουλτούρα τους(με αποζημίωση 131 ευρώ την ημέρα για…την ταλαιπωρία). Επίσης μπορεί κάλλιστα να συμπληρώσει το εισόδημα του κατά 100.000 ευρώ το χρόνο, αν συνυπολογισθούν όλα τα αφορολόγητα προνόμια που λαμβάνει.

Τέλος, η ημερήσια αποζημίωση για συμμετοχή στις εργασίες του σώματος ανέρχεται στα 262 ευρώ! Συνήθως βέβαια οι ευρωβουλευτές υπογράφουν για να δώσουν το παρών στις οκτώ το πρωί και στη συνέχεια σπεύδουν να επιβιβασθούν σε κάποιο αεροσκάφος για να επιστρέψουν στην πατρίδα τους.

‘Οταν κάποιοι ευρωβουλευτές διαμαρτυρήθηκαν ότι δεν προλαβαίνουν να υπογράψουν στις οκτώ το πρωί και να προλάβουν το αεροπλάνο για την πατρίδα τους την ίδια μέρα, η ώρα της παρουσίας μεταφέρθηκε στις εφτά!

Συνολικά ο προϋπολογισμός μισθοδοσίας ανέρχεται σε εκατό εκατομμύρια ευρώ.

Αυτά τα νούμερα αποτελούν πρόκληση! Από τη μία μεριά η Ευρώπη των εκατομμυρίων ανέργων, της λειψής κοινωνικής ασφάλισης, της υποαπασχόλησης, της λιτότητας και από την άλλη τόσος πλούτος, τόση χλιδή. Οι ίδιοι άνθρωποι που ζουν σε τόση πολυτέλεια αποφασίζουν πως "δεν υπάρχουν" λεφτά για αυξήσεις στους μισθούς των εργαζομένων, για την υγεία,για την παιδεία…

Και δεν είναι μόνο αυτό το ζήτημα. Όταν μια θέση στην ευρωβουλή προσφέρει τόσο μεγάλα οφέλη είναι εύλογο ότι θα βρεθούν πολλοί που θα θελήσουν να γίνουν ευρωβουλευτές όχι για να υπηρετήσουν το λαό της Ευρώπης αλλά για να υπηρετήσουν…την τσέπη τους!

Θέση μας είναι πως δεν πρέπει οι αποδοχές να είναι κίνητρο για την ενασχόληση με την πολιτική για αυτό οι μισθοί των βουλευτών και των ευρωβουλευτών δεν πρέπει να ξεπερνούν το ύψος του μισθού ενός εργαζόμενου. Αυτό το κάνει άλλωστε πράξη ο βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος (τμήματος της CWI) στην Ιρλανδία, Τζο Χίγγινς. Αυτός είναι και ο μόνος δρόμος για όποιον θέλει να λέει πως ασχολείται με τα κοινά για να εκπροσωπήσει τα συμφέροντα των εργαζομένων και της κοινωνίας.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,108ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
410ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Πρόσφατα άρθρα