Πως τα γρανάζια της γραφειοκρατίας συνθλίβουν έναν υπάλληλο. Η περίπτωση του Α. Μαρίνου

Διαβάστε παρακάτω την συνέντευξη του εργαζομένου στο Δήμο Θεσσαλονίκης Αντώνη Μαρίνου. Ο συγκεκριμένος εργαζόμενος έχει βρεθεί πιασμένος στα γρανάζια της κρατικής γραφειοκρατίας για την περίοδο που εργαζόταν ως υπάλληλος του ταμείου του Δήμου. Το Ελεγκτικό Συνέδριο του έχει καταλογίσει εξοντωτικά πρόστιμα που φτάνουν τα 100.000€ για πράξεις που έκανε ως υπάλληλος, για τις οποίες είχε γραπτές εντολές από τους ανωτέρους του! Μάλιστα, ο Α. Μαρίνος δικαιώθηκε στο ποινικό δικαστήριο, το οποίο αναγνώρισε ότι δεν υπάρχει υπεξαίρεση, και το «έλλειμμα» που παρουσιάζεται στα λογιστικά βιβλία του Δήμου είναι λογιστικό. Βασικά, ως υπάλληλος του ταμείου και κατόπιν εντολών από τους αντιδημάρχους έκανε πληρωμές χωρίς να ακολουθηθεί όλη η γραφεικρατική διαδικασία. Αυτό ήταν μια πάγια πρακτική στο Δήμου Θεσσαλονίκης προκειμένου να γίνονται πληρωμές και να μπορεί να λειτουργήσουν οι υπηρεσίες του. Όταν έβγαιναν τα «επίσημα» εντάλματα πληρωμής, περνούσαν στα λογιστικά βιβλία του Δήμου. Αλλά επειδή μπορεί να είχε στο μεταξύ μεσολαβήσει το λογιστικό «κλείσιμο» του έτους, η χρονική διαφορά μεταξύ της πληρωμής και της επίσημης εγγραφής δημιουργούσε ένα λογιστικό έλλειμμα. Διαβάστε περισσότερα στη συνέντευξη.
_________________

 

  • Ερώτηση: Αντώνη, σου έχουν καταλογιστεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο κάποια πολύ μεγάλα πρόστιμα, της τάξης των 100.000€ αθροιστικά, για κάποιες «παρατυπίες». Μπορείς να μας πεις για τι ακριβώς κατηγορείσαι;

Απ: Εργαζόμουν ως διαχειριστής στο ταμείο του Δήμου στο τμήμα εξόδων από το 2000, και κατηγορούμαι για πληρωμές που έγιναν με έγγραφες εντολές των αντιδημάρχων στην διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας. Όταν έφτανε η έγγραφη ειδική εντολή του αντιδημάρχου γινόταν εκταμίευση του ποσού στους δικαιούχους, και στη συνέχεια όταν ερχόταν τα εντάλματα πληρωμής «έκλειναν» αυτές οι πληρωμές και επίσημα. Ήταν ποσά που εμφανίζονταν στα καθημερινά ημερολόγια, και αφορούσαν πραγματικές δαπάνες του Δήμου, δεν ήταν κάτι που προσπαθούσε οποιοσδήποτε να κρύψει. Μετά τον θόρυβο που δημιουργήθηκε στο Δήμο Θεσσαλονίκης με τα δικαστήρια για την υπεξαίρεση της διοίκησης Παπαγεωργόπουλου, έγιναν κάποιοι έκτακτοι έλεγχοι. Το Ελεγκτικό Συνέδριο διαπίστωσε αυτή την παρατυπία και επέβαλε πρόστιμα. Έτσι, καταλογίστηκαν πρόστιμα στο Δήμαρχο, τον αντιδήμαρχο, τον διευθυντή της ταμειακής υπηρεσίας, αλλά και σε εμάς τους απλούς υπαλλήλους. Τα πρόστιμα δεν αφορούν κάποια υπεξαίρεση, αλλά ποσά που δεν «έκλεισαν» λογιστικά μέσα στο ημερολογιακό έτος, και εμφανίζονται ως «ελλείμματα», παρόλο που έκλειναν το επόμενο έτος κανονικά.

  • Ερ: Δηλαδή υπάρχει αυτή τη στιγμή έλλειμμα στα ταμεία του Δήμου από αυτές σας τις πράξεις;

Απ: Λεφτά δεν λείπουν από τα ταμεία του Δήμου. Όπως είπα και πριν εμφανίζεται απλά, κάποιες χρονιές, ένα λογιστικό έλλειμμα. Όπως αποδείχτηκε από το ποινικό δικαστήριο που έγινε, πρόκειται για πραγματικές δαπάνες του Δήμου. Γι’ αυτό και η απόφαση του ποινικού δικαστηρίου ήταν αθωωτική.

  • Ερ: Ποιος ήταν ο λόγος που γινόταν αυτή η παράτυπη διαδικασία; Γιατί υπήρχαν αυτές οι «ειδικές εντολές» και δεν περιμένατε να βγούν τα «επίσημα» εντάλματα πληρωμής;

Απ: Οι ειδικές εντολές ξεκινούσαν από τους αντιδημάρχους. Αιτούνταν οι υπηρεσίες του Δήμου ότι έχουν κάποιους προμηθευτές που πρέπει να τους πληρώσουν άμεσα, για να μπορέσουν να συνεχίσουν τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα οι δαπάνες αυτές αφορούσαν πετρέλαιο για τα οχήματα, ασφάλειες οχημάτων, πληρωμή των συμβασιούχων, κτλ. Γινόταν αυτή η διαδικασία λόγω του κατεπείγοντος της δαπάνης, και επειδή υπήρχε γραφειοκρατική κωλυσιεργία και αργούσαν τα χρηματικά εντάλματα πληρωμής.

  • Ερ: Σε ποιό σημείο βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση σου; Μπορείς να πληρώσεις εσύ τα ποσά αυτά που σου έχουν καταλογιστεί;

Απ: Έχω ήδη πληρώσει περίπου 20.000€ που έχω δανειστεί από συγγενείς μου για να μπορέσω να ανταποκριθώ στο νομικό κόστος της υπόθεσης αυτής, συν κάποια χρήματα που μου έχει δώσει ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου. Εμένα ήδη μου έχει καταλογιστεί ένα ποσό για 3 έτη που έχει γίνει έλεγχος, αθροιστικά, της τάξης των 100.000€. Περιμένω την απόφαση και για ένα ακόμα έτος που φυσικά θα αυξήσει το ποσό που καλούμαι να πληρώσω. Τα ποσά αυτά όπως καταλαβαίνετε είναι αδύνατο να τα πληρώσω, και με έχουν φέρει σε κατάσταση απελπισίας, οικονομικά αλλά και ψυχολογικά. Νομικά το μόνο που μπορεί να γίνει αυτή τη στιγμή είναι να καταφύγω στην ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου με αμφίβολα αποτελέσματα.

  • Ερ: Η διοίκηση του Δήμου τι στάση έχει κρατήσει μέχρι τώρα για την υπόθεση σου;

Απ: Μέχρι τώρα η στάση του Δήμου ήταν εναντίον των υπαλλήλων του! Τη στιγμή που εκτελούσαμε εντολές των αντιδημάρχων! Στις εφέσεις που έκανα στο Ελεγκτικό Συνέδριο ο δικηγόρος του Δήμου ζητούσε την καταδίκη μου! Δεν έκανε καν ένα διαχωρισμό της στάσης του απέναντι στους αιρετούς που έδιναν τις εντολές για αυτές τις παρατυπίες και σε εμάς τους υπαλλήλους που απλά τις εκτελούσαμε. Εν τω μεταξύ έχω μείνει ο μόνος απλός υπάλληλος κατηγορούμενος, μια και ο άλλος συνάδελφος μου που κατηγορούνταν για τις ίδιες υποθέσεις δεν άντεξε και απεβίωσε το 2013.

Αν βεβαιωθούν αυτά τα πρόστιμα που μου έχουν καταλογιστεί, θα κληθώ να τα πληρώσω στο ταμείο του Δήμου. Από την στιγμή που δεν έχω τη δυνατότητα, θα γίνουν κατασχέσεις, θα με κηνυγάνε εμένα και την οικογένεια μου μια ζωή…

  • Ερ: Γιατί πιστεύεις ότι το Ελεκτικό Συνέδριο ακολουθεί αυτή την πολιτική;

Απ: Όπως είπα και πριν, όλο αυτό προκλήθηκε μετά τον θόρυβο που έγινε με τα δικαστήρια της υπεξαίρεσης στο Δήμο Θεσσαλονίκης. Μέχρι τότε ότι ελέγχους είχε κάνει το Ελεγκτικό Συνέδριο δεν είχε καταλογίσει πρόστιμα για τις ειδικές εντολές, μιας και ήταν γνωστό ότι αποτελεί κοινή πρακτική στους Δήμους.

  • Ερ: Να ξεκαθαρίσουμε ότι οι υποθέσεις για τις οποίες συζητάμε δεν έχουν καμία σχέση με τις υποθέσεις της υπεξαίρεσης για τις οποίες καταδικάστηκε η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου…

Απ: Ναι, απολύτως καμία σχέση δεν έχουν οι δύο υποθέσεις. Εγώ μάλιστα ήμουν μάρτυρας κατηγορίας σε εκείνα τα δικαστήρια… Ξεκίνησαν λοιπόν μετά τον ντόρο που έγινε κάποιοι έλεγχοι, προφανώς για να φανεί ότι «το μαχαίρι φτάνει στο κόκκαλο». Όμως, εδώ πρόκειται εμφανώς για τιμωρία υπαλλήλων που δεν έχουν σχέση με σκάνδαλα. Μας αναγνωρίζουν κιόλας κάποια ελαφρυντικά, ότι είχαμε εντολές και ότι λειτουργούσαμε σε καθεστώς πίεσης, αλλά και πάλι μας καταλογίζουν τεράστια πρόστιμα!

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,222ΥποστηρικτέςΚάντε Like
995ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,115ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
420ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα