Σύμφωνα με πρόσφατη επιστημονική έρευνα που έλαβε χώρα στην Αγγλία (διαβάστε την ολόκληρη – στα αγγλικά – εδώ) αποκαλύπτεται πως οι γυναίκες εργαζόμενες που δουλεύουν 50-55 ώρες την εβδομάδα είναι πολύ πιθανότερο να παρουσιάσουν συμπτώματα κατάθλιψης απ’ όσες συναδέλφισσες τους δουλεύουν για 35-40 ώρες την εβδομάδα.
Οι άντρες που δουλεύουν αντίστοιχα τόσες πολλές ώρες, παρατηρήθηκε ότι παρουσιάζουν τα συμπτώματα λιγότερο συχνά. Αυτό οφείλεται στο ότι είναι οι γυναίκες που κατά κόρον έχουν επωμιστεί και τις δουλειές του νοικοκυριού – κατ’ αποκλειστικότητα ή τουλάχιστον κατά πλειοψηφία.
Ένα άλλο στοιχείο που ανέδειξε η έρευνα είναι ότι, τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες, εργαζόμενοι-ες που εργάζονται τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζουν σημαντικά μεγαλύτερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κατάθλιψη, απ’ ότι οι εργαζόμενοι-ες που δουλεύουν μόνο τις καθημερινές.
***
Τα αποτελέσματα της έρευνας βασίζονται σε δεδομένα που λήφθηκαν από περισσότερους από 23.000 (11.215 άνδρες και 12.188 γυναίκες) συμμετέχοντες που πήραν μέρος σε αυτήν, ενώ η δημοσίευση της έρευνας έγινε στο περιοδικό επιδημιολογίας «Journal of Epidemiology & Community Health».
Σύμφωνα με την έρευνα οι γυναίκες που δουλεύουν 55 ώρες και πλέον την εβδομάδα παρουσιάζουν κατάθλιψη σε ποσοστό μεγαλύτερο κατά 7,3% από όσες δουλεύουν 35 με 40 ώρες την εβδομάδα.
Οι γυναίκες που δουλεύουν και τα Σαββατοκύριακα παρουσιάζουν επίσης μεγαλύτερα ποσοστά κατάθλιψης από όσες συναδέλφισσες τους δουλεύουν μόνο καθημερινές σε ποσοστό 4,6%. Η εργασία τα Σαββατοκύριακα αυξάνει τον κίνδυνο κατάθλιψης και στους άντρες εργαζόμενους, παρότι σε μικρότερο ποσοστό (3,4%).
«Οι γυναίκες γενικά είναι πιθανότερο να παρουσιάσουν κατάθλιψη κι αυτό αποδείχτηκε για άλλη μια φορά και μέσω αυτής της έρευνας» δήλωσε στην βρετανική εφημερίδα Guardian η επικεφαλής της ομάδας επιστημόνων που την διεξήγαγε, Τζιλ Γουέστον και πρόσθεσε:
«Η έρευνα έδειξε επίσης ότι οι εργαζόμενοι-ες που παρουσίασαν αυξημένα ποσοστά κατάθλιψης ήταν επίσης κατά βάση οι πιο κακοπληρωμένοι, αυτοί που κάπνιζαν περισσότερο, οι μεγαλύτεροι-ες σε ηλικία, αυτοί-ες που απασχολούνται σε θέσεις που απαιτούν σωματική καταπόνηση και που γενικά δεν είναι ευχαριστημένοι με την δουλειά τους».
***
Σύμφωνα με την έρευνα, στην Αγγλία τα 2/3 των ανδρών δουλεύουν τα Σαββατοκύριακα, ενώ το ίδιο ισχύει και για 1 στις 2 εργαζόμενες.
Με βάση στοιχεία που πρόσφατα δημοσίευσε το βρετανικό NHS (Εθνικό Σύστημα Υγείας), το 19% των γυναικών στην Αγγλία παρουσιάζει κάποια στιγμή στη ζωή του από κάποιου είδους ψυχική διαταραχή ήπιας μορφής -κυρίως αγχωτική διαταραχή ή κατάθλιψη- και το ίδιο ισχύει για περίπου το 12% των ανδρών. Αντιστοίχως, το 10% των γυναικών και το 6% παρουσιάζουν ψυχικά νοσήματα σε οξεία μορφή.
***
Τα παραπάνω στοιχεία απλά επιβεβαιώνουν όσα οι περισσότεροι-ες εργαζόμενοι-ες γνωρίζουμε ήδη από προσωπική εμπειρία: οι συνθήκες εργασίας γίνονται όλο και πιο ζόρικες και αυτό σε συνδυασμό με τον διαρκή φόβο της απόλυσης και της ανεργίας αυξάνει τα ψυχικά νοσήματα κατά κόρον.
Η προσπάθεια λοιπόν των καπιταλιστών να φορτώσουν την κρίση στις πλάτες των εργαζομένων, δεν έχει επίπτωση μόνο στο εισόδημα και στο βιοτικό μας επίπεδο, αλλά και στην ψυχική και σωματική υγεία μας! Για άλλη μια φορά φαίνεται ότι ο αγώνας για να ανατρέψουμε αυτές τις πολιτικές δεν είναι «πολυτέλεια», αλλά στην ουσία ζήτημα ζωής και θανάτου.