Πώς η λεωφορειογραμμή 235, από κάτι απλό, κατάντησε «Μεσανατολικό»

Η Γ. Ζωγράφου, είναι ένας από τους κεντρικούς δρόμους του Δήμου Ζωγράφου. Ένας δρόμος από τον οποίο διέρχεται το λεωφορείο 235, το οποίο εξυπηρετεί πέρα από τους κατοίκους της περιοχής, μεγάλο όγκο των φοιτητών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου. Ένας δρόμος ο οποίος κάθε τρεις και λίγο «φρακάρει» από παρκαρισμένα οχήματα και στις δυο μεριές του, που δεν επιτρέπουν σε μεγάλα οχήματα να κινηθούν με συνέπεια καθυστερήσεις που φτάνουν μέχρι και τα 20 λεπτά..
Η ιστορία του 235 δεν είναι καινούρια. Ήδη από το Νοέμβρη του 2015, το «Ξεκίνημα Ζωγράφου» και η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» (συνδικαλιστική κίνηση στα λεωφορεία Αθήνας) έφεραν το θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, το οποίο εκτός των άλλων έγινε και δέκτης διαμαρτυριών από τους οδηγούς της γραμμής. Παρόλα αυτά η Δημοτική Αρχή αρνείται πεισματικά να ασχοληθεί με το θέμα.
Στις 18/6, οδηγός του 235 αποφάσισε να σταματήσει να παρανομεί πατώντας τη διπλή διαχωριστική γραμμή του δρόμου, με αποτέλεσμα το Συνδικάτο Εργαζομένων ΟΑΣΑ (Οργανισμός Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας) να θέσει συνολικά τη γραμμή εκτός λειτουργίας. Διαβάστε παρακάτω ρεπορτάζ του «Ξ» για τα όσα ακολούθησαν.

 

235-cf87ceb62

Μετά την απόφαση του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ (την Κυριακή 18/6) να διακόψει την λεωφορειακή γραμμή 235 μέχρι να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι οδηγοί στη Γ. Ζωγράφου, με τα παρκαρισμένα οχήματα που εμποδίζουν την κυκλοφορία, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη για το θέμα στον ΟΑΣΑ. Στη σύσκεψη παρευρέθησαν ο Γενικός Διευθυντής του ΟΑΣΑ Δημήτρης Αποστολίδης, ο Διευθυντής Συγκοινωνιακού Έργου της Ο.ΣΥ. Γιώργος Φωτάκης, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ζωγράφου Νίκος Κικάκης, τα μέλη του Προεδρείου του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ και ο Αποστόλης Κασιμέρης, ως εκπρόσωπος της «Ανεξάρτητης Παρέμβασης ΕΘΕΛ – ΟΑΣΑ».

Η συζήτηση

Ο κ. Αποστολίδης άνοιξε τη συζήτηση επισημαίνοντας τα προβλήματα που υπάρχουν στη διέλευση των λεωφορείων στο Δήμο Ζωγράφου και κυρίως στην οδό Γ. Ζωγράφου – προβλήματα πάρα πολλών χρόνων. Αναφέρθηκε εκτενώς στην επιστολή που είχε στείλει ο ΟΑΣΑ στο Δήμο Ζωγράφου με την οποία ζητούσε να τοποθετηθούν πιλοτικά οριοδείκτες (εύκαμπτα πλαστικά κολωνάκια) ανάμεσα στις δυο λωρίδες κυκλοφορίας (κατά μήκος της διαχωριστική γραμμής).

Ο Αντιδήμαρχος Ζωγράφου, Ν. Κικάκης, δήλωσε ότι η τοποθέτηση οριοδεικτών ανάμεσα στις δυο λωρίδες κυκλοφορίας «απαγορεύεται από τον ΚΟΚ» και ότι έχει σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου για το θέμα. Συνέχισε λέγοντας πως ο Δήμος είναι διατεθειμένος να βάλει άμεσα οριοδείκτες στο πλάι του δρόμου (δίπλα στα πεζοδρόμια) και στις δυο μεριές της Γ. Ζωγράφου.

Στην ερώτηση του Αποστόλη Κασιμέρη «ποιο άρθρο του ΚΟΚ επιτρέπει να τοποθετηθούν οριοδείκτες στο πλάι του δρόμου;» ο κ. Κικάκης δεν είχε απάντηση… Το πρόβλημα με την τοποθέτηση οριοδεικτών πλάι στα πεζοδρόμια είναι ότι τα αυτοκίνητα παρκάρουν είτε δίπλα είτε και από πάνω τους και τελικά κάνουν το πρόβλημα ακόμα μεγαλύτερο.

Άλλη πρόταση του κ. Κικάκη για το πρόβλημα της Γ. Ζωγράφου ήταν να υπάρχουν μόνιμα 4 δημοτικοί αστυνομικοί στην περιοχή και να κόβουν κλήσεις σε όσους παρκάρουν στη Γ. Ζωγράφου…. Βέβαια ακόμα κι αν δεν είχαμε πρόβλημα να πήξει ο κόσμος στις κλήσεις, το θέμα της Γ. Ζωγράφου και πάλι δεν θα λυνόταν, αφού ο Δήμος έχει μόνο έναν δημοτικό αστυνομικό.

Επίσης, ο κύριος Κικάκης πρότεινε τη μονοδρόμηση της Γ. Ζωγράφου, χωρίς ωστόσο να μπορεί να πει από πού θα κατεβαίνουν τα λεωφορεία που θα ανεβαίνουν τη Γ. Ζωγράφου (ή το αντίστροφο).

Τέλος, ο κ. Κικάκης είπε ότι η Δημοτική Αρχή Ζωγράφου προτρέπει τους Δημότες να μην χρησιμοποιούν το ΙΧ τους και να χρησιμοποιούν ποδήλατο (σε μια περιοχή με συνεχείς ανηφοροκατηφόρες, πολλές από αυτές με κλήση 20%) ή να πηγαίνουν με τα πόδια….

Ο Δήμος δε θέλει…

Είναι φανερό πως η Δημοτική Αρχή του Δήμου Ζωγράφου απλά δε θέλει να λύσει το πρόβλημα, αδιαφορώντας τόσο για τους επαγγελματίες οδηγούς, όσο και για τους δημότες που άφησε χωρίς συγκοινωνία!

Ο κ. Αποστολίδης αντιπρότεινε στον κ. Κικάκη να τοποθετήσει οριοδείκτες ανάμεσα στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας πιλοτικά, έστω για 2-3 τετράγωνα και να αξιολογηθεί η αποτελεσματικότητα του μέτρου.

Ο Αποστόλης Κασιμέρης από την πλευρά του, υπενθύμισε στον κ. Κικάκη πόσες φορές έχει ο ίδιος παρευρεθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, σαν εκπρόσωπος της Ανεξάρτητης Παρέμβασης, για το θέμα αυτό. Του επισημάνθηκε επίσης ότι δεν μπορεί να δηλώνει «έκπληκτος» με τη διακοπή της γραμμής, αφού σε μια σειρά Δημοτικα Συμβούλια η «Ανεξάρτητη Παρέμβαση» είχε δηλώσει πως «αν δεν διορθώσετε το πρόβλημα θα διακοπεί η λειτουργία της γραμμής 235». Όμως τότε και ο κ. Κικάκης και η Δήμαρχος κ. Καφατσάκη αδιαφορούσαν…. Όπως αδιαφορούσαν και για τη γνωμοδότηση του Συγκοινωνιολόγου Κοσμά Αναγνωστόπουλου που είχε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο η σ. Ειρήνη Πλουμπίδη, Δημοτική Σύμβουλος από το Ξεκίνημα.

Στη συνέχεια ο Αποστόλης Κασιμέρης παρουσίασε στους παρευρισκόμενους την πρόταση του συγκοινωνιολόγου Κοσμά Αναγνωστόπουλου, η οποία (επίσης) πρότεινε την τοποθέτηση οριοδεικτών ανάμεσα στα δυο ρεύματα κυκλοφορίας και προστατευτικά στα πεζοδρόμια. Κατέθεσε επίσης στη συνάντηση τις υπογραφές 205 οδηγών λεωφορείων που λειτουργούν τη γραμμή 235, ζουν το πρόβλημα καθημερινά και ζητούν να τοποθετηθούν οριοδείκτες ανάμεσα στα δυο ρεύματα. Οι υπογραφές αυτές είχαν επίσης κατατεθεί από το 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο Ζωγράφου…

Ο κ. Κικάκης όμως… παρέμενε μέχρι τέλους ανένδοτος!!!

Η συνάντηση τελείωσε με τον Πρόεδρο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ Λεωνίδα Σκουλο να «εξηγεί» στον κ. Κικάκη πως η λεωφορειακή γραμμή 235 θα ξαναλειτουργήσει μόνο αφότου ο Δήμος Ζωγράφου τοποθετήσει οριοδείκτες ανάμεσα στα 2 ρεύματα κυκλοφορίας, προχωρήσει στην απαιτούμενη σήμανση κλπ, και αφότου κλιμάκιο του Συνδικάτου Εργαζομένων ΟΑΣΑ ελέγξει ότι η γραμμή μπορεί πράγματι να λειτουργήσει ξανά με ασφάλεια για τους οδηγούς και το επιβατικό κοινό.

«Μεσανατολικό»

Είναι φοβερό πάντως, πώς ένα πρόβλημα που λύνεται τόσο απλά, έχει γίνει «μεσανατολικό». Θα μπορούσε να είχε λυθεί απο τη πρώτη στιγμή, από τις πρώτες διαμαρτυρίες και προτάσεις που κάναμε στο Δήμο Ζωγράφου, αν η δημοτική αρχή είχε την παραμικρή διάθεση να ακούσει.

Το αποτέλεσμα ήταν να διακοπεί η γραμμή, όταν ο οδηγός Αποστόλης Γεροχριστοδούλου από το αμαξοστάσιο του Βοτανικού που έκανε για πρώτη φορά το συγκεκριμένο δρομολόγιο, βλέποντας το πρόβλημα και την παρανομία αρνήθηκε να συνεχίσει…

Κι όμως, παρόλα αυτά, η δημοτική αρχή επιμένει πεισματικά, ταλαιπωρώντας οδηγούς και δημότες.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,246ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,002ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα