Πορτογαλία: Ένταση της επίθεσης, δυνάμωμα των αγώνων

Του Σεντρίκ Ζερόμ, Socialismo Revolucionario (Επαναστατικός Σοσιαλισμός), πορτογαλικό τμήμα της CWI


Την περασμένη βδομάδα, οι κυβερνώντες «Σοσιαλιστές» ψήφισαν μαζί με την δεξιά αντιπολίτευση μια σειρά νέα μέτρα λιτότητας που κάνουν ακόμα πιο βάναυσο το «Πρόγραμμα Σταθερότητας και Ανάπτυξης» που στόχο έχει να μειώσει στο μισό το δημόσιο έλλειμμα της χώρας στα επόμενα δύο χρόνια.

Τα νέα μέτρα περιλαμβάνουν αύξηση του φόρου εισοδήματος, αύξηση του ΦΠΑ, μείωση των κονδυλίων που πηγαίνουν στην τοπική αυτοδιοίκηση και μεγάλες αυξήσεις στο κόστος των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς.

Οργή στην κοινωνία και μέτρα «για τα μάτια του κόσμου» απ’ την κυβέρνηση

Η οργή ενάντια στα αντεργατικά μέτρα μεγαλώνει διαρκώς. Κυβέρνηση και άρχουσα τάξη φοβούνται πιθανό ξέσπασμα μεγάλων κοινωνικών αγώνων. Γι’ αυτό άλλωστε ανακοίνωσαν τις ίδιες μέρες μείωση μισθών κατά 5% στους βουλευτές και τους διοικητές των δημόσιων επιχειρήσεων, καθώς και μια αύξηση 5% στην φορολογία των επιχειρηματικών κερδών.

Φυσικά αυτά τα μέτρα παίρνονται «για τα μάτια του κόσμου» αφού το βάρος της κρίσης θα κληθούν πάλι να το πληρώσουν οι εργαζόμενοι. Ενδεικτικά, την ίδια ώρα που επιβάλλονται σκληρά μέτρα λιτότητας για την εργατική τάξη, οι 4 μεγαλύτερες ιδιωτικές τράπεζες της Πορτογαλίας κερδίζουν συνολικά 4.350.000 ευρώ την ημέρα!

Επιθέσεις χωρίς τέλος

Ενώ τα ποσοστά ανεργίας βρίσκονται στο υψηλότερο επίπεδο εδώ και δεκαετίες – κατά μ.ο. χάνονται 243 θέσεις εργασίας την ημέρα – η κυβέρνηση προχωρά σε δραστική μείωση του επιδόματος ανεργίας.

Νέες επιθέσεις αναμένονται σύντομα. Ήδη η κυβέρνηση ετοιμάζεται να προχωρήσει στο κλείσιμο 500 δημοτικών σχολείων και την επιβολή διοδίων σε όλες τις εθνικές οδούς.

Διάθεση για αγώνα – Ακόμα και αστυνομικοί στους δρόμους!

Αλλά όπως οι συνάδελφοι τους στην Ελλάδα και την Ισπανία, οι Πορτογάλοι εργαζόμενοι έχουν δείξει μια τεράστια διάθεση για αγώνα. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχει φανεί πως οι κινητοποιήσεις διαμαρτυρίας έχουν φτάσει σε ένα άλλο επίπεδο. Πέρα από την συχνότητα των κινητοποιήσεων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον έχει πως κινητοποιούνται ακόμα και στρώματα εργαζομένων που δεν έχουν ιδιαίτερες αγωνιστικές εμπειρίες. Πρόσφατα είδαμε ακόμα και αστυνομικούς να διαμαρτύρονται για τους χαμηλούς μισθούς και τις συνθήκες εργασίας τους.

29 Μάη: Η μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση από το 1974

Στις 29/5, πραγματοποιήθηκε στην Λισσαβόνα μια τεράστια πανεθνική συγκέντρωση εργαζομένων στην οποία συμμετείχαν πάνω από 300.000 διαδηλωτές. Η συγκέντρωση καλέστηκε από την CGTP (σημ: Η μεγαλύτερη εργατική ομοσπονδία της χώρας, ελέγχεται από την Αριστερά, δηλαδή το Κομμουνιστικό Κόμμα και το Αριστερό Μπλοκ)

Η διαδήλωση της 29/5 ήταν η μεγαλύτερη εργατική κινητοποίηση από την «Επανάσταση των Γαρύφαλλων» το 1974 και γέμισε με αποφασιστικότητα και αυτοπεποίθηση τους εργαζόμενους.

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον το γεγονός πως ενώ η  UGT (σημ: μικρότερη εργατική ομοσπονδία, ελέγχεται από τους «Σοσιαλιστές») αρνήθηκε να καλέσει στην κινητοποίηση – με το επιχείρημα πως αυτή αποτελεί «απειλή για την κοινωνική ειρήνη» – πολλά μέλη της βάσης της αρνήθηκαν να υπακούσουν στην ηγεσία τους και βρέθηκαν μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους στον δρόμο.

Γενική Απεργία: Οι διαθέσεις των εργαζομένων και η ανεπάρκεια των ηγεσιών

Πολλοί εργαζόμενοι είδαν αυτή την διαδήλωση σαν ένα σημαντικό βήμα προς την κατεύθυνση της διοργάνωσης γενικής απεργίας. «Ας ακολουθήσουμε την Ελλάδα: Γενική Απεργία!» έγραφε χαρακτηριστικά ένα πανό.

Αυτό που χρειάζεται άμεσα είναι ένα μαχητικό πρόγραμμα δράσης ενάντια στα μέτρα, με σκοπό να προετοιμαστεί σοβαρά μια 24ωρη γενική απεργία σαν πρώτη απάντηση στην επίθεση της κυβέρνησης. Έτσι μόνο θα γίνει πραγματικότητα το σύνθημα «Ο αγώνας συνεχίζεται» που κυριάρχησε στην διαδήλωση.

Δυστυχώς όμως η ηγεσία της CGTP δεν φαίνεται διατεθειμένη να ανταποκριθεί σε αυτό το καθήκον και μέχρι σήμερα δεν έχει κάνει οτιδήποτε για να προχωρήσει τα πράγματα προς αυτή την κατεύθυνση.

«Επαναστατικός Σοσιαλισμός»

Η οργάνωση μας προβάλλει εμφατικά την ανάγκη για κλιμάκωση του αγώνα και για το κάλεσμα 24ωρης γενικής απεργίας.

Καλούμε επίσης τα δύο βασικά κόμματα της Αριστεράς (Κομμουνιστικό Κόμμα και Αριστερό Μπλοκ) να προχωρήσουν σε ένα ενιαίο σχέδιο δράσης ενάντια στις επίθεση που δέχεται η Πορτογαλική εργατική τάξη.

Τέλος, αναδεικνύουμε μέσα από την παρέμβαση μας την ανάγκη για διεθνή συντονισμό των αγώνων προπαγανδίζοντας τις δράσεις που θα γίνουν στα πλαίσια της «Πανευρωπαϊκής Εβδομάδας Δράσης και Αλληλεγγύης».

7,137ΥποστηρικτέςΚάντε Like
593ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,106ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
406ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής