Πορτογαλία: Διαγραφές στο Μπλόκο της Αριστεράς;

Ανακοίνωση του «Ξ» με βάση ρεπορτάζ από το Socialismo Revolucionario (SR – Επαναστατικός Σοσιαλισμός). Ο SR αποτελεί αντίστοιχη οργάνωση του «Ξ» στην Πορτογαλία που συμμετέχει στην Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή, CWI. 

 

 

Η οργάνωση «Socialismo Revolutionario» (SR – «Επαναστατικός Σοσιαλισμός») αδελφή οργάνωση του «Ξ» στην Πορτογαλία, η οποία συμμετέχει στην Επιτροπή για μια Εργατική Διεθνή, CWI– λειτουργεί σαν τάση στις γραμμές του «Μπλόκου της Αριστεράς», του γνωστού κόμματος της ριζοσπαστικής Αριστεράς στην Πορτογαλία.

Το Μπλόκο είναι δομημένο στις γραμμές ενός ομοσπονδιακού σχήματος, στο οποίο συμμετέχουν άτομα αλλά και οργανώσεις με τη μορφή τάσεων – όπως εξάλλου συνέβαινε και στον ΣΥΡΙΖΑ τις εποχές που λειτουργούσε σαν αριστερό κόμμα, όπως συμβαίνει και σε άλλα κόμματα της Αριστεράς στην Ευρώπη (ενδεικτικό παράδειγμα το Die Linke στη Γερμανία).

Το Μπλόκο επέλεξε να στηρίξει την κυβέρνηση του (λεγόμενου) «σοσιαλιστικού» κόμματος (αντίστοιχο του ΠΑΣΟΚ) στην Πορτογαλία συμφωνώντας την ίδια στιγμή να μείνει μακριά από την άσκηση κριτικής στις πολιτικές που θα εφαρμόζει το «Σοσιαλιστικό Κόμμα». Ο Επαναστατικός Σοσιαλισμός διατύπωσε από την πρώτη στιγμή τη διαφωνία του μ’ αυτή την πολιτική στάση.

Η ηγετική ομάδα του Μπλόκου, όμως, αντί να συνειδητοποιήσει τον ολισθηρό δρόμο στον οποίο βρίσκεται, προχωρά σε «κυνήγι μαγισσών» ενάντια στον SR: όρισε εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει, υποτίθεται, τη λειτουργία του, σάμπως κι ο SR είχε κάτι να κρύψει.

Πρόκειται για απαράδεκτες ενέργειες μιας γραφειοκρατικής ομάδας η οποία στην πραγματικότητα φοβάται την αντίδραση της βάσης, και προσπαθεί με διοικητικά μέτρα να καλύψει τις λαθεμένες της πολιτικές επιλογές.

Όπως εξηγεί με ανακοίνωση του ο SR,

«Αυτή η εξέλιξη έρχεται ως αποτέλεσμα των πολιτικών μας θέσεων και των διαφορών μας με τη σημερινή ηγεσία, καθώς και το ρόλο μας στο χτίσιμο του κόμματος από τα κάτω, προσελκύοντας από τη μια και συνεργαζόμενοι από την άλλη με ένα πλατύ στρώμα μελών του Αριστερού Μπλοκ που διαφωνούν με την τρέχουσα στρατηγική και τις θέσεις της ηγεσίας.

»Αυτό περιλαμβάνει την αντίθεση μας στην πολιτική της άκριτης υποστήριξης της κυβέρνησης του Σοσιαλιστικού Κόμματος καθώς και τον ρόλο μας στο χτίσιμο της νεολαίας του Μπλόκου της Αριστεράς».

Ο Επαναστατικός Σοσιαλισμός εξηγεί πως η συμμετοχή του στο χτίσιμο του Μπλόκου δεν είναι κάτι συμπτωματικό ή τυχαίο, αλλά ότι έχει να κάνει με το ρόλο που μπορεί να παίξει το Μπλόκο στην προσπάθεια να δοθεί πολιτική διέξοδος σε μεγάλα στρώματα νεολαίας και εργαζομένων στην τρέχουσα πολιτική περίοδο της λιτότητας και της κρίσης. Ότι το Μπλόκο έχει να παίξει ένα καθοριστικό ρόλο στην προσπάθεια να χτιστεί

«…ένα μαζικό κόμμα που να υπερασπίζεται και να εκπροσωπεί τα συμφέροντα των εργαζομένων και της νεολαίας».

«Υποστηρίζουμε πλήρως», αναφέρει η ανακοίνωση του ΕΣ, «το πνεύμα των ιδρυτικών ντοκουμέντων του Μπλόκου, τα οποία αναφέρουν πως το κόμμα πρέπει να είναι μια ”λαϊκή, πλουραλιστική, μαχητική Αριστερά με επιρροή”».

Και εξηγεί πως

«Ο Επαναστατικός Σοσιαλισμός αιτήθηκε επίσημα την αναγνώριση του ως τάση του Μπλόκου της Αριστεράς, μια επίσημη οργανωτική διαδικασία που επιτρέπεται και προβλέπεται στα καταστατικά έγγραφα του κόμματος. Αυτό δεν είναι μια μοναδική περίπτωση που περιορίζεται στα πορτογαλικά κόμματα ή την CWI στη Πορτογαλία – πολλές οργανώσεις έχουν τάσεις, συμπεριλαμβανομένων του Die Linke στη Γερμανία και του PSOL στη Βραζιλία. Η περίπτωση μας δεν είναι μοναδική και στο εσωτερικό του Μπλόκου, το οποίο ιδρύθηκε από ξεχωριστές αριστερές οργανώσεις….

»Το πνεύμα και οι κανονισμοί που διέπουν το Μπλόκο της Αριστεράς και –το πιο σημαντικό- η επιθυμία και η άποψη της πλειονότητας των μελών του, είναι για μια συνομοσπονδία αριστερών ακτιβιστών και οργανώσεων. Αυτό είναι ζωτικής σημασίας για να παρέχουμε μια πλατφόρμα και μια οργάνωση για να μπορέσουμε να αγωνιστούμε ενάντια στην εκμετάλλευση και την καταπίεση του σημερινού συστήματος και να προσφέρουμε λύσεις για το 99% (των καταπιεσμένων) και όχι το 1% (των καταπιεστών). Οι πολιτικές διαφορές στο εσωτερικό του κόμματος είναι αποδεκτές και ο διάλογος ενθαρρύνεται.

«Όπως υποδηλώνει και το όνομα του, το Μπλόκο της Αριστεράς υποτίθεται ότι είναι μια συμμαχία, ένα μπλοκ, αριστερών αγωνιστών και οργανώσεων, στο οποίο ο Επαναστατικός Σοσιαλισμός, σαν μια μαρξιστική συλλογικότητα, ανήκει.

Οι σύντροφοι/σσες του Επαναστατικού Σοσιαλισμού δηλώνουν την έκπληξη τους για το κυνήγι μαγισσών που έχει ξεκινήσει στο Μπλόκο, καταγγέλλουν το «μικροσκοπικό στρώμα» στην ηγεσία του κόμματος που είναι υπεύθυνο γι’ αυτές τις μεθοδεύσεις και εξηγούν πως δεν υποχωρούν, θα συνεχίσουν τον αγώνα για τη δημοκρατία και την πολυφωνία στο εσωτερικό του Μπλόκου, στοιχεία απαραίτητα για να μπορέσει το Μπλόκο να γίνει ένα μαζικό κόμμα στην υπηρεσία της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων της Πορτογαλίας.

Αντιγράφουμε από την ανακοίνωση του SR:

«…εκπλαγήκαμε όταν μάθαμε ότι μια Εξεταστική Επιτροπή έχει ξεκινήσει έρευνα ενάντια στα μέλη μας στο Μπλόκο της Αριστεράς, τα οποία όχι μόνο δηλώνουν ανοιχτά τις πολιτικές τους πεποιθήσεις, αλλά είναι και ορισμένα από τα πιο εργατικά και αφοσιωμένα μέλη του κόμματος, όσον αφορά το χτίσιμο του Μπλόκου στους δρόμους, στους χώρους δουλειάς, τα σχολεία και τα πανεπιστήμια, μέσα στους εργαζόμενους και τη νεολαία.

»Οι κατηγορίες της ηγεσίας για «διείσδυση», ενάντια σε μια τάση που υπήρξε πάντα ανοιχτή όσον αφορά τους στόχους, τις μεθόδους και την ανάλυση της, είναι αβάσιμες και ολέθριες. Είναι παρόμοιες με τις γραφειοκρατικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται από διαφορετικές αντιδραστικές ηγεσίες για να προσπαθήσουν να καταπνίξουν τη συζήτηση και να περιορίσουν την εσωτερική δημοκρατία στην οποία τα μέλη του Μπλόκου προσδίδουν πολύ μεγάλη αξία.

»Οι πολιτικές διαφορές με την ηγεσία δεν αποτελούν λόγο για να εμποδιστεί η μαχόμενη Αριστερά της χώρας μας από την ένταξη σε μια οργάνωση που στοχεύει να αποτελέσει μια ένωση αγωνιστών και οργανώσεων που αναζητούν αυθεντικά μια εναλλακτική στον καπιταλισμό. Οι σύντροφοι μας είναι ανάμεσα στους πιο αφοσιωμένους στην υπόθεση του χτισίματος του Μπλόκου από τα κάτω, όχι μόνο με το κέρδισμα και άλλων ακτιβιστών, αλλά και ενθαρρύνοντας την αναγκαία πολιτική συζήτηση για να καταλήξουμε στη σωστή ανάλυση και μεθόδους δράσης.

»Ο Επαναστατικός Σοσιαλισμός γνωρίζει πως το Μπλόκο της Αριστεράς είναι πολύ περισσότερα από το μικρό στρώμα των ηγετών που χρησιμοποιεί τέτοιες αντιδημοκρατικές μεθόδους. Αυτές οι αντιδημοκρατικές μέθοδοι που υιοθετήθηκαν από ένα μικροσκοπικό στρώμα στα ηγετικά κλιμάκια, ενάντια σε αυτό που είναι το Μπλόκο και σ’ αυτά που τα μέλη του πιστεύουν, θα βλάψουν την υπόθεση για την οποία το Μπλόκο δημιουργήθηκε.

»Αυτή είναι μια μάχη για την υπεράσπιση της δημοκρατίας και του πλουραλισμού εντός του Μπλόκου της Αριστεράς, όχι μόνο για τα δικά μας δημοκρατικά δικαιώματα. Είναι ένας αγώνας για το χτίσιμο του Μπλόκου σαν ένα μαζικό εργατικό κόμμα στην Πορτογαλία».

Τις επόμενες μέρες το Ξεκίνημα θα αναρτήσει σύντομο κείμενο διαμαρτυρίας, το οποίο θα καλούμε άτομα αλλά και συλλογικότητες να στείλουν στην ηγεσία του Μπλόκου, με βάση την κατανόηση ότι αν η ηγεσία του Μπλόκου ξεκινήσει να λύνει τις πολιτικές διαφορές στις γραμμές του με διαγραφές των αριστερών στοιχείων και τάσεων, το αποτέλεσμα είναι προδικασμένο: το Μπλόκο θα εκφυλιστεί πολιτικά και θα υποταχθεί με τον ίδιο τρόπο που υποτάχτηκε και ο ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα.

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,282ΥποστηρικτέςΚάντε Like
999ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
425ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα