Πορείες για τον Παύλο: οι πιο μαζικές όλων των τελευταίων χρόνων!

Οι φετινές πορείες σε Πειραιά και Θεσσαλονίκη με αφορμή την συμπλήρωση 5 χρόνων από την δολοφονία του Παύλου Φύσσα ήταν οι μαζικότερες μετά από την πρώτη. Πάνω από 5.000 στον Πειραιά –κύκλοι της οικογένειας ανεβάζουν τον αριθμό σε 8.000 – περισσότεροι από 2.000 στην Θεσσαλονίκη ενώ πορείες και συγκεντρώσεις έγιναν σε Πάτρα, Αγρίνιο, Τρίκαλα, Λαμία κτλ.

Η πορεία στον Πειραιά δεν ήταν απλά μαζική. Είχε παλμό, μαχητικότητα, εφευρετικά συνθήματα, νεολαία και από όπου περνούσε αποσπούσε τις επιδοκιμασίες του κόσμου των γειτονιών του Κερατσινίου και του Πειραιά.

Μπροστά ήταν η οικογένεια με την μορφή της Μάγδας Φύσσα να ξεχωρίζει και να συγκινεί. Ακολουθούσαν τα μπλοκ της Φαβέλας, του Κοινωνικού Αντιφασιστικού Μετώπου, του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας –Πειραιά με τις συλλογικότητες που τον απαρτίζουν, της ΛΑΕ, της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, του αντιεξουσιαστικού χώρου καθώς και πολλών ακόμα τοπικών συλλογικοτήτων. Μέχρι και πανό με υπογραφή «Αντιφασίστες Ολυμπιακοί» υπήρχε στην πορεία.

Το μπλοκ του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας – Πειραιά στον οποίο συμμετέχει το Ξεκίνημα και το Antinazi zone, συσπείρωσε πάνω από 600 άτομα με κύριο χαρακτηριστικό την παρουσία της νεολαίας. Ήταν εκεί επίσης η Αντιφασιστική Πρωτοβουλία Περάματος, η ΠΕΝΕΝ, το City Plaza, το Δίκτυο, η ΟΝΡΑ, η ΑΡΚ, η ΑΡΕΝ, η ΚΑΡ και πολλοί ανένταχτοι αγωνιστές και αγωνίστριες.

Όσο η πορεία πλησίαζε στον Πειραιά αυξανόταν η μαζικότητα και ο παλμός της. Τα επεισόδια που έγιναν στο τέλος και υπερπροβλήθηκαν από τα ΜΜΕ ήταν πολύ λιγότερα από άλλες χρονιές και αφορούσαν λίγες δεκάδες ανεγκέφαλων μπάχαλων.

Θλιβερές διασπαστικές παραφωνίες

Το ΚΚΕ που για ακόμα μια χρονιά επέλεξε να συγκεντρωθεί 300 μέτρα μακριά από την κύρια συγκέντρωση και να κάνει την δική του ξεχωριστή πορεία λιτανεία που δεν ενοχλεί ούτε τους φασίστες ούτε την κυβέρνηση.

Το ΣΕΚ-ΚΕΕΡΦΑ όπου μετά από 4 μήνες εκστρατεία η διασπαστική πορεία και συναυλία στο Σύνταγμα που οργάνωσε στις 15/9 απέτυχαν παταγωδώς συγκεντρώνοντας λίγες εκατοντάδες άτομα.

Το αποκορύφωμα ήταν όταν στην συγκέντρωση του Κερατσινίου, η Μάγδα Φύσσα πήγε και τους έδιωξε απέναντι από την εξέδρα και τα μικρόφωνα της συγκέντρωσης προκειμένου να μην καπελώσουν και να μην καπηλευτούν την διαδήλωση.

Μερίδα του αντιεξουσιαστικού χώρου που είτε έκανε την δική της χωριστή διαδήλωση στις 14/9 (πχ Ρεσάλτο, ΑΣ Κερατσινίου κοκ) είτε συμμετείχε στα συνήθη μπάχαλα στον Πειραιά και σε άλλες πόλεις, που το μόνο που πετυχαίνουν είναι να ρίχνουν νερό στον μύλο της καταστολής και της αστυνομοκρατίας.

Μια νέα σελίδα για το αντιφασιστικό κίνημα

Η μαζικότητα της χθεσινής πορείας και ιδιαίτερα η μαζική παρουσία νεολαίας και κόσμου που δεν συνηθίζει να κατεβαίνει στις πορείες, ήταν ένα δροσερό αεράκι στο γενικότερο καταθλιπτικό κινηματικό τοπίο.

Ασφαλώς έχει να κάνει με την ενότητα που εκφράστηκε στην οργάνωση της διαδήλωσης στο Κερατσίνι και την αντίδραση στις διασπαστικές προσπάθειες του ΣΕΚ-ΚΕΕΡΦΑ τις οποίες όλο και περισσότερος κόσμος αρχίζει να κατανοεί.

Έχει να κάνει όμως και με το γεγονός ότι οι εκλογικές επιτυχίες ακροδεξιών κομμάτων σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης σε συνδυασμό με την μερική επανεμφάνιση ταγμάτων εφόδου της Χρυσής Αυγής που παραμένει 3ο κόμμα σε όλες τις δημοσκοπήσεις, αποδεικνύουν ότι δεν χωράει κανένας εφησυχασμός απέναντι στο φαινόμενο του φασισμού και της ακροδεξιάς.

Επίσης το ότι η δίκη της Χρυσής Αυγής διανύει τον 4ο χρόνο της μπαίνοντας στην τελική ευθεία συσπειρώνει το κίνημα καθώς όλοι όσοι την παρακολουθούν καταλαβαίνουν ότι το αποτέλεσμα της δίκης δεν είναι καθόλου διασφαλισμένο παρά τα συντριπτικά στοιχεία που υπάρχουν σε βάρος των Νεοναζί, καθώς η δικαιοσύνη έχει ταξικό πρόσημο και δεν είναι καθόλου τυφλή.

Επόμενα βήματα

Μετά την επιτυχία των πορειών στις 18/9 η Αριστερά και το αντιφασιστικό κίνημα μπορούμε από καλύτερες θέσεις να οργανώσουμε με πιο αποτελεσματικό τρόπο τις δυνάμεις μας σε κάθε χώρο και σε κάθε γειτονιά. Σε αυτό ενωτικές πρωτοβουλίες υποδείγματα όπως του Αντιφασιστικού Συντονισμού Αθήνας-Πειραιά αλλά και αντιφασιστικών συντονισμών ή πρωτοβουλιών σε άλλες περιοχές και πόλεις έχουν να παίξουν πολύ σημαντικό ρόλο.

Τα επόμενα κεντρικά γεγονότα για το κίνημα όπως είναι η Δίκη της Χρυσής Αυγής ή οι αντιφασιστικές συγκεντρώσεις ενάντια στις ναζιστικές φιέστες με αφορμή τα Ίμια στα τέλη του Γενάρη πρέπει να συνδυαστούν με την δημιουργία σταθερών αντιφασιστικών δομών σε κάθε χώρο που αφενός θα εμποδίζουν την δράση των Ναζί και αφετέρου θα απαντάνε πολιτικά στα επιχειρήματα και την προπαγάνδα των φασιστών.

Το χρωστάμε στον Παύλο, στον Σαχζάτ και σε όλα τα θύματα των φασιστικών επιθέσεων. Το χρωστάμε στην Μάγδα Φύσσα και στην οικογένεια και τους φίλους του Παύλου που δεν πρέπει ούτε στιγμή να νοιώθουν μόνοι. Το χρωστάμε στους εαυτούς μας και σε όλους όσους και όσες θέλουμε μια ζωή ελεύθερη, καλύτερη χωρίς καταπίεση και χωρίς εκμετάλλευση.

 

Θεσσαλονίκη: 2.000 στην πορεία για τον Παύλο Φύσσα!
Ρένα Μεζιλτζόγλου

Μαζική ήταν η συγκέντρωση στην πόλη της Θεσσαλονίκης για την συμπλήρωση των 5 χρόνων από τη δολοφονία του αντιφασίστα μουσικού Παύλου Φύσσα από το μέλος της ΧΑ Γιώργο Ρουπακιά. Η πορεία ξεκίνησε από την καμάρα όπου συγκεντρώθηκαν οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, του αναρχικού χώρου και φοιτητικοί σύλλογοι.

Αίσθηση έκαναν το κοινό μπλοκ 7 οργανώσεων της πόλης (Αναμέτρηση, Ανασύνθεση, ΑΡΚ, Δίκτυο, Δικτύωση, Κόκκινο Νήμα, Ξεκίνημα) αλλά και η παρουσία της νεολαίας που έδινε τον παλμό καθ’ όλη την διάρκεια της πορείας με κύριο σύνθημα ο «Παύλος ζει και μας καλεί σε αγώνες» ενάντια στον φασισμό.

Η πορεία προσπάθησε να φτάσει στα γραφεία της νεοναζιστικής οργάνωσης των δολοφόνων της ΧΑ αλλά διακόπηκε από ομάδες των ΜΑΤ και κατέληξε στο άγαλμα του Βενιζέλου.
Όσα χρόνια κι αν περάσουν δεν ξεχνάμε δεν συγχωρούμε!

Ο Παύλος θα ζει πάντα μέσα από τους αγώνες μας!

 

Ακολουθήστε το «Ξ» στο Google News για να ενημερώνεστε για τα τελευταία άρθρα μας.

Μπορείτε επίσης να βρείτε αναρτήσεις, φωτογραφίες, γραφικά, βίντεο και ηχητικά μας σε facebook, twitter, instagram, youtube, spotify.

Ενισχύστε οικονομικά το xekinima.org

διαβάστε επίσης:

7,235ΥποστηρικτέςΚάντε Like
1,008ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
1,118ΑκόλουθοιΑκολουθήστε
424ΣυνδρομητέςΓίνετε συνδρομητής

Επίκαιρες θεματικές

Πρόσφατα άρθρα