Της Μαρίας Καπαράκη
Η πλούσια και πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση από ένα ευρύ φάσμα αγωνιστών από καλλιτέχνες, συνδικαλιστές, οργανώσεις της αριστεράς, του αντιεξουσιαστικού χώρου, κοκ, ήταν το κύριο χαρακτηριστικό της εκδήλωσης της Πρωτοβουλίας των 1000, με τίτλο «Ο φασισμός στην εποχή της κρίσης και η απάντησή μας» η οποία έγινε στο αμφιθέατρο Αντωνιάδη στην ΑΣΟΕΕ, προχθές Παρασκευή 8 Μάρτη, και την οποία παρακολούθησαν 140 άτομα.
Οι εισηγήσεις των 4 ομιλητών αλλά και οι παρεμβάσεις του κοινού καταπιάστηκαν με γλαφυρό και ουσιαστικό τρόπο με τις αιτίες του φαινομένου καθώς και με τον τρόπο αντιμετώπισής του.
Ο συνταγματολόγος Γιώργος Κατρούγκαλος καταπιάστηκε κυρίως με ποιους τρόπους μπορεί να αντιμετωπίσει το κίνημα τον κίνδυνο του φασισμού. Πέρα από το νομικό τρόπο, είναι πολύ σημαντικό να αναπτυχθούν κοινωνικές δομές και δράσεις αλληλεγγύης στις γειτονιές. Επιπλέον το βασικότερο είναι να αντιμετωπιστεί η Χρυσή Αυγή πολιτικά και να υπάρξει από την Αριστερά μια ριζοσπαστική πολιτική απάντηση διεξόδου από την κρίση.
Η Χάπινες Γκόντγουιν, μετανάστρια από τη Νιγηρία που ζει στην Ελλάδα 20 χρόνια, πρόεδρος του σωματείου μεταναστών μικροπωλητών, τόνισε τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι μετανάστες (είτε έχουν είτε δεν έχουν χαρτιά…) καθημερινά στη ζωή και την εργασία, λόγω των επιθέσεων της Χρυσής Αυγής, αλλά και λόγω των αντιμεταναστευτικών νόμων όλων των τελευταίων κυβερνήσεων. Επίσης, τόνισε τη σημασία του κοινού αγώνα Ελλήνων και ξένων για ένα καλύτερο μέλλον, για το δικαίωμα στη ζωή και την εργασία.
Ο Θανάσης Κούρκουλας από την Κίνηση Απελάστε το Ρατσισμό έκανε αναφορά στο πόσο σημαντικό είναι να μην υποτιμάει η αριστερά το ζήτημα του φασισμού και να μην επαναλάβει μεγάλα ιστορικά λάθη του παρελθόντος (πχ στη Γερμανία πριν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία). Είναι πιο αναγκαίο από ποτέ η αριστερά που μάχεται το φασισμό να προτάσσει πολιτικές, ταξικές απαντήσεις απέναντι στη Χρυσή Αυγή, αποκαλύπτοντας τον συστημικό της ρόλο, και αναπτύσσοντας ταυτόχρονα δράσεις αλληλεγγύης στις γειτονιές.
Ο Τάκης Γιαννόπουλος από το Antinazi Zone αναφέρθηκε στο πολιτικό πρόγραμμμα της Χρυσής Αυγής, που στηρίζει το κεφάλαιο και τους καπιταλιστές (Έλληνες και ξένους…) και στη σημασία που έχει να ενημερώσουμε τον κόσμο γι’ αυτό. Τα ελλείμματα των ηγεσιών της Αριστεράς, και ιδιαίτερα των μαζικών κομμάτων, ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ, αποτελούν –μαζί με την κρίση– το βασικότερο λόγο ανόδου της Χρυσής Αυγής τα τελευταία χρόνια. Είναι πολύ σημαντικό και αισιόδοξο ότι όλη την τελευταία περίοδο έχουν δημιουργηθεί δεκάδες αντιφασιστικές επιτροπές από τα κάτω σε όλη την Ελλάδα, με αγωνιστές από διάφορους χώρους της Αριστεράς.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι όλοι οι εισηγητές καταπιάστηκαν με το θέμα των ημερών, τη δίκη-παρωδία και την αθώωση του φασίστα Κασιδιάρη, που αποδεικνύει περίτρανα ότι η Χρυσή Αυγή κάθε άλλο παρά αντισυστημική είναι, και ότι διατηρεί πολύ στενούς δεσμούς με την εξουσία, τη δικαιοσύνη, την αστυνομία, τα ΜΜΕ.
Μετά τις εισηγήσεις ακολούθησε πλούσια κουβέντα. Ανάμεσα στους ομιλητές, ακούσαμε τον Στάθη Δρογώση από το χώρο των καλλιτεχνών, τον Στάθη Κατσούλα από το αντιφασιστικό μέτωπο παιδείας, τον Χρήστο Κεφαλή εκδότη του περιοδικού Μαρξιστική Σκέψη, τον Αποστόλη Κασιμέρη συνδικαλιστή από το χώρο της ΕΘΕΛ (όπου η Χρυσή Αυγή έχει παρέμβαση) τη Μαρία Σοάνη από τον Σύλλογο Γιάννη Κορδάτου, το Νώντα Σκυφτούλη από την Αντιεξουσιαστική Κίνηση, την Ευαγγελία Αραχωβίτη από την Αντιφασιστική Επιτροπή στο Μεταξουργείο, κλπ. Ένας αριθμός ομιλητών αποσύρθηκε λόγω του προχωρημένου της ώρας.
Τα θέματα που θίχτηκαν ήταν πολλά και ενδιαφέροντα. Έγινε ενημέρωση για την προσπάθεια να αναπτυχθεί μια πρωτοβουλία καλλιτεχνών ενάντια στον φασισμό και για τη διοργάνωση μιας μεγάλης αντιφασιστικής συναυλίας στο σύντομο μέλλον. Ακούστηκαν ιδέες για το άνοιγμα του αντιφασιστικού αγώνα στα σχολεία, τον αγώνα που μπορούν να δώσουν μαθητές και καθηγητές, αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή αντιφασίστες εκπαιδευτικοί που έχουν επιχειρήσει να παρέμβουν στα σχολεία τους για το θέμα. Έγινε αναφορά στην ανάγκη πάλης ενάντια στο φασισμό και μέσα στους χώρους εργασίας, τα σωματεία και τα συνδικάτα, μιας και, όπως έχει αποδειχθεί, οι πολιτικές θέσεις των φασιστών για τα ζητήματα των ταξικών, εργατικών αγώνων κάθε άλλο παρά με τα συμφέροντα των εργαζόμενων αγωνιστών είναι. Έγιναν εκτενείς αναφορές στο πρόγραμμα των φασιστών, κάτι στο οποίο χρειάζεται να στεκόμαστε για να αποκαλύπτουμε τον πραγματικό τους ρόλο. Ακούστηκαν εμπειρίες από τη λειτουργία αντιφασιστικών επιτροπών γειτονιών της Αθήνας, δράσεις που έχουν αναπτυχθεί σε γειτονιές, τρόποι παρέμβασης και μέθοδοι προσέγγισης του κόσμου που θέλουμε να έχουμε στο πλευρό μας σ’ αυτό τον αγώνα.
Όλοι οι ομιλητές συμφώνησαν για τη σημασία του αγώνα αυτού, που δεν αφορά μόνο τους μετανάστες, ή άλλες μειονότητες, αλλά όλη την κοινωνία, κάθε εργαζόμενο-η και νέο-α, καθέναν που θέλει να ζει ελεύθερος, καθέναν που παλεύει για ένα καλύτερο αύριο στη δουλειά του, τη γειτονιά του, την κοινωνία.
Το καθήκον αντιμετώπισης του φασισμού, μπροστά στο οποίο βρίσκεται το ελληνικό κίνημα και η ελληνική αριστερά είναι ιστορικό, και ο καθένας από εμάς οφείλει να συνεισφέρει προς αυτή την κατεύθυνση με κάθε τρόπο.
Το επόμενο σημαντικό ραντεβού για το αντιφασιστικό κίνημα είναι, προς το παρόν, μια μεγάλη συναυλία που διοργανώνεται από τα παιδιά μεταναστών που ζουν στην Ελλάδα και παλεύουν για την ιθαγένειά τους, την Πέμπτη 21 Μάρτη, στις 5:00 μμ, στο Θησείο.